RYBY, RYBKY, RYBIČKY

RYBY, RYBKY, RYBIČKY

Pavel Vacek | . .
Patříte do skupiny milovníků ryb (nyní mám na mysli, pokud jsou na talíři a připravené ke konzumaci) nebo cestu k těmto živočichům, respektive k jejich konzumaci, zatím hledáte?   Pokud nepatříte vyloženě k odpůrcům ryb (jestliže ano, tak vás tento článek asi moc nenadchne), tak se v dnešním článku dočtete několik tipů, co byste o rybách měli vědět – o jejich nákupu, času spotřeby, ale také látkách, které se v rybách nachází a dále (což možná oceníte ještě víc) je pro vás připraveno i několik receptů na přípravu velmi chutných jídel. filet-de-saumon
Nejprve pár informací, co byste měli o rybách vědět.

1. JAK NAKUPOVAT?
Při nákupu celých, neporcovaných, ryb poznáte jejich čerstvost podle lesklých, jasných očí a červených žaber. Porcované ryby vyzkoušejte stlačením – ryba musí být na omak pevná. Ryba nesmí zapáchat. Měla by mít přirozené aroma – prostě být cítit tou správnou rybinou.
 
2. ČAS SPOTŘEBY
Čerstvé ryby jsou díky transportu staré 3-4 dny. Pokud jsou tedy v době transportu správně uloženy v chladicích boxech, tak jejich kvalita neutrpí.
Čerstvou rybu zkonzumujte v den nákupu, nejpozději druhý den. Hluboce zmražené ryby jsou také dobrá koupě, protože byly zpracované a zmrazené zpravidla hned po vylovení. Doba jejich trvanlivosti je při správném skladování několik měsíců.
Jestliže je ale jednou rozmrazíte, tak je už znovu nezmrazujte!
 
3. ŠKODLIVÉ LÁTKY
Bohužel i tyto látky můžeme v rybách najít. Jedná se hlavně o rtuť, kadmium a pesticidy. To jsou ale jen některé ze škodlivin, které se vyskytují v mořské vodě.
Nejčastěji jimi bývá postiženo maso starších tuňáků nebo mečounů. Je to díky jejich dlouhému životu v těchto vodách. Lepší volbou je tedy maso z mladších ryb.
Vzhledem k možnému výskytu těchto škodlivých látek v mase ryb, se můžete často dočíst, že by se především těhotné a kojící ženy, měly konzumaci těchto ryb vyhýbat. I ony by si měly vybírat maso mladších rybích jedinců, kde je obsah škodlivin v mnohem menším množství.
4. BÍLKOVINY A OMEGA-3-MASTNÉ KYSELINY
Ryby jsou bohaté na bílkoviny, obsahují esenciální aminokyseliny, které jsou potřebné pro regeneraci buněk. K tomu navíc obsahují velké množství vitaminu D a také další stopové prvky. Patří mezi ně vápník, jod, železo, zinek a selen.
Konzumace ryb je důležitá pro správnou činnost mozku – maso ryb totiž obsahuje i tyrosin a cholin – látky potřebné na to, abyste se drželi ve stále pozornosti. Jestliže u jiných živočichů upřednostňujeme maso co nejméně tučné, tak u ryb je tomu spíše naopak. Hlavně u mořských ryb dáváme přednost tučnějším druhům pro zvýšený obsah omega-3-mastných kyselin v rybím tuku. (Alternativou může být například tuk v některých ořeších).
 
A nyní slíbené recepty
S CHUTÍ DO TOHO!
  vanocnipolevka
JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA
4 porce polévky
1 porce obsahuje přibližně 325 kcal, 24 g bílkovin, 8 g tuku, 15 g sacharidů
 
Potřebovat budete:
- svazek polévkové zeleniny, 4 brambory, 2 polévkové lžíce oleje, 200 gramů ryby tilapie, 200 gramů lososa, kilo mušlí (není podmínkou, ale chutnají v polévce výborně), 500 ml rybího vývaru, 300 ml bílého vína, 1,2 litru zeleninového vývaru, sůl a koření dle chuti, kopr
 
Očistěte si polévkovou zeleninu a pokrájejte ji na drobné kousky, poté ji zlehka opečte na olivovém oleji. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. Dobře si očistěte a omyjte ryby, mušle také omyjte a vyřaďte ty, které jsou otevřené.
Opraženou zeleninu zalijte rybím i zeleninovým vývarem a vínem a vařte cca 10 minut nebo do té doby, než budou brambory měkké. Podle chuti přidejte koření a sůl. Pokrájejte rybí filety na středně velké kousky a společně s mušlemi vložte do vroucí polévky. Vařte cca 3-4 minuty. Polévku můžete posypat koprem a podávat nejlépe s celozrnným chlebem.
 
CANDÁT S  KAPUSTOU
4 porce
1 porce obsahuje zhruba 425 kcal, 35 g bílkovin, 14 g tuku, 36 g sacharidů
 
Potřebovat budete:
- 800 gramů brambor, 4 kousky candáta cca po 150 gramech, 1 šalotku, 150 gramů ananasu, 4 polévkové lžíce oleje, 200 gramů kapusty, 200 ml mléka, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, mleté koření dle chuti a sůl
 
Brambory si oloupejte a uvařte v osolené vodě. Candáta očistěte a nakrájejte si ananas a šalotku. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a přidejte na podušení ananas a šalotku. Přidejte kapustu, koření a duste při mírné teplotě. Uvařené brambory zpracujte společně s mlékem na jemné pyré a poté odstavte do tepla, aby vám pyré nevychladlo. Zbylý olej rozpalte na pánvi a opečte na něm kousky okořeněného candáta (z každé strany asi 4 minuty). Zakysanou smetanu zamíchejte do směsi s kapustou a opečeného candáta servírujte spolu s kapustou a bramborovým pyré. 406066_spaghetti-alle-cozze-1_image_620x349
SALÁT S UZENÝM PSTRUHEM
4 porce
1 porce cca 200 kcal, 18 g bílkovin, 11 g tuku, 8 g sacharidů
 
Potřebovat budete:
- 150 gramů salátu dle chuti, 80 gramů nakládané červené řepy, 2 jablka, 1 cibuli, 2 mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku medu, ocet balzamico, 200 gramů uzeného pstruha, koření a sůl
 
Salát rozeberte na listy, dobře omyjte a osušte. Červenou řepu a jablka pokrájejte na kousky a cibuli posekejte také na malé kousky. Očistěte si mrkev a nakrájejte ji na tenké plátky. Dál si připravte dressing – důkladně smíchejte olej, hořčici, ocet, med a sůl a koření. Dressing budete podávat zvlášť. Pstruha pokrájejte na menší kousky a smíchejte se salátem. Jako příloha se hodí celozrnný chléb.

ŠPAGETY S MUŠLEMI (aneb trocha exotiky)
4 porce
1 porce obsahuje cca 370 kcal, 17 g bílkovin, 15 g tuku, 41 g sacharidů
 
Potřebovat budete:
- 8 mušlí, 1 limetku, 2 jarní cibulky, 250 gramů chřestu, 500 gramů špaget, 3 lžíce olivového oleje, 500 ml rybího vývaru, koření a sůl dle chuti
 
Nechte rozmrazit mušle a pokapejte je šťávou z limetky, cibulku očistěte a pokrájejte na kolečka, chřest si také očistěte a pokrájejte na plátky. Špagety uvařte na skus a dejte je zatím stranou. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a dozlatova opražte zeleninu. Následně ji zalijte rybím vývarem a odkryté vařte asi 10 minut. Dochuťte šťávou z limetky a kořením.
Zbytek oleje rozpalte na pánvi a opražte na něm mušle z každé strany asi 4 minuty. Pokud máte velké kousky, tak je rozdělte na půlku.
Hotové mušle podávejte s těstovinami a zeleninou.
 
PEČENÝ PIKANTNÍ LOSOS
4 porce
1 porce má asi 330 kcal, 25 g bílkovin, 21 g tuku, 9 g sacharidů
 
Potřebujete:
- 4 filety lososa cca po 125 gramech, 1 citron, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sezamu, 2 lžíce medu, 400 gramů okurek, 2 šalotky, kopr, 50 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce zakysané smetany, koření, chilli, sůl
 
Lososa umyjte a osušte, oloupejte si citron a pokrájejte na kousky. Do mísy nalijte trošku oleje, vložte lososa, okořeňte ho a položte na něj pokrájený citron. Lososa marinujte asi 30 minut. Odleženého lososa posypte sezamem, potřete chilli a medem. Dejte ho do trouby zapéct.
Okurky, šalotku a kopr nakrájejte, smíchejte se zbylým olejem a duste asi 5 minut. Přidejte vývar a vařte ještě asi 3 minuty. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a podávejte s lososem.
RIZOTO S DARY MOŘE
4 porce
1 porce obsahuje asi 435 kcal, 19 g bílkovin, 14 g tuku, 57 g sacharidů
 
Připravte si:
- 240 gramů rýže, 275 gramů plodů moře, 200 gramů hrášku, 400 ml zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 3 lžíce olivového oleje, citrón, mleté koření a sůl
 
Česnek pokrájejte na drobné kousky, cibuli na kolečka a opražte je na oleji. Přidáte rýži, plody moře a hrášek a vše promícháte a podlijete vývarem. Rizoto vařte v přikrytém hrnci asi 15 minut. Podle chuti okořeňte, osolte a případně můžete těsně před konzumací pokapat citrónovou šťávou. Rizoto-s-dary-more-1

Komentáře: