Rozhovor se strongmanem Svatoplukem Vobejdou

Autor: Pavel Vacek
24547_120328354646711_100000086425212_292676_630877_n.jpg
Ahoj Sváťo, můžeš se v krátkosti představit našim čtenářům ?

Jmenuji se Svatopluk Vobejda, je mi 25 let, zastupuji jednu nejmenovanou pojišťovnu a mým druhým \"povoláním\" je STRONGMAN.
 
Jak se z tebe vůbec stal strongman ?
 
Vždy jsem inklinoval k silovým tréninkům a bavilo mě zvedat maximální váhy až do úplného vyčerpání. Jednoho dne mě oslovil Radek Paták, který se věnuje tomuto sportu profesionálně. Věděl, že zvedám velké váhy, a tak se mě zeptal, jestli bych si nechtěl zkusit strongmanský trénink. Souhlasil jsem a po pár trénincích, absolutně bez zkušeností, jsem vyrazil na svůj první závod ve Žďáru nad Sázavou. Tam jsem skončil na desátém místě z dvaceti, což byl pro mě obrovský úspěch a velká zkušenost.
 
Vím, že v minulosti jsi cvičil hlavně kvůli nabírání hmoty. Kdo z kulturistů byl v té době pro tebe vzorem ? Jak ses vůbec dostal do posilovny ?
 
Začnu tak nějak od prvopočátku. Jako malý jsem měl náběh na dětskou obrnu. Neudržel jsem ani polévkovou lžíci, proto se mnou začala cvičit maminka, poté já sám. S přibývajícím věkem mě posilování bavilo čím dál víc, ale vzhledem k mému nízkému věku jsem nesměl moc zatěžovat páteř. Začal jsem chodit do malinkaté posilovny u nás na vesnici, kde jsem trávil pár let zvedáním setrvačníků místo kotoučů a posilováním na podomácku vyrobených strojích. V době mého dětství byly velmi populární filmy s Arnoldem Schwarzeneggerem, který byl velkou ikonou a motivací v mém životě.
 
10.jpg Jelikož máš zkušenosti s klasickým i strongmanským tréninkem, můžeš nám oba tyto tréninky porovnat ? Je mezi nimi radikální rozdíl ?
 
Je pravda, že jsem si zkusil jak kulturistický, tak strongmanský trénink, a na základě mých zkušeností mohu konstatovat, že je mezi nimi obrovský rozdíl. V době, kdy jsem se dřel v posilovně a myslel si, že mám výbornou kondici, sílu i dynamiku, si na strongmanském tréninku připadám jako začátečník. Hlavní rozdíl je v tom, že se cvičí venku. Věci, které zvedáte nebo taháte, často nemívají madla ani úchopy. Vaší jedinou pomocí je magnézium nebo štěpařský vosk. Zvedají se maximální váhy, kdy musíte sloučit tři vlastnosti dohromady-sílu, dynamiku a techniku. Jsou chvíle, kdy cítíte obrovskou bolest, ztrátu motoriky, hrozí vám úplný kolaps. V takových chvílích jen víte, že musíte pořád dál a nesmíte povolit. Druhý den trpíte bolestmi celého těla, nemůžete se skoro hýbat a dlaně máte bolavé od strhlých mozolů. V té chvíli víte, že jste do toho dali vše. Těžko se to popisuje, kdo nezkusí, nepozná.
Mohl by si nám popsat, čím se takový strongman po celý den “dopuje“ ? Myslím tím, jak vypadá tvůj jídelníček ?
 
Jídelníček se příliš neliší od kulturistického, jen množství potravin je několikanásobně větší a není na škodu si dopřát vepřový ovar nebo můj oblíbený tatarák. Jde hlavně o velký příjem energie, o který si tělo řekne samo. Brzy zjistíte, že vás kopeček rýže a tuňák absolutně neuspokojí. Když je výdej, musí být i příjem.
 
Ve strongmanských soutěžích je hodně disciplín. Jaké jsou tvé nejoblíbenější, a které naopak méně oblíbené ?
 
Nedokážu říct, která z disciplín je mou nejoblíbenější. Baví mě třeba tahání kamionu, kde na vás lidi nevěřícně koukají a nechápou, jak můžete s osmitunovým monstrem v závěsu běžet dvacet metrů. Žasnou, že jste schopni převracet čtyřsetkilovou pneumatiku, jako by byla jen z papíru. Přesto  je disciplína, která mě opravdu nebaví, a to  kačí běh.
 
Kačí běh ? Já osobně si tuto disciplínu nedokážu představit :) Můžeš nám popsat oč se v ní jedná ?
 
Tedy k malému přiblížení Kačího běhu. V této disciplíně se v poloze mezi nohama, v předklonu a obouruč, přenáší různě těžký i velký železný kufr na danou vzdálenost.
 
41247_1446451126795_1398664059_31324323_650984_n.jpg Jakých dosavadních úspěchů v tomto sportu si ceníš nejvíc ? Čeho by si chtěl ještě dosáhnout ?
 
Obecně mé úspěchy nemůžu zařadit za prvotřídní, nýbrž k průměrnému umístění na prostředních pozicích. Vzhledem ke krátkodobým zkušenostem považuji své výsledky za adekvátní, ale ne pro mě uspokojivé. Ještě musím hodně trénovat. Neopovažuji se říci, čeho bych chtěl ve strongman soutěžích dosáhnout. Myslím si, že každý dokončený závod je pro mě úspěch, ale rád bych si chtěl někdy sáhnout až na bednu.
 
Vím, že si vyhrál už několik soutěží v banchpressu. Kolik si nejvíc vytlačil kilo ?
 
Poprvé jsem soutěžil v 21 letech, kdy jsem vážil 81kg a zdvihl jsem 170kg. Můj největší úspěch byl 210kg při váze 102kg  bez jakéhokoli drezu nebo dopomoci, pouze s páskem.   To jsou už pěkný váhy ! Trénuješ hrudník nějak speciálně nebo je odjakživa tvou silnou partií ?
 
Jako malý jsem neznal metodiku tréninků a cvičil jsem jenom benč. Zmohutněly mi sice prsní svaly, vyskytly se však  problémy s hrběním zad, tak jsem musel přestat prsa cvičit. S odstupem času jsem se k tréninku hrudníku vrátil a snažil se zvedat maximální váhy, takže za mými úspěchy nestojí genetické vklady, ale hodiny strávené v posilovně.
 
Tvrdým tréninkem dostává tvé tělo pěkně zabrat. Jaké používáš doplňky stravy ?
 
Snažím se klást důraz hlavně na kloubní preparáty, které jsou pro mě důležitou prevencí. Také  využívám proteinových doplňků a regeneračních přípravků ve formě BCAA a aminokyselin. Ke zvýšení síly na mě absolutně nic neúčinkuje, jen výtažky z rostliny Tribulus terrestris, které mají za následek zvyšování tvorby růstového hormonu, a ten je v silových sportech důležitý.
 
Je něco, co by si vzkázal naším čtenářům, kteří se vzhlédli v silovém tréninku a chtěli by měřit své síly ve strongmanských soutěžích a nemají třeba ještě tolik zkušeností ? Máš pro ně například nějaké dobré rady do začátku ?
 
Určitě bych byl rád, kdyby se našli další příznivci a pomohli nám jak obsadit soutěžní pozice, tak více distribuovat, aby lidé také viděli a dokázali uznat náročnost a dřinu jakou obnáší tento sport. A co bych poradil? Když trénujete a myslíte, že máte dost, tak zvládnete ještě více. A o tom je Strongman.
 
To bylo to pravé strongmanské slovo nakonec :) Děkuji ti, Sváťo, za rozhovor, přejeme ti hodně úspěchů v dalších soutěžích a hlavně pevné zdraví !
 
Za Extrifit Team
Antonín Dušek

 
  27972_123756517637228_100000086425212_308136_8340536_n.jpg