Rozhovor s letošním mistrem světa Jiřím Borkovcem

Autor: Pavel Vacek
JB20109201200032.jpg

Jméno:
Jiří
Příjmení: Borkovec
Věk: 24
Váha soutěžní: 97 Kg
Váha mimosoutěžní: 112 Kg
Výška: 179 cm
Bydliště: Litoměřice
Zaměstnání: Výživový poradce a lektor na výživové škole Nutris, osobní trenér, překladatel angličtiny pro Muscle and Fitness
Oblíbené jídlo v dietě: hovězí steak
Oblíbené jídlo mimo sezónu: svíčková na smetaně
Oblíbené pití: voda
Oblíbený cvik: výpady v chůzi
Oblíbená kniha: Anatomie člověka (Čihák)
Oblíbený film: Forrest Gump
Oblíbená hudba: DMX
Ahoj Jirko, hned na začátek se tě zeptám, jaké to je stát se mistrem světa ve 23 letech?

Ahoj. Už nominací na NABBA Mistrovství světa jsem byl příjemně překvapen a možnost stát po boku těm nejlepším na světě byla pro mne čest. S účastí na světě jsem váhal, protože jsem si nebyl jistý, zda mám šanci dostat se do finále. Nakonec jsem do toho šel. Věděl jsem, že budu vedle mých soupeřů působit velice subtilně, tak jsem vsadil vše na kvalitu svalů, symetrii a prezentaci. Nakonec z toho bylo zlato. Ještě dnes tomu nemohu uvěřit. Ambice na zlato bych býval měl až za několik let, ale povedlo se již letos. Celý rok jsem důsledně dbal na správnou stravu i trénink a vyplatilo se mi to.
 
Můžeš nám povědět s jakými cíli jsi odjížděl na MS NABBA?

Chtěl jsem se dostat do finálové šestice a neudělat České republice a All Stars teamu ostudu.
Vím, že jsi se letos účastnil i MS NAC a skončil jsi ve finále na 5. místě. Když to srovnáš s NABBOU, liší se hodně konkurence?

Konkurence je prakticky stejná, i když jsem to nečekal, a úroveň federace NAC mi vyrazila dech. Závodník, který mne na MS NAC porazil a skončil na druhém místě byl na MS NABBA v mé kategorii myslím čtvrtý.
 
Kdy začala tvá příprava na tuto sezónu a byla letos náročnější oproti minulým?

Připravoval jsem se hned po závodech 2009. Měl jsem jasný cíl, být lepší než loni a posunout se o úroveň výš bez ohledu na mé umístění na soutěžích. Celý rok jsem jedl velice striktně a tvrdě trénoval. Přechod do diety pro mne byl velice snadný, protože spočíval jen ve změně poměru makronutrientů ve stravě. Výběr potravin zůstal prakticky stejný. 6 týdnů před mojí první soutěží (celkem jsem absolvoval 4) sezóny 2010 jsem začal výrazněji snižovat množství podkožního tuku. Příprava byla letos náročná. Všechny čtyři soutěže se konaly ve více než měsíčním časovým rozmezím a tak dlouho udržovat formu nebyla sranda.
 
Připravuješ se na závody sám, nebo je někdo, kdo ti pomáhá?

Na závody se připravuji vždy sám. Používám zrcadlo a kritizuji sám sebe. Stále na sobě vidím mnoho nedostatků. Sebekritikou rozhodně nešetřím a kritiku od svého okolí přijímám s otevřenou náručí.
 

P1040424.jpg Tvojí dominantní partií jsou nohy, máš na ně nějaký zvláštní recept, nebo patříš mezi ty, kterým rostou samy?

Na to se mne neustále všichni ptají. Ano, mám genetické dispozice k velkému objemu stehen. Objem ale není všechno a na kvalitě stehen musím tvrdě pracovat. Nyní již nebuduji objem, ale kvalitu. V sériích provádím až 50 opakování a často zařazuji supersérie. Takto cvičím nohy po celý rok.

Vyhrát MS se nepodaří některým závodníkům za celý život, ty jsi to dokázal ve 23 letech a máš před sebou ještě spoustu let na prknech. Jaké máš další plány a cíle do budoucna?


Nyní se připravuji na NABBA Mr. Universe 2011. Mám před sebou více než rok tvrdé a systematické práce a chtěl bych nabrat pár kilo svalové hmoty a pokusit se být v ještě lepší formě než na NABBA MS 2010.
 
Máš nějaký tajný sen, co bys chtěl v tomto sportu zažít?

Každým vítězstvím na soutěži si splním sen. Mým velkým snem je dostat kulturistiku mezi veřejnost a vyvrátit mýty, které se o kulturistech šíří. Mám mnoho snů, ale ty nejtajnější si nechám pro sebe. Jestli se mi splní, určitě časem poznáte.
 
Je necelé dva měsíce po závodech, v jaké jsi teď fázi?

Před pár týdny jsem začal naplno cvičit a jíst. Po soutěžích jsem byl fyzicky velmi vyčerpaný. 6 týdnů jsem odpočíval a cvičil jen velmi lehce. Nyní jsem plný síly a nadšení drát se k mému vytouženému cíli.
Jirko, věnuješ se pouze kulturistice nebo děláš i jiné sporty?

Jestli se počítají procházky a výlety na kole, tak ano. Na nic jiného bohužel není čas.
   
Máš nějaký vzor mezi profesionály?

Je mnoho profesionálů, kteří mne zaujali pózingem, tréninkovou filozofií, houževnatostí i obchodními schopnostmi. Na prvním místě je Arnold, který dokázal dotáhnout tři kariéry až na samý vrchol. Jeho výchova ho naučila houževnatosti, pomocí které neúnavně trénoval, aby byl nejlepší v kulturistice. Kulturistikou získal tělo, se kterým obrátil celý Hollywood vzhůru nohama. Herecké umění nyní využívá ve své politické kariéře coby guvernér státu Kalifornia.
 
Jaké používáš suplementy v objemové fázi a v před soutěžní dietě?

V objemové fázi používám gainery, proteiny, kreatin, vitamíny, minerály, omega 3, lecitin. V předsoutěžní dietě používám proteiny, BCAA, komplexní aminokyseliny, glutamin a občas spalovače tuku.
 
Jestli se můžu zeptat na tvůj osobní život, prozradíš nám, čím se živíš?

Výživový poradce a lektor na výživové škole Nutris, osobní trenér, překladatel angličtiny pro Muscle and Fitness.
  


Máš nějakého sponzora, který ti v přípravě pomáhá nebo vše táhneš sám?

Od roku 2010 mne sponzoruje firma ALL STARS. Dále mi pomáhá Severočeská vodárenská společnost, a.s.
 
Liší se tvůj trénink v objemu a v dietě? Děláš někdy kardio?

Celý rok cvičím systémem 3+1. 10 týdnů před soutěží začínám cvičit dvoufázově a přidám jeden trénink nohou. Kardio dělám jen zřídka, když to vyžaduje forma.
 
Máš něco na srdci, co bys nám chtěl na závěr vzkázat, nebo poradit klukům a holkám, kteří začínají?

Buďte důslední. Tvrdě trénujte, správně jezte a hodně spěte. Řiďte se zdravým rozumem a nechte si radit jen od zkušených odborníků. V kulturistice se musíte naučit trpělivosti. V tomto sportu týden neznamená nic. Ani měsíc, ani rok. Než se dostanete opravdu vysoko, tak budete o několik desítek let starší.
 
 
Jestli je někdo, komu bys rád poděkoval, tak máš prostor.
 
Mé manželce a všem sponzorům.

Děkujeme Jirko za rozhovor a přejeme hodně dalších úspěchů

Za Extrifit Team

Vojta Koritenský