1. část 'Reality Show' s Pavlem Vackem - příprava Zdeňka Razáka

Autor: Pavel Vacek
fotogym.JPG Onehdy jsem se při sledování tréninkových videí na těchto stránkách přistihl při kacířské myšlence-pro koho jsou ta videa vlastně dělaná, jaký mají účel?  Vím, že je úchvatné pozorovat borce světové scény, ale dá mi to něco víc než jen momentální chuť do tréninku?
Je bezesporu elektrizující sledovat Branche Warenna při zvedání závaží, díky nimž by si i Superman udělal z červených slipů hnědé, ale pokud by mi bylo -náct, tak by mě zcela určitě zajímalo i retrospektivní Branchovo video, dejme tomu i z doby, kdy mu bylo 20 let. Bohužel, můžete si třeba vygooglovat zápěstí, ale moc toho z té doby o něm  neuvidíte.
Můžu s otevřenou pusou zírat, kterak si Kai Green  s sebou nosí asi tak 2 kila steaků ke sváče, ale když bych doma v juniorském věku řekl mámě, že bych si dal každý den k obědu kousek uruguayského býčka, tak mi tu kulturistiku vyžene rychle z hlavy. Baseballkou.
Další zádrhel představují podmínky. Bohužel nežijeme v oblasti, kde kvalitní jídlo stojí pakatel. Kde posilovny mají rozměry letištních hangárů a jejichž útroby skrývají vybavení, nad kterým můžeme jen hloupě slintat.

Svět profikulturistiky je uhrančivý, přitažlivý a žádoucí. Zároveň však vzdálený a pro valnou většinu z nás nedotknutelný.
Pojďme si tedy zkusit vyobrazit něco skutečného, místního a s podobnými reáliemi jako máte vy. Udělejme si na Extrifit stránkách takovou malou reality show. To prý teď zase frčí.
Představme si tedy Zdeňka Razáka. Zdeněk se narodil 11. 8. 89. V soutěžní kulturistice již není úplným začátečníkem. Na jeho kontě jsou už takové výsledky jako 2. místo na MČR v dorostu, 1. Místo na MČech v juniorech a také bronzová medaile z MČR juniorů. To jsou samozřejmě vynikající výsledky, přesto si troufám tvrdit, že mají spíš hodnotu v tom, že nám ukázaly potenciál a to, že jeho kulturistická cesta nemusí být vůbec krátká. Zdeněk je typickou ukázkou dospívajícího teenagera, jenž už sice nechodí do školy, ale zároveň  nevydělává žádný smrtelný baťoh, jenž by mohl chrstnout  do bezedné tlamy bodybuildingu. Prostě si tady ukážeme suplementaci, na kterou mu musí stačit výplata, byť je tam mírná podpora ze strany zaměstnavatele. Za nadstandardní výhodu snad můžeme považovat jeho zaměstnání a tím je práce v Extrifit gymu Česká Lípa. Zdeněk v tuto chvíli zahájil přípravu  na podzimní sezonu a to v kategorii juniorů. Cílem je nominovat se na nadcházející Mistrovství světa juniorů v kulturistice, které se koná v půlce  prosince v Turecku.
 Zdeněk váží momentálně 80 kg, cvičí systémem 2+1, 3+1 a za svou slabinu považuje rozvoj dolních končetin.  Proto se jim věnuje ve zvýšené míře 2xtýdně lehko-těžkým tréninkem. Jako suplementaci používá následující: ISO 90 Extrifit (snídaně, cca 10min. po tréninku), Amino Hydro 4000 Extrifit, Beef Amino Hydro 4000 Extrifit (30min. před tréninkem), Bcaa Extrifit (ihned po tréninku). Vzhledem k tomu, že jsme teprve na začátku přípravy, nebudu zde obšírně rozepisovat skladbu a poměr potravin. Tomu se budeme věnovat v dalším pokračování. Budeme Vás totiž informovat o přípravě tohoto juniorského závodníka, která by měla vrcholit účastí na MS. No ale taky to může z nejrůznějších příčin skončit odstoupením od tohoto seriálu. Rozhodně to není žádný nalajnovaný happy-end příběh. A o to je to zajímavější.
Možná si teď mnoho z Vás říká, že nějakej junioříček vás absolutně nezajímá, že chcete mít svaly jak Cutler nebo Coleman. Vlastně tomu i rozumím. Ale zamyslete se nad tím ještě jednou. Není právě tohle ta správná, reálná motivace? Vždyť přece s tím, co tady uvidíte, se můžete reálně popasovat. Můžete se ho snažit dohnat, můžete s ním držet krok, můžete se ho snažit porazit na závodech, můžete sdílet i stejné potíže v přípravě. Prostě a jednoduše máte zde modelový příklad někoho, s nímž se lze ve svých přípravách ztotožnit.  To vám půjde s Jayem Cutlerem dost ztuha. Na něj můžete leda tak obdivně zírat.