Radek Kyzivát- Miluju ten pocit vyčerpání.

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Radek Kyzivát

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj, jmenuji se Radek Kyzivát a je mi už krátce 23 let. Pořádně cvičím a snažím se přibližně od 18 let, takže to už bude pátým rokem. Zatím jsem ještě student, studuji na Univerzitě Hradec Králové na pedagogické fakultě dva obory: tělák a základy techniky. Do toho mám nějaké brigády, nejčastěji vykládání kamionů ještě ráno před školou. Doporučuju všem, co se ráno nemůžou pořádně probrat. Jinak jsem z Kopidlna, ale většinu času díky škole trávím v Hradci a cvičím u Vojty v Extrifit gymu.

Co tě přivedlo ke cvičení?

K cvičení mě přivedla moje mamka. To mi bylo teprve 15 let a znáš to, určitě sám potkáváš takové ty mladé kluky v posilovně, co dělají všechno špatně, div si ještě neublíží, tak to jsem byl přesně já. No, takto jsem chvilku cvičil, chvilku ne, protože u nás posilovna nebyla a musel jsem do ní dojíždět... To se však později změnilo a já začal cvičit u nás v Kopidlně. Stále to ale nebylo ono, ale přesto mi nedělalo problém cvičit třeba tři hodiny každý den. Dost se toho změnilo ve chvíli, kdy jsem si u pana Stacha udělal trenérský zkoušky a pak ten trénink a strava začala k něčemu vypadat. Rok poté jsem přišel do Hradce Králové a po chvíli se přidal právě k Extrifit clubu.  Za přijetí ti moc děkuji, i když co si pamatuju, tak jsi dost váhal, jestli mě přijmeš. Právě srazy Extrifit clubu a rady od vás mi daly nejvíce.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Tak asi každý kdo tu kulturistiku dělá, má největší sen zisk profi karty. Ale to je ještě ohromně dlouhá cesta a proto je další cíl předvést ještě lepší formu na dalších závodech a kvalitně se umístit. Od příštího roku budu už v chlapech, takže to bude o to těžší.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Ano, ano, za celou přípravu jsem používal, až na pár vitamínů, pouze doplňky od Extrifitu a to jsem byl v dietě už od listopadu. Na odměnu jsem dosáhl už na Mistrovství Čech, kdy jsem vyhrál svojí kategorii a stal jsem se mistrem Čech v nejtěžší juniorské kategorii nad 77kg. Dále jsem ještě potvrdil, že si tuto odměnu zasloužím na Mistrovství České Republiky ve stejné kategorii, kde jsem skončil na třetím místě.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

No ani nevíš jak! Je jasné, že jako student nemám peněz nikdy dost a tak všechno co vydělám na brigádě, utratím za jídlo, permici a suplementy. Takže tato obrovská podpora se teď skvěle hodí a můžu se plně vrhnout do objemové přípravy, protože teď budu mít vše, co potřebuji.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Tak mou silnou stránkou jsou stoprocentně velké nohy. A slabina? No zdá se mi, že celý vršek. Vršek jsem měl podstatně menší než většina kluků v mé kategorii. Nejvíce bych chtěl zlepšit šířku zad, protože kdykoli jsem v póze dvojitý biceps, hlavně zepředu, tak mi přijde, že křídla mi téměř zmizí. Takže zkusím se zaměřit při tréninku zad hlavně na jejich šířku a pokud zbyde čas při jiných trénincích, tak ty křídla trochu napumpovat na konci toho tréninku.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Tak nejvíc mi pomohli rady tří lidí a jedním z nich jsi ty Pavle, díky tobě se na srazu vždy dozvíme pravdu, jak na tom jsme a i poradíš co dělat, aby se to zlepšilo. Další velký dík patří Norbertovi Zajacovi, který mi dost poradil na předposledním srazu clubu, kdy mi velmi zaostávaly hýždě za zbytkem těla, a i když tři různé cviky na zadek po 100 opakování úplně po každém tréninku a cvičit dvoufázově místo kardia, bylo občas jak za trest, tak jsem dodržel vše, co řekl a ta dřina přinesla ovoce. V neposlední řadě obrovský dík patří Vojtovi Koritenskému, který mi poradil hlavně se závěrem přípravy, který jsem tentokrát dělal jinak než v předešlé sezóně, vždy mě zkontroloval a řekl co dál. Prostě parádně na mě dohlídl, abych neudělal nějakou blbost a kdykoliv jsem se na něco ptal, bez problému mi odpověděl nebo napsal, ať se za ním stavím a že na to kouknem, jak na tom jsem a podle toho mi poradil co dál. Takže naprosto skvělý přístup!

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

No trošku nestíhačky s formou, protože závody byly na začátku května, ale já když začínal s dietou, tak ještě termíny nebyly a já počítal, že to bude až koncem května jako předešlý rok. Jinak největší potíže byl právě ten zadek a nohy, kdy vlastně vršek už byl dávno připravenej, ale na spodku toho právě bylo ještě hodně. Jinak další problém bylo špatné rameno, které jsem si oddělal při bench pressu ještě před začátkem diety a trápí mě do teď. Jinak žádné větší potíže v přípravě naštěstí nenastaly.

Co plánuješ v nejbližším období?

Nejbližší plán je nabrat pořádný kvanta svalů. Právě mi skončili tři týdny od necvičení, kdy jsem chtěl dát volno hlavně kvůli tomu ramenu a taky aby si tělo odpočalo od té nálože bílkovin, co každý den dostávalo, takže jsem se snažil jíst jako normální člověk, i když mi to vůbec nějak nešlo. Takže teď začínám zase cvičit a tělo bude po takové pauze, určitě skvěle reagovat a svaly budou růst jedna báseň. Další rok už budu v chlapech, takže ještě uvidím, jestli se připravit na jaro, případně na podzim nebo si dát rok pauzu.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? 

Určitě přijít na to, co na ně zabírá, protože každý jsme jiný. A hlavně u toho vydržet, může to trvat i několik let než na to přijdou. Tento sport chce nějaký čas, není to hned... Ale to je přeci na tom to krásné, proto to děláme, že to trvá a není to lehké. Kdyby to bylo lehké, dělal by to každý. Většina lidí při té přípravě na závody se pak těší hlavně na ten konec, až se budou  moct zase najíst a podobně, ale nevím jak vy, ale mě to ihned po závodech začne chybět. Miluju ten pocit toho vyčerpání, to jak vidím, jak se zlepšuju, jak zjišťuju, co všechno tělo vydrží. Prostě miluju tu dřinu a stojí to za to! Ten pocit při vyhlášení mého jména jako mistra Čech je absolutně nepopsatelný. Takže cvičte tvrději, držte jídlo striktněji a určitě na sebe výsledky nenechají dlouho čekat.

Jaké produkty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny a proč zrovna toto?

Takže naporoučel jsem si Glutamin, nejzákladnější aminokyselina do objemu, takže tady není o čem. Dále Hydro 77. Není lepší protein po tréninku, nebo po probuzení než hydrolyzát. Obzvlášť s tímhle mam skvělé zkušenosti. Micelárek na noc, vždy jsem jedl tvaroh před spaním, ale v přípravě jsem poprvé vyzkoušel tento „noční“ protein a nemůžu tomu nic vytknout. Dát si takovou proteinovou kašičku než jdete do postele? No dokonalost... Creatin Creapure, dost lidí co tak sleduju internet na creatin nadává, já ale naopak s ním mám skvělé zkušenosti z objemu, síla se mi zvedla o nemalé váhy. Vitamín C, vždy ráno po probuzení a po tréninku na snížení hladiny kortizolu a imunitu. Dále Hero, ještě jsem tento doplněk od Extrifitu neměl, ale po prohlídnutí složení to bude naprosto skvělá snídaně nebo i svačinka. No a nakonec tu mám BCAA instant, které jsou pro mého spolubydlícího. Dost mě podporoval a pomohl v dietě. Já mu z hecu slíbil, že když z Čech přivezu medaili, tak má u mě BCAAčka a sliby se plní.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Za mě rozhodně proteiňák, klasickou whey 80 nebo HIGH, to je to nejdůležitější co potřebuje po každém tréninku. Dále pak glutamin nebo bcaa, to pak záleží na typu přípravy.

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mou nejlepší partií jsou určitě nohy. Trénink, který na ně jezdím, moc lidí nechápe, říkají mi, že je to šílenost, protože ten trénink je opravdu těžký a intenzivní. V tomto tréninku nesmí chybět dřepy s těžkými váhami, i když spíš pro mě těžké váhy, zas takovou sílu nemám. Takže snad každý trénink u mě po zahřátí a rozcvičení začíná co nejhlubšími dřepy okolo 10-12 sérií. Po dřepech následuje 6 sérií výpadů, 4 série na hacken dřepu s 40s výdrží a následně 10 klasických opakování, 4 série sumo dřepů na lavičkách s jednoručkou, 4 série sisi dřepů v superserii s předkopama, 3 série zakopávání v supersérii s mrtvým tahem na hamstringy. Vím, že to vypadá jako až příliš moc cviků najednou, ale mě to zřejmě funguje. Žádný trénink ale není stejný, takže jsem například jel i trénink, kde jsem cvičil pouze klasický dřep přes hodinu se 100kg. Téměř 200 dřepů, doporučuju, neuvěřitelný šoking pro nožky.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Ted tedy zase začínám cvičit a rozdělené to teď budu mít takto: nohy… záda, prsa... ramena, ruce... Od závodů mě ty tréninky zase začaly hrozně bavit, takže si to skvěle užívám a dám si ten trénink klidně jinak, když budu mít chuť, cvičit jiné partie spolu. Takže pokud se najde nějaký kvalitní a zapálený člověk, co by si rád zacvičil se mnou, tak určitě není problém dát společný trénink partií, na kterých se dohodneme.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Prozatím nevím, jakých dalších závodů se budu chtít účastnit, protože ve chlapech už to budu mít těžší. Jsou tam jinak rozložené kategorie, takže uvidíme, jak se vyvede objemová fáze a podle toho se rozhodnu, kdy a které závody budou mé další.

 

Znáš Extrifit Team, je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní? 

Znám moc dobře, sleduju bedlivě každého. Hodně mě motivuje a baví Milan Obořil, super kluk, se super přístupem k tomuto sportu. Ale bezesporu pro mě největší motivace nejen z týmu, ale ze všech kulturistů je Vojta Koritenský. Přicházím s ním do kontaktu téměř každý den, díky tomu že cvičím u něj v gymu. Točí skvělá videa On the top pro, a to jak vypadá? Jestli na fotkách nebo ve videu vám přijde skvělý, tak věřte, že když ho pak vidíte pózovat, nebo cvičit na živo, tak je to ještě větší masakr. Takže Vojta pro mě motivace číslo 1!

Chceš na závěr něco dodat?

Chtěl bych celému Extrifitu a hlavně tobě Pavle, poděkovat moc za to, co pro nás děláte. Bez vás bych určitě nebyl tam, kde jsem. Další dík patří samozřejmě celé rodině, hlavně mé mamce a také mé pětileté sestřičce, která pro mě je velkou motivací. Vzpomínám si, jak mi den před odjezdem na mistrovství Čech říkala, že by chtěla, abych ji přivezl zlatou medaili a já  ji pak opravdu přivezl. Měla radost, i když ke mně nechtěla, když jsem byl od barvy. Také Kubasovi Klučilovi, s kterým jsme si dodávali energii navzájem a oba následně vyhráli své kategorie. A poslední dík patří všem přátelům, hlavně těm, kteří mě táhli v posilovně a mým spolubydlícím, kteří to se mnou vydrželi, protože vím, že jsem byl občas asi celkem nepříjemný. Zdravím všechny fanoušky Extrifitu, kteří to dočetli až do konce, sledujte mé další kroky, tohle je jen začátek. Mějte se a koukejte pořádně makat!