Průvodce proteinovými výrobky pro začátečníky.

Autor: Pavel Vacek

Často kladenou otázkou v naší on-line poradně bývá, který protein je pro mě nejlepší. Určitým vodítkem pro vás mohou být velké číslice zobrazené na obalu výrobku. Co ale znamenají čísla uvedená u jednotlivých druhů proteinových nápojů – 50, 70 nebo více %? K čemu jsou jednotlivé druhy vhodné? Tak tedy po pořádku. Jednotlivé údaje znamenají procentuální obsah proteinů ve 100g produktu – tedy kolik gramů proteinů je ve 100g produktu.

Ovšem zde pozor! Určitě jste se také setkali s krabicí, pytlem, nebo jiným balením, kde bylo obrovskou číslicí namalováno 100%. Já se takřka denně setkávám s mylnou představou, hlavně u začínajících cvičenců, že se jedná o 100% protein. Není tomu tak. V tom případě bychom mluvili o neochucené surovině, která je takřka nepoživatelná. Oněch 100% procent vypovídá o tom, že poměr bílkoviny pochází např. ze 100% syrovátky, přičemž samotné bílkoviny je tam třeba jen 30%. Je to takový mazaný fígl, jak z těch z vás, kteří se ještě dostatečně neorientují v této problematice, vytáhnout nějaké ty koruny. Fy Extrifit používá číslovky 100 pouze u výrobku EGG 100 a jedná se právě o surovinu vaječného bílku. Moc velká mňamka to ale není a používá se většinou jako přísada k jinému výrobku. 
Podstata nabírání svalové hmoty spočívá v tom, že nejdříve je třeba svaly stimulovat k růstu zatížením (tj. volbou vhodného tréninku), potom jim dodat látky potřebné k růstu a regeneraci. Tzn. proteiny, sacharidy, vitamíny a minerály i správný poměr vhodných tuků.

Pokud tedy chceme růst, musíme tvrdě trénovat, správně jíst a také odpočívat. Určitě jste četli v různých časopisech, že množství bílkovin pro cvičícího člověka, který chce zvýšit podíl svalové hmoty je až 2g na 1 kg TH (tělesné hmoty). Zde se různé teorie rozcházejí a jistě najdete mnoho jiných údajů. Berme však toto množství za jakousi zlatou střední cestu. Ale jen z bílkovin svaly neporostou, je třeba také s nimi dodat látky, které umožní zapracovat je správně do těla a umožní všechny nezbytné funkce organismu. Tedy i sacharidy, tuky a vitamíny s minerály.

Kolik přijmeme sacharidů a tuků záleží na tom, jaké má daný organismus individuální nároky a pak (to je velmi důležité) jaký sledujeme cíl. Co je vlastně naším záměrem? Tuky bychom si měli hlídat. Pokud chceme radikálně odbourat tuk, musíme jejich množství omezit na absolutní minimum, ale ze stravy je úplně vyloučit nemůžeme. Takže, jako relativně nejvíce pohyblivá (můžeme říci regulační složka) příjmu kalorií jsou sacharidy. Z výše uvedeného tedy vyplývá – chci hubnout, uberu sacharidy nebo naopak nepřibírám – přidám sacharidy. Není to ovšem tak jednoduché.

Vraťme se ale zpět k proteinovým koncentrátům. Určitě by neměly sloužit jako úplná náhrada kvalitní stravy. Pokud začátečník spoléhá při svém tréninku na „všemocný“ protein a požadované výsledky se nedostavují, je na místě zamyslet se nad tréninkem, ale samozřejmě i nad stravou. Proteinový nápoj slouží jako doplněk stravy a zároveň i jako vylepšení stávajícího příjmu bílkovin a lehce stravitelných sacharidů.

Proč se tedy vyrábí různé řady proteinů s různým obsahem? Je to dáno širokou škálou použití proteinů jak v dietách, tak v nabíracích fázích u silových sportů nebo kulturistiky.

Vezmeme-li si např. 60 % proteinový nápoj, jde vlastně o něco mezi gainerem (sacharidovým přípravkem) a proteinovým přípravkem. Obsahuje tedy i dostatek sacharidů (rychlejších i pomalejších) a nějaký ten tuk samozřejmě. Díky tomuto podílu sacharidů a bílkovin je tedy vhodný k doplnění spotřebovaných cukrů při tréninku a nabuzení anabolického stavu v organismu. Jistou nevýhodou může být, že nespotřebované sacharidy tělo může uložit ve formě tuku. V průběhu dne jako svačina nebo součást snídaně je vhodný zejména pro ektomorfní somatotyp nebo jeho kombinace, to jest pro ty, kteří mají problém s přibíráním hmoty tzv. hardgaineři)

Pokud však přibíráte relativně dobře a hlavně i nějaký ten tuk se ukládá, pak doplňky s vyšším obsahem sacharidů omezte. Je-li Vaším cílem přibírat svaly s minimem podílu tuku, nebo chcete zpevnit a vytvarovat postavu, sáhnete raději po proteinovém nápoji s vyšším obsahem bílkovin – řekněme kolem 80 %. Tento typ nápoje doplní potřebné bílkoviny do těla při nízkém podílu sacharidů (ano, stále obsahuje sacharidy, ale v podstatně menším množství). Tento typ nápoje je tedy vhodný spíše pro osoby, které chtějí nabírat hmotu pomaleji, ale o to kvalitněji. Je vhodný jako svačina, po tréninku nebo jako poslední jídlo před spánkem.

Zde bych se chtěl na chvilku pozastavit. Doba spánku je poměrně dlouhá a i když váš metabolismus se během noci výrazně zpomalí, přesto může dojít k tomu, že vyčerpáte živiny uložené v trávicím traktu. Tím pádem vaše, při tréninku těžce zkoušené svaly, budou hladovět a nebudou mít k dispozici stavební materiál, potřebný k obnově svalové tkáně. Aby se tomuto jevu předešlo, využíváme tzv. vícesložkové proteiny. To jsou přípravky, jež jsou složené z různých surovin, které mají různou dobu vstřebávání. Tím je zaručeno, že váš organismus bude po celou dobu spánku zásoben bílkovinou pro vaše svaly. 

A k čemu jsou tedy proteinové nápoje s obsahem bílkovin 80 a více %? Pokud se chcete v létě pochlubit svým celoročním snažením v posilovně nebo se chcete zbavit přebytečného tuku a vyrýsovat postavu, bude pro vás takovýto typ nápoje vhodným doplňkem. Samozřejmě, že tomuto snažení se musí přizpůsobit především celková skladba stravy.

Proteinový nápoj s vysokým procentem obsahu bílkovin můžete užívat i po tréninku., Je vhodné pak do něj přidat dávku maltodextrinu. Maltodextrin tvořen polymery Dextrózy, jeho výhodou je velmi rychlá vstřebatelnost a následné pozvolné uvolňování do krve. Maltodextrin poskytuje včasnější nástup regenerace a stálou dostupnost energie. Maltodextrin dokáže velmi výrazně zlepšit a výkon sportovce. Obohatit lze tuto potréninkovou směs i dávku glutaminu (nejčastěji se vyskytující aminokyselinu v těle) a máte plnohodnotný potréninkový koktejl.

Samostatně je vysoce proteinový koncentrát vhodný pro doplnění bílkovin ráno, na svačinu i jako poslední jídlo dne. 

Dostáváme se k dávkování proteinů. Dřívější studie a zdroje uváděli, že ideální množství bílkovin v jedné dávce by mělo být cca 20-30g. Dnes už díky nejnovějším technologiím zpracování tyto údaje pozbývají platnosti. Moderní proteinové koncentráty dovolí užití až 60 gr bílkovin v jedné dávce zcela bez problémů. Samostatnou kapitolou jsou výrobky fy Extrifit řady Hydro, které používají absolutně špičkový enzymatický proces zpracování syrovátky, kdy můžete v jedné dávce přijmout skutečně enormní množství bílkoviny, bez nadměrného zatížení trávicího traktu. Ostatně trávení bílkoviny je dobrým ukazatelem kvality výrobku. Pokud vás po použití vámi zakoupeného výrobku, obtěžuje nadměrná plynatost, průjmy a nezřídka i zvracení, koupili jste nekvalitní produkt.         

Samozřejmostí při konzumování většího množství bílkovin všeobecně, je zvýšení příjmu tekutin, aby se organismus dokázal na takový stav adaptovat a bílkoviny správně vstřebaly a tělo mohlo vyplavit odpadní látky, které vznikají při rozkladu bílkovin. Dále je taky zdůrazněn pro správný metabolismus proteinů příjem vitaminů B komplexu, které většinou proteinové koncentráty již obsahují.
 
Na co si dát pozor při výběru proteinu? Určitě nevybírat podle ceny, ale podle složení a k jakému použití je proteinový přípravek zaměřen – tj. z jakého zdroje jsou bílkoviny obsažené v nápoji. Některé osoby mohou být citlivé na laktózu, která se v některých proteinech objevuje. Také chuť proteinu není opomíjený faktor. Dále určitě je dobré vědět, jestli si chci koupit velké balení proteinu (např. 4 kg) nebo mi bude stačit menší (např. 2,3 kg). Pokud máte možnost a vámi vyhlédnutý protein se nabízí i v malých zkušebních sáčcích, objednejte si nejdříve různé druhy, abyste vyhodnotili tu nejlepší příchuť dle vašeho gusta.  Konzumovat pak velké balení příchutě, která mi nešmakuje, je otravné. Vyplatí se také sledovat různé akce, vedlejší upomínky v podobě nějaké přidané hodnoty a také servis a přístup k zákazníkům, který má ten který prodejce.

Dají se tak často ušetřit peníze, které se mohou hodit na zakoupení jiného vhodného doplňku (např. akce protein + BCAA nebo kreatin).