Proteinové pochoutky

Autor: Pavel Vacek

Kdo by si rád občas nezamlsal, že? Někdy je obtížné odolat všem těm nástrahám v podobě čokolád, sušenek a jiných lákavých, ale bohužel ne moc zdravých pochoutek.Většina z nás si tedy alespoň dopřeje nějakou tu proteinovou tyčinku. Ať už jako „chuťovku“ nebo jako svačinu, případně doplnění energie po náročném tréninku, nebo prostě ve chvíli, když se nestíháme najíst. Věděli jste ale, že hodně proteinových tyčinek by se mohla z regálu zdravé výživy přesunout mezi cukrovinky? Obsahují totiž poměrně dost cukru, trans-mastných kyselin a hydrogenovaných olejů. To nejsou moc příznivé informace. Navíc po nich může občas zůstat v ústech nepříjemná pachuť sacharinu, který se také někdy používá při výrobě tyčinek. 10014641_370062226467307_957752925_n Ano, důvody, proč si tyčinky kupujeme, jsou zřejmé – jedná se o jednoduché, rychlé jídlo, které je hned po ruce. Stačí jen rozbalit a sníst. Pokud ale dbáte na zdravou stravu, měli byste se zamyslet, co si kupujete a snažit se najít kvalitní tyčinky a ne se spokojit s „menším zlem“ (což určitě tyčinky jsou, když je porovnáme s typicky nezdravými sladkostmi) a dál se problematikou nebudete zabývat. Pokud už tvrdě trénujete, tak by přece byla škoda svoji snahu kazit nevhodnou stravou.Nemusíte se bát, že vás budeme nutit vzdát se chutných tyčinek. To rozhodně ne! My vám přineseme několik jednoduchých receptů na tyčinky a další proteinové mňamky, které nejen podpoří vaše tréninkové snažení, ale také uspokojí chuťové buňky a věřte, že až ochutnáte doma připravené tyčinky, tak už těžko sáhnete po těch z regálů.  
ČOKOLÁDOVÉ TYČINKY
Pro ty z vás, kteří zbožňují chuť čokolády, jsou tyto tyčinky jako dělané.
Navíc flavonoidy obsažené v hořké čokoládě tlumí zánětlivé procesy způsobené poškozením vlivem volných radikálů. Tato čokoláda současně zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, který umožňuje lepší využití důležitých látek ve svalech a má příznivý vliv na srdce. Když si dopřejete malý kousek každý den, tak tím nic nezkazíte a spíš to bude ku prospěchu.
Příprava vám zabere asi 1 hodinu a z níže uvedených ingrediencí připravíte 4 porce.
Jedna porce obsahuje cca 270 kcal, 14 gramů tuků, 20 gramů sacharidů a 17 gramů bílkovin.
Obsah vlákniny je také poměrně vysoký – je to 5 gramů.

Ingredience a postup přípravy:
½ šálku čokoládového syrovátkového proteinového prášku
3 lžičky burského másla
½ šálku mletých ovesných vloček
3 lžíce kokosové moučky
2 lžíce mletých mandlí
4 čtverečky 90% hořké čokolády
Nejprve dejte všechny ingredience kromě čokolády do mixéru a důkladně rozmixujte.
Ze vzniklé směsi vytvarujte 4 tyčinky a v hrnci rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Namočte každou tyčinku do rozpuštěné čokolády (je dobré pomoct si špachtlí, abyste tyčinku obalili čokoládou ze všech stran). Tyčinky potom umístěte na hodinu do lednice (pokud spěcháte, můžete je dát na 25 minut do mrazáku). Pak už jen stačí, když každou tyčku zabalíte do potravinové folie, abyste je měli vždy po ruce. 1380640_312548882218642_1340795854_n
DÝŇOVÉ TYČINKY S BURSKÝM MÁSLEM
Tyhle tyčky vám poslouží v případě, že vás večer na něco „popadne“ chuť.
Můžete je využít i jako chuťovku po večerním tréninku, jelikož obsahují kasein – pomalu stravitelný protein, který napomáhá regeneraci svalů během spánku.
Příprava těchto tyčinek bude mnohem kratší než u předcházejících. Tentokrát to bude něco kolem 15 minut. Z uvedených surovin připravíte opět 4 porce.
V jedné porci je 210 kcal, 9 gramů tuku, 18 gramů sacharidů a 14 gramů bílkovin

Co budete potřebovat a jak postupovat:
½ šálku vanilkového kaseinového prášku
1 lžíci burského másla
½ šálku vařené quinoa
¼ šálku dýňového pyré
3 lžíce polotučného mléka
1 lžíci kokosové moučky
¼ šálku + 2 lžíce strouhaného kokosu
Smíchejte všechny suroviny v mixéru a stranou si nechte pouze 2 lžíce kokosu, které použijete ne obalení.
Ze vzniklé směsi vytvarujte 4 tyčinky a každou obalte ve strouhaném kokosu. Potom každou zabalte do potravinové folie a máte je připravené.
TYČINKY S GOJI A HOŘKOU ČOKOLÁDOU
Tento recept ocení především vegani, ale i vy ostatní si můžete pochutnat. Příprava vám zabere něco přes 30 minut a připravíte 2 porce.
Taková tyčinka se vám bude hodit například před tréninkem.
Rýžový protein, který budete potřebovat, není vhodný jen pro vegany. Obsahuje totiž 96% aminokyselin, které najdete i v syrovátce a navíc má velmi nízký podíl sodíku, je hypoalergenní a většinou se vyrábí z bio surovin.
1 porce obsahuje kolem 300 kcal, 18 gramů tuků, 21 gramů sacharidů a 18 gramů bílkovin.
Opět je zde i vysoké zastoupení vlákniny – 5 gramů v jedné porci.

Suroviny a příprava:
¼ šálku čokoládového proteinového prášku z rýže
¼ šálku vlašských ořechů
¼ šálku goji
¼ šálku kokosového mléka
2 čtverečky 90% hořké čokolády
Všechny ingredience kromě čokolády dejte do mixéru a rozmixujte. Ze vzniklé směsi vytvarujte 2 tyčinky. V hrnci ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a obě tyčky do ní namočte a obalte ze všech stran.
Tyčinky pak dejte na hodinu do lednice nebo na 25 minut do mrazáku. Pak už je jen zabalte do potravinové folie, aby byly připravené ke konzumaci.
  10006186_363060747167455_1864015499_n
MÜSLI TYČINKY S MERUŇKAMI A KOKOSEM
Sušené meruňky (neproslazované) obsahují v jednom šálku 94% denní doporučené dávky vitaminu A, který mimo jiné posiluje zrak, dále 7% dávky vápníku a 19% dávky železa. Když porovnáme sušené meruňky s čerstvými, tak čerstvé obsahují „pouze“ 60% vitaminu A, 2% vápníku a 3% železa.
1 tyčinka obsahuje 168 kcal, 5 gramů tuků, 24 gramů sacharidů, 4 gramy vlákniny a 8 gramů bílkovin.
Příprava vám zabere asi 15 minut a z dávky uděláte 4 tyčinky.

Co budete potřebovat + postup:
1 šálek ovesných vloček
¼ šálku vanilkového proteinového prášku
¼ šálku sušených meruněk
¼ šálku jablečné šťávy
Půl lžíce kokosové moučky
Lžíce mletých nebo drcených kešu ořechů
Všechny suroviny kromě kešu smíchejte v mixéru a ze vzniklé směsi vytvarujte 4 tyčinky.
Každou tyčku obalte v drcených kešu oříšcích a zabalte je každou zvlášť do folie, až je máte kdykoliv po ruce.

DÝŇOVÉ PROTEINOVÉ TYČINKY S TŘEŠNĚMI A PEKANOVÝMI OŘECHY
Tyhle tyčinky jsou plné živin a dodají vám energii.
Jestliže máte chuť na něco dobrého, tak je určitě zkuste a myslím, že tím své chutě naprosto uspokojíte.
Navíc ovesné vločky, které jsou součástí receptu, obsahují také mangan, který pomáhá tělu trávit a využívat bílkoviny i aminokyseliny.
Jedna tyčinka obsahuje 26% denní dávky manganu.
Dále v jedné tyčince najdete 4,5 gramu tuku, 24 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny a 11 gramů bílkovin.
Energetická hodnota jedné porce je 180 kcal.
Doba přípravy je 30 minut (+ doba na zchladnutí) a připravíte si 8 porcí.

Budete potřebovat:
3 odměrky vanilkového syrovátkového proteinového prášku
1 a půl šálku drcených ovesných vloček
¼ šálku sušených třešní
¼ šálku drcených pekanových ořechů (2 lžíce si nechte na obalení)
1 šálek dýňového pyré
Třetina šálku vaječných bílků
1 lžíce skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička zázvoru
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce melasy
4 balení Stevie (nebo jiné přírodní sladidlo)
Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů. Všechny suroviny kromě pekanových ořechů na obalení dejte do velké mísy a dobře promíchejte.
Pekáč vystříkejte olejem ve spreji, případně ho vyložte pečícím papírem.
Potom směs rovnoměrně rozprostřete do pekáčku nebo na plech a pečte 20-25 minut. Upečenou směs nechte zchladnout a pak ji teprve nakrájejte na jednotlivé tyčinky. 1623589_363061553834041_531716790_n
ČOKOLÁDOVÉ PROTEINOVÉ COOKIES
Tento chutný a přitom zdravý dezert si můžete dopřát, aniž byste tím ohrozili svoji dietu.
1 cookies obsahuje 180 kcal, 8 gramů tuku, 22 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny a 8 gramů bílkovin.
Doba přípravy vám zabere něco kolem 35 minut a z uvedené dávky připravíte 14 porcí (= 14 cookies).
Navíc jeden koláček obsahuje 12% doporučené denní dávky hořčíku – ten hraje důležitou roli ve správném fungování svalů a také podporuje funkci metabolismu.
Ingredience a postup:
¼ šálku neslazeného kakaového prášku
¼ lžičky skořice
2 odměrky čokoládového syrovátkového proteinového prášku
1 a půl šálku vařené cizrny
¼ šálku + 2 lžíce sirupu z agáve
½ šálku mandlového másla
5 vypeckovaných datlí
¼ šálku horké vody
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžíce drceného lněného semínka
2 lžičky prášku do pečiva
½ šálku vaječných bílků
2 lžíce strouhaného kokosu
Předehřejte si troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečícím papírem.
Smíchejte všechny ingredience kromě kokosu v mixéru a důkladně promixujte. Kokos osmahněte na malé pánvičce do zlatova a pak ho přidejte do směsi v mixéru.
Hotové těsto nabírejte nejlépe lžící a na pečícím papíru vytvarujte malé placičky (množství by vám mělo stačit zhruba na 14 kousků).
Pečte 25 minut a pak nechte zchladnout.
MOKA PROTEINOVÉ KOULE PLNÉ SÍLY
Díky této super svačince doplníte energii a navíc tělu dodáte i lehce stravitelné bílkoviny, které se nachází v konopném semínku. V konopném semínku najdete také skoro ideální poměr 4:1 omega-6 a omega-3 tuků.
2 koule (= 1 porce) obsahují 240 kcal, 14 gramů tuků, 21 gramů sacharidů, 3 gramy vlákniny a 11 gramů bílkovin.
Z dávky připravíte 12 porcí (= 24 koulí) a časově vám „kuchtění“ zabere 2 hodiny a 20 minut.

Co budete potřebovat a jak postupovat:
Třetinu šálku instantní kávy
¼ šálku neslazeného kakaového prášku
2 šálky nesolených kešu oříšků
¼ šálku drcených lněných semínek
¼ šálku konopných semínek
3 odměrky nejlépe čokoládového proteinového syrovátkového prášku
2 lžíce vanilinového extraktu
1 šálek nakrájených datlí
½ šálku vody
Do mixéru dejte vše kromě vody a dobře rozmixujte. Pomalu přidávejte vodu, abyste vytvořili hustou směs odpovídající těstu.
Směs dejte do misky a tak na 2 hodiny do lednice, aby tolik nelepila.
Z vychlazené směsi rukama vyválejte 24 kuliček a ty dávejte na papír na nějaký tác, který se vám vejde do lednice. Kuličky podávejte chlazené.