Proč hysterčíte?

Autor: Pavel Vacek

Píšu už nějaký ten pátek články týkající se kulturistiky. Častokrát jsem s někým v opozici a zrovna tak jsem s mnohými souhlasil, někdy mé články zvíří prach, jindy projdou bez povšimnutí. Za některé jsem oslavován, za jiné zatracován. Ovšem všechny tyto glosy vycházejí z mého názoru a z mého momentálního přesvědčení. Nyní mám v hlavě věc, o které jsem sice slíbil, že se k ní nebudu vyjadřovat, ale přesto všechno mi to nedá pokoj a já bych se k ní po dlouhé úvaze vyjádřit chtěl.

Je to internetová hysterie ohledně nedávno proběhlé významné soutěže v ČR. Nechápu ji a nechápu mnohé z vás. Čtenáře kulturistických médií. IMG_6027
Jestli mohu o sobě prohlásit, že jsem vešel svým psaním trochu ve známost, tak je to především díky mým reportážím ze závodů a z dění na pódiu. Odsunul jsem korektnost stranou, patřičně jsem vyzdvihl vítěze a zatratil poražené a poprask byl na světě. Dělám to tak dodnes, byť jsem otupil ostří klávesnice adekvátně významu soutěže a věkové hranici soutěžících. A častokrát jsem ve svých začátcích tepal i nedostatky pořadatelů, pokud se mi zdály alespoň trochu významné.
A pak jsem jednoho dne uspořádal s kamarády Martinem a Rosťou soutěž. Možná si ještě vzpomenete na Extrifit Cup. Od té doby pořadatele netepu, nýbrž chválím a od té doby, pokud vidím nedostatky dokonce zásadní, mlčím, nebo rovnou předstírám, že jsem oslepl. Což při mém slabém zraku není zas tak extrémní herecký výkon. Uspořádat soutěž je totiž peklo. Nechápu, co ty lidi k tomu vede. Starosti s takovou akcí dosahují vesmírných parametrických dimenzí, nervy se stávají samostatným živočichem a vy si jenom říkáte, proč jste se do toho navrtali a která čarodějka vám zatemnila mysl. Přesto má každý pořadatel nějaký motiv k tomu, aby si částečně odoperoval tu část mozku, ve které se ukrývá tzv. zdravý rozum. A ty motivy jsou různé. Snaha vydělat. A navzdory častým pořadatelským proklamacím se to dá. Zviditelnit se, uspokojit vlastní ego, pojmout to reklamně pro svůj byznys, anebo si tím jednoduše chcete udělat radost jak sobě, tak svému okolí. Všechno to jsou veskrze chvályhodné pohnutky, a tudíž už pořadatele ve svých reportážích jenom chválím. Vím totiž, že přes tyhle všechny motivace, přes mnoho a mnoho spokojených diváků, vám dokáže zkazit pěkný zážitek z dobře odvedené práce pár anonymních idiotů. _DSC0425.JPG
Před pár týdny se v Praze konala nejlepší soutěž v kulturistice v celé Evropě. Nikdy a nikdo tady neudělal nic lepšího. Promiňte, ale pro jistotu to napíšu znova a ještě jednou. Ještě tady NIKDY a NIKDO neudělal nic lepšího. A to beru v potaz i notně fousatou vzpomínku na dvě profisoutěže z roku 96, taktéž v Praze a dokonce na stejném místě, které pořádal tým kolem Jarky Kastnerové. I ty byly bezesporu skvělé, a mnoho mých vrstevníků na ně vzpomíná dodnes. Přesto však nebyly v takovém rozsahu, jako soutěž nedávná. A namísto toho, abych 3 týdny četl oslavné ódy, čtu opak. Ne všude podotýkám a zdůrazňuji. Ale bohužel často. Čtu a slyším špínu od lidí, kteří by nedokázali uspořádat ani soutěž v plivání na dálku u nich na dvorku. Dokonce to jsou často stejní lidé, kteří kritizovali i tehdejší  Extrifit Cup. Od té doby neudělali nic. NIC. Nuly. Přesto mají tu drzost vyjadřovat se k podniku jako je Evl’s Prague. Fajn, jsou to idioti, na to jsem si koneckonců už za tu dobu, co se pohybuji na internetu zvykl. Co mě však překvapuje, je jistá bezpáteřnost, či neloajalita mnoha lidí. Anebo hloupost, těžko říct. Každý, kdo na soutěži byl a každý, kdo si umí přepočítat obsah šrajtofle, musí vědět, že soutěž tohoto rozsahu je těžce ztrátovou investicí, pokud má být místem konání Česko a jeho kupní síla obyvatelstva. Přesto hromada pseudowebů, mikroportálů, ale i větších serverů, jejichž představitelé doslova škemrali o akreditaci, parazitovali na této soutěži prostřednictvím nějakých směšných reportáží, se poté nechali strhnout právě těmito internetovými znalci zákulisí a začali se vyjadřovat o celém pořadatelském teamu, ať se za oficiálním názvem skrývá kdokoliv, minimálně neuctivě.
Pánové, to se ale nedělá. Asi jsem stará škola, ale mně se líbí pořekadlo, darovanému koni na zuby nekoukej. Ale hlavně a především, pokud se oprostíte od závisti, sami musíte uznat, že ta soutěž byla vážně perfektní.
Takže pokud tady udělá někdo soutěž, ze které mají jednoznačný prospěch všichni, tak absolutně nechápu, proč bych se měl k této soutěži jakkoliv vyjadřovat. A když mluvím o všeobecném prospěchu, rád to tady vyjmenuji. Alespoň tak, jak to vnímám já. Viděl jsem ty nejlepší kulturisty světa ze vzdálenosti několika cm, aniž bych, obrazně řečeno, musel vytáhnout paty z baráku. Medailisty a vítěze Olympie v plné formě, ne žádnou 2-3 ligu v prasečím objemu. Viděl jsem tisíce nadšených fanoušků kulturistiky na jednom místě užívajících si náš sport. Bylo skvělé, že se o kulturistice mluvilo v mainstreamových médiích. A dokonce pozitivně. Byl jsem rád za to, že naše značka Extrifit byla vidět ve světových portálech, protože já jsem rád za každou českou značku, kterou je venku vidět. Byl jsem také rád za zprostředkované setkání s fanoušky Extrifitu, a v neposlední řadě jsem si odnesl šokující kulturní zážitek z parádní laserové show. To všechno nemělo chybu. A to nemluvím o tom, že se zde po 20 letech žehrání, skučení a naříkání kulturistické veřejnosti nad nedostatkem financí, objevil někdo, kdo je skutečným fandou do kulturistiky a kdo je ochoten pustit nějakou tu zlatku zrovna do tohoto sportu. A to nejenom ve formě profisoutěže. IMG_1635
Možná se ohradíte, že si na pořadatele zase tak nikdo moc nestěžoval, ale že ty výtky směřovaly k umístění jednotlivých závodníků. Především pak v kategorii bikin, kde měl zvítězit někdo jiný. Tak fajn. Teď vám něco napíšu zase já. Byl jsem na jaře komentátorem MČR a střídali se u mě jednotliví hosté. Vždy to byli buď aktivní, nebo bývalí závodníci, případně st. trenér Tomáš Bureš. Vždy odborníci, nebo jsem je za ně alespoň považoval. Také jsme pár výsledků netrefili. No a?  Dle našeho mínění měl být Radek Neumann absolutním vítězem, Julie Wohaková vítězkou kat. bikin, pozdější absolutní vítěz by horko těžko bral umístění v kategorii. Že to je dávno? Tak poskočíme. Teď na podzim. Má někdo mimo rozhodčích vysvětlení pro absolutní vítězství Gurana Bartosze na letošních Čelákovicích, které by se dalo přijmout bez aplikace LSD? Že to jsou prťavé soutěže, a proto se nad výsledky nerozpoutala taková hysterie? Fajn. Zkusíme soutěže většího významu. Proč byla Katka Kyptová druhá na MS? Proč byl Tomáš druhý na Arnold Classic? Protože byli horší než vítěz? Nenene! Je tomu právě naopak. Ten důvod je v tom, že chyběl jeden jediný český rozhodčí v panelu arbitrů, který by dokázal zvrátit tyto neskutečně těsné výsledky na stranu Katky a Toma. Vítěz a vítězka tam „svého“ rozhodčího měli. Proto Katka a Tom prohráli o bod, resp. dva nebo tři. To je v kulturistice nic! Ala taky je to v kulturistice normální, tak jako ve všech sportech, kde rozhoduje subjektivní dojem, nikoliv objektivní fakta. Takže, zatímco na MS a ACE nám absence politiky oprávněně vadí, tak na EVL’s nás její přítomnost pohoršuje. Proč proboha? Vyhrála holka z Česka, super!
Bavíme se tady totiž o bikinách, nikoliv o kulturistice. V kulturistice to je relativně jednoduché. Kdo má největší a nejvyrýsovanější svaly, vyhraje. Jednoduchý. Aspoň do té doby, dokud největších a nejvyrýsovanějších není na pódiu 5 vedle sebe. Jasně, i politika se musí dělat s mírou. Asi by mně docela vadilo kdyby někdo z Čechů, při vší úctě k jejich momentální výkonnosti, byl protlačen před Kaie Greena nebo Flexe Lewise. To by byl fakt asi trapas. Ale bikiny? Existuje tam podobná paralela? Asi ne, že? Já bych všechny ty finalistky dal na první místo. Nebo na třetí. Nebo na poslední, jak je libo. Prostě u nich žádné zásadní rozdíly nevidím. Ono to totiž ani nejde, protože by to v podstatě odporovalo pravidlům. Ty totiž zní, že nejlepší závodnice musí mít toto: 16917_1 (2)
  • tělesnou stavbu s nižší celkovou muskulaturou a s lehce znatelným vyrýsováním (slabě viditelná separace základních svalových skupin – zejména břišních svalů, stehenních svalů, znatelné oddělení ramen a paží), dobrou symetrií a vyváženou horní a spodní polovinou těla
  • zdravý vzhled, make-up, kvalita a barva pokožky (pokožka musí být oholená, opálená, zdravá bez kožních onemocnění)
  • dobrý celkový dojem soutěžící

Aha. Tak teď jsem mnohem moudřejší. A to tam jako někdo neměl, ano? Která muskulatura je nižší, a která je vyšší? Jak hodně vám musí být vidět břicho a kdy už je to moc? Je žilka na bicepsu známkou separace paží, nebo už je to příliš svalnaté? Jak hodně se závodnice musí předklánět při zadních postojích? A je fakt, že některé se předkláněly fakt moc. Zkrátka jak to, že Nathalia Melo jednou vyhraje Olympii a podruhé je už moc svalnatá, přičemž vypadá úplně stejně? Jak to, že na každé soutěži je jiná vítězka? A která závodnice je tím etalonem, podle které by se měly všechny ostatní připravovat? Odpověď je překvapivě jednoduchá: Žádná. Vyhrát může každá.
 
Aby bylo jasno: Neřeším, jestli měla pozdější vítězka být 1,2,5. Výsledek je takový, jaký je. Co mi vadí, je totální dehonestace závodnice.
Taková, kterou jsem tady ještě nezažil. Přitom se vůbec nic nestalo! Resp. stalo se to, co se běžně děje na desítkách soutěží po celém světě. A nejenom v kulturistice.

Ovšem na EVL’s se z toho stal gigantický problém. Možná proto, že oblíbenkyně našich diskutérů nebyla ani druhá. Jenže popularita na videích nerovná se popularita u rozhodčích. Přesto je nadmíru pravděpodobné, že v případě Slovenské profi soutěže výkonnost maximálně naroste a výsledkem bude 1. místo. Ovšem tam to bude jistě 100% fér. Ať tak či onak, budu jí to ze srdce přát, zrovna tak, jako to přeji vítězce EVL’s.