Pouze poměr BCAA 2:1:1 je správný!

Autor: Pavel Vacek


Nenechte se zlákat marketingovými slogany o poměru 4:1:1. Ten totiž vůbec není vhodný a neodpovídá fyziologické potřebě ani při náročném tréninku. Dokonce tento špatný poměr snižuje využitelnost BCAA!

Větvené aminokyseliny jsou v poslední době jedním z nejžádanějších suplementů pro sportovce, a pro návštěvníky fitness obzvláště. Není divu, jsou titiž vhodné jak pro ty, kdo usilují o maximální svalovou hmotu a o co nejlepší silové výkony, tak pro ty, kdo chtějí docílit co nejlepšího vyrýsování. Na trhu je celá řada produktů, které nabízí BCAA v různé formě a také se často liší poměrem obsažených větvených aminokyselin. Jaký poměr leucinu, isoleucinu a valinu je nejlepší?

Vycházejme z potřeby esenciálních (nenahraditelných) aminokyselin v lidském těle:
  požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)   (Údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 198) 

Z uvedené tabulky je zřejmé, že potřeba leucinu je o 40% vyšší než u ostatních dvou BCAA.
 
Pro tvrdě trénující kulturisty a silové sportovce je maximální využitelný poměr 2:1:1 – NE VÍCE! 


Pro příjem aminokyselin platí v lidském těle dva důležité fyziologické zákony: 

 

1. Rubnerův zákon limitní aminokyseliny:

Ríká, že využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To znamená, že z přijatých aminokyselin se jich do vlastních proteinů zabuduje jen tolik, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. Protože aminokyseliny se v organismu neskladují, ostatní aminokyseliny jsou rozloženy, a to i tehdy, když v organismu panuje celkový nedostatek bílkovin.

Proto je poměr přijatých aminokyselin BCAA V POMĚRU 2:1:1 velmi důležitý!

Navíc platí druhý zmíněný zákon:

2. Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin

Ten varuje, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní aminokyseliny.
Příjem jedné z esenciálních aminokyselin ve velkém nadbytku má tedy závažné dopady i na metabolismus ostatních esenciálních aminokyselin!

Pokud je potřeba leucinu pouze o 40% vyšší než u ostatních dvou BCAA, pak příjem leucinu v poměru 4:1:1 k ostatním větveným aminokyselinám nemá žádné opodstatnění. V případě příjmu větvených aminokyselin v poměru 4:1:1 pak hrozí narušení metabolismu ostatních aminokyselin, nejen větvených! Podle prvního uvedeného zákona nemůže být vyšší množství leucinu v těle využito. Vyšší poměr leucinu má mimo vyšší fyziologické potřeby odůvodnění v tom, že je nejdůležitější pro „nastartování“ proteosyntézy a regeneraci, což je pravda, ovšem tento vyšší poměr nesmí být až tak vysoký, aby došlo k výše zmíněným negativním jevům.
 
Proto Extrifit nebude nikdy ve svých produktech používat špatný poměr 4:1:1, ale vždy jen ten optimální a správný a to 2:1:1!