Pomůže mi protein do diety?

Autor: Pavel Vacek

Poslední dobou do on-line poradny chodí příspěvky typu „Chci shodit, mám si koupit protein?“ Nebo „Je tento protein vhodný do diety?“. Přiznám se, že zpočátku jsem tyto dotazy moc nechápal. Proč by protein neměl být vhodný do diety? Nebo naopak, jak ovlivní spalování tuku? Nad těmito otázkami se lze podivit a častokrát pousmát. 

Vždyť k redukci tuku mnohem více napomáhají tzv. Spalovače tuku. Synefrin, L-Carnitin, stimulační látky typu kofein apod. Jenže pak mi to došlo. Po skončení, nebo i v průběhu sezony, zhusta najdete rozhovory, kde si jednotliví závodníci pochvalují zařazení vysokoprocentních proteinů do diety. Zrovna tak stačí letmý pohled do poradny, aby vás zmátlo, že na tzv. objem doporučujeme něco jiného, než do fáze tvarování postavy. Vyrýsování, chcete-li. Pak je nadmíru jasnější, že začínající cvičenec, laik, nebo prostě jenom někdo, kdo chce využít trénink v posilovně k redukci váhy, se v těchto informacích ztrácí. Chápu to. Všechny znalosti mají svůj stupeň, a jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Pojďme se tedy hezky v klidu podívat, jak to tedy s tím proteinem je. A řekněme si to pěkně polopatě.


Každý protein je vhodný do diety.   Ano, byť vás to možná nyní mate, neuděláte chybu, když si koupíte jakýkoliv protein z naší nabídky. Jde totiž o to, jak ho zakombinujete do své stravy. A to je celé jádro problému. Protein = bílkovina. Bílkovina = stavební složka svalu. Bez bílkoviny sval neporoste. A já tak nějak předpokládám, že byste rádi při té redukční dietě také zpevnili, či ještě lépe přibrali nějaký ten sval navíc. Špatná zpráva na začátek. Musíte si upravit jídelníček. Bez toho to nepůjde. Můžete v posilovně třeba bydlet, ale v momentě, kdy si ještě zbrocení potem objednáte smažený sýr v restauraci, nebo párek v rohlíku na ulici, je vaše fyzické úsilí tam, odkud to objednané jídlo zase vyjde.  

Klíčem k úspěchu je redukce sacharidů a především tuků. O rafinovaných cukrech ani nemluvě.  Já vím, že v tuto chvíli nemáte ponětí, co jsou sacharidy, bílkoviny, v čem se nachází atd.. To se jistě časem naučíte, nebojte. Prozatím na to běžte obyčejným selským rozumem. Od malička nám přeci vštěpují do hlavy, že cukry jsou špatné na zoubky a že budeme tlustí. To víme, že? Takže se zbavte cukru. Mluvím o tom jednoduchém. Přestaňte sladit kafe, nepijte coca coly, necucejte bonbóny, neuzobávejte sušenky, nejezte dorty. Ten jeden zákuseček po kafíčku vám skutečně uškodí, ne že ne, na to vemte jed. Jenže cukr je ještě pohodička. Mnohem horší je tuk. Takže zatímco z gramu cukru (sacharidu) je 4,1 Kcal, z gramu tuku už je 9,3 Kcal. Ajajaj. Zbavte se tuku! Ale to přece taky poznáte. Začněte tím viditelným. Nemažte si chleba máslem (ano, jde to), nepolévejte maso olejem, nenechte plavat hranolky kraula ve friťáku. Neskákejte na hloupé triky typu majolka Light. Ano, je méně tučná, než ta Hard verze. Místo pět lžic oleje tam jsou jenom tři, ale ani to nepotřebujete.  

Pokud jste ořezali vaši stravu od všelijakých serepetiček, další postup je shazování sacharidů, případně manipulace s nimi a počítání nutričních hodnot. Jenže v tom už se nevyznáte a propadáte frustraci. Anebo tu svou transformaci jednoduše zase tak „nežerete“ a vrátíte se raději ke svému guláši. Ale to by byla škoda. Proto to zkusme nějak dál. Jednoduše.  

A právě nyní přichází na řadu protein. Jde totiž o to, že sacharidů má každý v jídle až moc, kdežto bílkovin už tolik ne. Ono to taky často souvisí s financemi. Zatímco sacharidy najdeme v takových ekonomicky přístupných potravinách, jako jsou brambory, těstoviny, rýže atd., tak s bílkovinou v podobě masa a vajec už je to horší.

Jenže my ty bílkoviny potřebujeme. Svaly, růst, pevnější zadek, pamatujete? Nejlepší variantou je, doplnit proteiny v jídle. Jenže to je občas problém. Kulturisté s vidinou kariéry a slávy jsou odhodláni vláčet s sebou všude krabičky s jídlem, ale vy zase až takoví fanatici nejste, že? Jenže co tedy jíst v práci? Sacharidů potřebujeme málo a žvýkat maso o pauze se vám nechce. Řešení nabízí vysokoprocentní protein. To je ten, který má na 100 gramů co nejvyšší počet bílkovin a co nejnižší množství sacharidů. Tuků bude mít málo v každém případě. V případě sortimentu Extrifitu se jedná o produkty Iso 90Peptibeef a především Hydro Iso 90. Ve všech případech se množství proteinu pohybuje kolem 90 gramů na 100 gramů prášku a to je hodně.  Sacharidů je tam minimálně. Zároveň platí, že potřebujete alespoň 1,5 gramu bílkovin na svou hmotnost. Něco určitě přijmete z jídla, ale jak už jsme si řekli, většinou to při začátečnických, či laických snahách dopadne tak, že bílkovin z jídla je méně, než by mělo být. Pokud však zařadíte protein 2x denně po dvou odměrkách dostanete do sebe cca 100 gramů bílkovin bez tuku a sacharidů. A to, společně s vaším jídelníčkem musí bohatě stačit. U žen doporučuji půlku. Tzn. 2 odměrky denně.    

A touto obří oklikou jsme se dostali k vysvětlení, proč a který protein je vhodný do diety. Samotný protein totiž žádný úbytek tuku nezpůsobuje. Je to pouze doplněk k mnohdy špatně, či spíše neúplně sestaveným dietním plánům. Pokud jsme si na počátku řekli, že neuděláte chybu s žádným proteinem a vám to v tohle chvíli tak úplně neštymuje s předchozím textem, tak vězte, že rozdíly v množství sacharidů v produktu nejsou zase tak výrazné. Hrají svoji roli v momentě, kdy je vaše dieta rozepsané do posledního gramu přijaté bílkoviny a vy se tohoto rozpisu držíte urputněji než muslim koránu. Ale nemyslím, že to by byl případ někoho, kdo by rád „něco shodil a přitom nabral nějaké svaly“ :-) Snad vám to pomohlo.