Petr Píno Ondruš: Na souboj s Karlosem se hodně těším.

Autor: Pavel Vacek

Značka Extrifit je známá především jako velmi silný sponzor největších hvězd České a Slovenské kulturistické a fitness scény. S příchodem nových produktů značky zaměřených na silově vytrvalostní disciplíny se budete setkávat s jejími sportovně sponzorskými aktivitami i mimo tento okruh. První vlaštovkou tohoto záměru je nakouknutí do populárního světa MMA a jejích tvrdých představitelů. A jak je u Extrifitu zvykem, spolupráci navázala hned s jedním z nejlepších českých bojovníků - s Petrem „Pínou“ Ondrušem.

   Ahoj Petře, mohl by ses představit těm čtenářům, kteří tě ještě neznají?

Ahoj, jmenuju se Petr Ondruš, je mi 34 let a mám bilanci zápasů v Kickboxu- 35 zápasů / 1 prohra, K1- 34 zápasů / 1 prohra, MMA- 18 zápasů / 8 proher, Sanda - 18 zápasů / 4 proher, box - 2 zápasy / 0 proher a pořád se cítím dobře.  

Tebe teď čeká zápas, na který se klepe mnoho fanoušků MMA a to s Karlosem Vémolou. Ten se nechal slyšet, že byste po něm mohli jít do sportovního důchodu. Chystáš se tam?

No, říkal to, no. Ten zápas měl být už někdy před 2 roky a už tehdy jsme se tam trochu štengrovali. Je to tak, že jak Karlos pořád říkal, že je nejlepší, tak teď prohrál svůj zápas a ukázalo se, že teda asi není nejlepší a že došlo na má slova, že tohle je sport, kde se dá prohrát kdykoliv. A né, že já jsem šampion, nikdo na mě nemá a tak…  Prostě jednou vyhraješ, jednou prohraješ, takovej je sport. A že spolu můžeme jít do důchodů? To je asi pravda, ale já jsem řekl, že půjdu do důchodu, až ho porazím, takže to třeba ještě může chvíli trvat.    

Do kolika let se sport jako MMA dá provozovat?

To je dobrá otázka… V Americe jsou zápasníci i 45 let, 48 let, Randy Couture, to už je takový extrém, tomu je kolem 50 let. Celé je to hlavně o hlavě a o tom, jak ti budou držet klouby. Mě táhne na 35 let a nedávám tomu víc než 1-2 roky. Ale pořád mě to hodně baví. Baví mě mlátit lidi (smích), předávat zkušenosti, být v tom prostředí, takže v tom chci dál zůstat. Ale jsou takové hlasy, že na tom vrcholu jsem teď a už to bude jenom horší. Cítím sám na sobě, že zranění se už neléčí tak rychle, regenerace už není taková, ale zatím se tím nijak nestresuju.  

Když mluvíš o zranění, slyšel jsem, že se ti při zápase zlomila ruka a ty si boxoval pořád dál. Promiň, ale tohle mi přijde jako úplně absurdní představa. Vnímáš takové zranění při zápase?

Při tom zápase jsem to cítil jako pořádný koňar, ale nebylo to nějak extra bolestivý. V pauze jsem ale viděl, jak leze kost z ruky, takže to jsem si řekl, tyvole to je nějaký divný. Takže první co mě napadlo, bylo, že jsem řekl trenérovi, že to zatejpujeme, protože jsem to nechtěl vzdát. Tak jsme to zatejpovali, odboxoval jsem s tím ještě 5 minut, byla z toho remíza v kole, ale to už jsem si uvědomil, že to nemá cenu. Nakonec jsem si řekl, že na to kašlu, protože by se mohlo stát ještě něco horšího a ukončil jsem to. To bylo v roce 2008 a mám s tím problémy do dneška, takže to není moc dobrý a nikomu to nedoporučuju.  

Do Extrifitu píše neuvěřitelné množství zápasníků o sponzoring. Každý je šampion, téměř každý je Mistr Světa, jsou ověnčení pásy federací. Zdá se mi, že je pro laiky velmi těžké a nepřehledné zjistit, kdo je skutečný borec. Jak to je v bojových sportech? Kolik je federací a jak se v nich vyznat?

Záleží na tom, který konkrétní sport máš na mysli. Třeba v MMA jsou 2-3 federace a jedna poměrně dobře fungující, kterou ale osobně příliš neuznávám a to je GCF. Ale zdá se, že ta to má dobře udělané a má tým lidí, kteří se snaží zajistit to, aby ta federace splňovala i zahraniční normy. Co se týká tvé otázky, nemyslím, že by to byli všichni Mistři světa. Možná tak Mistři republiky, protože tu nejsou kvalitní zahraniční soupeři. Mistrů světa MMA jako takových tady moc není a přestože já vlastním jeden titul MMA, tak si nemyslím, že by byl nějak ceněný. Přestože soupeř byl kvalitní, tak asociace nemá takovou hodnotu, jakou by měla mít. Pro mě má význam ten zápas jako takový. Důležitý je pro mě soupeř a ne asociace a titul. To mnoho neznamená. Takže Mistrů Světa je tu spousta, ale spíš v Kick-boxu, protože tam je Light contact, semi-contact, full-contact a spousta dalších kontaktů. Navíc si naše federace kick boxu vybírala dříve, teď už to nedělá, turnaje, které nebyly tak obsazené, aby přivezla více medailí, takže těch Mistrů světa se vyrojila skutečně hromada. Ale ta výkonnost k tomu není adekvátní. Ale jak říkám, je to sport, někdy se dá vyhrát titul i bez zápasu, jako se to podařilo teď Zdeňkovi Ledvinovi (smích).  

A jak se má laik orientovat v hierarchii MMA?

 Já se pohybuji léta v kulturistice a tam je to celkem jasné. Dominantní federací je IFBB, která pořádá vrcholnou soutěž, titul všech titulů, Mr. Olympia. Pod tímto vrcholem jsou soutěže profesionálů IFBB různé kvality, přičemž do profíků se musíš dostat kvalifikací ze soutěží amatérů. Ty mají různou klesající, či stoupající hierarchii typu MČR, M Evropy atd…

Aha, už rozumím. V MMA je tou nejzásadnější, nejuznávanější a nejlepší organizací UFC v Americe. Majitelé jsou Američani, ale už to začínají dělat pro evropskou scénu a celkově se snaží rozšířit do celého světa. Právě tam to dotáhl můj největší soupeř Karlos Vémola, který si myslel, že se tam dokáže vrátit, což mu nevyšlo a bude zápasit se mnou. Což mu sportovně nepřeji. Tedy ne to, že bude zápasit se mnou, ale že se tam nedostal zpátky (smích). Ono to taky není moc jednoduché, protože Amerika, to je šou. Dnešní doba je jinde a nestačí jenom vyhrávat. Ty zápasy se musí taky líbit. Je třeba mlátit lidi v postoji, na zemi musíš předvést pěkné techniky. Ne, že lidi zalehneš jak válec a 5 minut na nich ležíš. Asi je to účinný, ale nedá se na to dívat. Takže abych se vrátil k otázce. Hlavní je federace UFC. Kdo je tam, je špička. Pak je tam menší konkurence v podobě Bellator a další profi organizace. A pak už jsou amatérská Mistrovství světa, kde už je ale tolik těch organizací, že si to ani nepamatuju. Chápu, že to je pro laiky složitý, protože to je kolikrát strašně zamotaný a neprůhledný, že v tom se nevyzná snad vůbec nikdo. V podstatě když se dneska někdo rozhodne, že si založí organizaci a má prachy, pár známých, kteří mu seženou zápasníky, tak si ji založí a dělá tituly o kdeco.  

A je to dobře? Určitě ne. Konkurence je samozřejmě fajn, ale musí to mít hlavu patu. Nemůže si tady Ferda Novák založit asociaci, udělat dva pásy Mistra republiky, sehnat bráchovi soupeře a pak ho hned poslat o boj o Mistra světa. To je sice špatně, ale děje se to.

  Dá se tímhle sportem vydělat v ČR?

Ne. Vůbec.

Živit se tím nedá.  

A čím se tedy živíš?

Já mám 4 firmy. Mám bezpečnostní agenturu, na vymáhání pohledávek, na půjčování peněz a taky mám firmu Taxi panda, která zprostředkovává taxikářům licence, aby mohli jezdit. Takže práce je dost. Samozřejmě by byl ideální profi styl, kdy jenom trénuješ, regeneruješ a připravuješ se na zápasy. To tady zatím není, ale vypadá to, že by to za takových 5 let mohlo být i u nás pro pár dobrých jedinců. Bohužel, to se mě už netýká.  

Jak vypadá tvůj trénink z hlediska silové přípravy?

Hodně záleží na timingu. Trénink se mění podle toho, kolik mám času do zápasu. Mám na to svého trenéra, který mi to sestaví kompletně od silové části po atletiku. Snažím se kombinovat dynamiku se silovou přípravou, přičemž s blížícím se datem zápasu ubírám na té silové části, kdy stahuju těžké váhy a snažím se dělat věci dynamičtěji a výbušněji a jdeme víc do rychlosti.  

Dá se to připodobnit kulturistickému tréninku?

Myslím, že ne úplně. Jako Karlos je bývalý kulturista, tak cvičí pořád podobně. Teď ve světě sice chytil jiný móresy, takže to stáhl a cvičí do 30-ti minut silově, ale furt naplno. Mně takový styl úplně nevyhovuje. Já jsem spíš vytrvalec, takže úplně se to srovnat nedá. Snad jen zezačátku, kdy se snažím nabrat objemy a sílu. Tak v téhle fázi je to podobné, ale ne stejné. Hodně cvičím funkční tréninky, ale nevyhýbám se vícekloubovým cvikům jako jsou dřepy, shyby, benče, prostě to, co zatíží všechno, co potřebuju. Navíc to cvičím často v rámci kruhového tréninku, kdy třeba benč jedu naplno minutu, pak hned přecházím na jiné stanoviště, kde zase jedu naplno minutu něco jiného atd…  

A doplňky používáš jaké? Hlavně věci na regeneraci. Sacharidy po tréninku, aminokyseliny, rychle vstřebatelnou bílkovinu. Jsem rád, že jsem se teď domluvil s Extrifitem, protože na jejich výrobky mám skvělá doporučení a můžou mi dodat věci, které jsem v nabídce jiných značek ani nenašel. Jsem moc zvědavý na to Hero, které obsahuje vše, co po tréninku potřebuju. A samozřejmě, kloubní výživa a Ionťáky se hodí každému sportovci.  

Já nebudu zastírat, že se velmi těšíme na souboj s Karlosem, který je sponzorován konkurenční značkou, a doufám, že se ti dobře povede.

No jasně, aspoň to bude mít o náboj navíc. Je to dlouho očekávaný souboj, myslím, že diváků bude opravdu hodně a rivality není nikdy dost. Já se samozřejmě budu snažit předvést dobrou šou a dobrý boj, ale jak už jsem párkrát řekl, je to jenom sport.