Petr Petráš- Mistr Evropy s výkonem 1100 kg

Autor: Pavel Vacek

Jsou rozhovory, u kterých si marně lámu hlavu nad tím, jaký jim dát titulek. Zde mám přesně opačný problém. Co odpověď, to palcové titulky. Petr Petráš se stal včera Absolutním Mistrem Evropy s výkonem, který ho katapultoval mezi top 5 nejlepších lifterů světa a nezdá se, že by to Petra nějak vzrušovalo. Není to laciná póza o skromnosti. Je to skromnost a zdravé vědomí sebe sama, které dobře ví, že „na tu bídu to docela šlo“. Přinášíme vám krátký rozhovor s Petrem Petrášem bezprostředně po zisku Mistra Evropy.

Ahoj Petře, nejprve mi dovol pogratulovat k zisku titulu Mistra Evropy. Bylo to jediné ocenění, co jsi v Polsku získal?

No, k tomu titulu mám vlastně ještě Absolutního vítěze s největším totalem a cením si taky toho, že jsem oficiálně první Čech, co dal na Mrtvý tah 400 kg.

Tak to je paráda. Jaký jsi měl tedy váhy?

Nedařilo se mi, bohužel. Já prostě nemůžu startovat ráno. Zvracel jsem, nebylo mi dobře a necítil jsem se moc v pohodě. Ale to je jedno. Dal jsem aspoň 425 kg na dřep, 275 kg na benč a 400 mrtvolu, takže to dalo dohromady 1100 kg.

Tys mi říkal, že to zvracení máš už delší dobu a navíc je to trochu kuriózní situace. Můžeš to přiblížit.

Stává se mi to pokaždé, když se přehoupnu přes 170 kg mojí váhy. Pak prostě po ránu začnu mít tyto potíže. Klesne mi tím pádem váha a zase je to dobré. Prostě to vypadá, jako by se tělo bránilo přibrat nad těch 170 kilo. Je to zvláštní. Odpoledne takové potíže nemám.

Takže pokud bys startoval odpoledne, bylo by to lepší?

To určitě. Původně to tak bylo, že soutěž měla začít později, ale najednou přišli s tím, že se začne ráno. A já prostě ráno nemůžu fungovat. Je mi zle a taktak jsem vyškrábal těch 425 kg dřep. Já ani nešel další pokusy. Ani na dřep, ani na benč. Teprve později, když se jela ta mrtvola, tak to už jsem se trochu rozjel, takže tam jsem dal víc pokusů. Takže aspoň z té mrtvoly mám radost, protože jsem teď oficiálně první Čech, co potáhnul 400 kg na soutěži, kde byli tři rozhodčí regulérní kotouče atd.. Prostě nikdo ten výkon nemůže zpochybnit.

Tys měl i pokus se 410 kg. Jak hodně chybělo podle tebe?

Moc ne, ale v těch prstech jsem to neudržel, no. Se mi otevřely a vypadlo to.

Jaký si měl odstup od druhého v pořadí?

Jej, ani nevím přesně, ale veliký. Myslím, že dal total 950 kg, ale přesně fakt nevím. Tak i z části proto jsem jel jenom ty první pokusy, nikdo na mě moc netlačil.

Je to vůbec motivační pro tebe, když za tebou zeje takhle velká výkonnostní díra?

Motivační…. no.. Tak já jsem chtěl jít hlavně na ten rekordní total. To byla pro mě největší motivace. Už to nebylo daleko a mohl jsem překonat Andreje Malaničeva, ale nesedl mně den, nesedlo mi to zdravotně, ale i na tu bídu jsem dal těch 1100 kg, čímž jsem se zařadil mezi čtyři lidi na světě, co to dají. 1100 kg RAW (bez dresu) už je fakt hodně a moc nás není, co to zvednou.

Co teď bude následovat? Budeš se připravovat na ty Big Dogs v Austrálii, nebo bude nějaká dovolená?

Dám si teď nějaké klidnější tréninky. Pojedu určitě dál, ale teď na měsíc zvolním, dám si jakoby takovou pauzu, což znamená trénink, ale bez těžkých vah. A pak nevím. Musím se rozmyslet, jestli pojedu na ten Big Dogs, nebo jestli se připravit na EVL’s jenom v benči. Láká mě ta Austrálie, ale je tam ten časový posun, to nevím, jak se to může projevit, někdo musí jet se mnou, je to celé dost komplikované.

Ale na EVL’s je jenom benč, ne?

Ano, já bych tam šel jen benč, takže pokud bych šel tam, mohl bych se teď těch pár měsíců zaměřit jenom na benč. Anebo pojedu i na Big Dogs, budu trénovat všechno, ale ten benč bude logicky slabší. Tak ten benč asi nechám Vlastovi Kuželovi. :-) 

Bude vlastně nějaká oslava? Ptám se, protože vím, že jsi abstinent, tak jak to proběhne u tebe?

Ne, to ne. Já neoslavuju nic. Nic se neděje, v pondělí půjdu do práce, nic se nemění u mě. Tohle bylo…, já nevím….. Jak kdybych teď jel z tréninku. (pozn. rozhovor probíhá telefonicky cestou z ME)

Ale zase to musí být skvělý pocit, že máš potvrzeno na oficiální soutěži, že patříš do absolutní světové špičky. Že jsi Top 5 na světě se svým výkonem.

Jo, to zase jo. No ale zatím jsem to moc nezúročil.

Je tu šance, že by teď nějaký oligarcha zvednul telefon v Rusku a zavolal, ať přijedeš trénovat k nim za ruble?

Jsou dvě země, kde mají skvělé podmínky. Rusko a v Americe, tam bych šel, klidně. Do Ameriky samozřejmě radši, ale je tam nějaká jazyková bariéra, takže nevím, no..

Jaká byla vůbec atmosféra na ME. Ocenili diváci, že mají možnost vidět světový Top výkon? 

Bylo to takové chladnější. Ale na mě se chodili dívat a povzbuzovali mě. I místní mi hodně fandili a slyšel jsem, že se dost lidí přijelo podívat na ME hlevně kvůli mně. Tak to mě docela potěšilo.

Nedivím se. Petře, já ti prozatím děkuju za rozhovor a ještě jednou gratuluji k prvnímu místu a taky k dnešnímu svátku. :-)