Petr Ouvín- Vicemistrem Čech mužů v dorosteneckém věku

Autor: Pavel Vacek

Málokterá fotka neznámého mladíka vzbudí na našem facebookovém profilu takové pozdvižení, jako tomu bylo u Petra Ouvína. Petr v 17-ti letech disponuje tvrdými, hustými svaly, které jsou v této věkové kategorii skutečně nevídané. A nejenom v ní. I přes začátečnickou nervozitu a chyby v prezentaci dosáhl na své soutěžní premiéře na titul Vicemistra Čech v kategorii Physique mužů. A to ve věku dorostence.

Petře, mohl by ses nám představit?
Ahoj, jmenuji se Petr Ouvín, pocházím z Mašova od Turnova, je mi 17 let, příští týden mi bude 18.  

Já jsem dal minulý týden tvoje fotky, pořízené 3 dny před M Čech, na facebook Extrifitu a téměř okamžitě vzbudily obrovský ohlas. Sledoval si to pozdvižení kolem tvé osoby?
Ano, všiml jsem si toho a naprosto jsem takovou reakci nečekal. Překvapilo mě, jakou to mělo zpětnou vazbu a napsala mi obrovská spousta známých a kamarádů, která vůbec do té doby nevěděla, že jsem se tomu začal věnovat. Hodně lidí mi začalo fandit a podporovat, ale samozřejmě jsem si přečetl i ty komentáře, kteří mě resp. vás považují za lháře atd..  

Já tam publikoval nějaké informace, které byly možná trochu vytrženy z celého kontextu a potřebovaly by trochu dovysvětlit. Jak dlouho se tedy skutečně věnuješ silovému tréninku, resp. jak dlouho tedy cvičíš?
Cvičíš… no, to se tak jednoduše nedá popsat. Já se doteď vrcholově věnoval házené. Hrál jsem 1.ligu v Praze za Duklu, ale nastal problém v tom, že jsem si před sezónou zlomil kyčelní jamku. Takže jsem vypadl ze základního teamu a v podstatě mi to znemožnilo i trénink. To se stalo zhruba rok zpátky a pořád to nemám doléčené. Čímž se vlastně dostávám k tomu, jaké mám nohy a proč je necvičím. Situace se má tak, že momentálně neudělám dřep v podstatě ani s vlastní vahou, nebo alespoň s velkými problémy. Proto jsem se upsal téhle kategorii Physique, kde ty nohy schovám. Takže abych se vrátil k otázce. Cvičení, nebo řekněme intenzivnímu cvičení, se skutečně věnuju půl až třičtvrtě roku.

Ale při té házené jsi posiloval, nebo ne?
Ano, v rámci tréninku házené jsem cvičil.  

A kolikrát týdně?
Jednou, maximálně 2x týdně v rámci tréninku, protože jsme často trénovali dvoufázově, což bylo energeticky hodně náročné.  

Proč ses do toho tak vrhnul najednou?
Samozřejmě proto, že jsem nemohl trénovat házenou. Zkusil jsem to, a najednou mě to strašně chytlo. My máme penzion, kde je taková menší posilovna. Žádné supermoderní stroje, ani kladky, ale byla tam ještě dřív, než jsem se narodil. Takže já jsem tam chodil od mala, sice jsem necvičil, ale mimoděk jsem odkoukával techniku, vstřebával zkušenosti a tak. Takže když jsem před půl rokem začal, vlastně jsem věděl co a jak.

Teď k té tvé stravě. Ty jsi přijel na sraz, rozbalil sis nějaký rohlík s máslem nebo co, pak ses svlékl a měl si závodní formu. Jak to?
Jo, to si pamatuju jako včera, když na mě všichni divně koukali. Měl jsem s sebou nějaký pizzarohlík, určitě taky řízek z domova a završil jsem to tím, když jsem vytáhl Coca Colu a zapil to tím. Vybavuju si jasně, že se tam rozebíral přísun vitamínů, gramáž arašídového másla, poměry sacharidů a já neměl páru, o čem se to tam bavíte. Jakž takž jsem věděl, co jsou bílkoviny a sacharidy, ale to je tak všechno. Proto jsem se ptal na ty triviální věci, jak bylo napsáno v nějaké reakci na facebooku.

Dobře, tak jak vypadal tvůj stravovací plán ještě tak před měsícem?
No, já jsem masový typ, takže celkově jím hodně masa. Jak kuřecí, tak hovězí a krůtí. K tomu jsem jedl normálně brambory a sem tam rýži. Ale určitě jsem se nevyhýbal pizzám, kebabu a podobným fastfoodovým jídlům. Ty koblihy, jak bylo řečeno na facebooku jsem vyhodil taky až před měsíce, kdy už jsem věděl, že půjdu na soutěž. Moje tělo prostě všechno spálí. Jednou jsem dokonce chtěl cíleně přibrat tuk kvůli házené, abych byl těžší, takže jsem jedl skutečně mnoho tuků a tučných jídel, ale jediný efekt byl, že jsem se po*ral, anebo trochu přibral na svalech. Ale na tuku ne. Ale jednou jsem měsíc zkoušel nějaký kulturistický objemový jídelníček, který mi přinesl kamarád stažený odněkud z netu a to jsem přibral necelých 10 kilo svalů za ten měsíc.  

Čímž se dostáváme k otázce, která se taktéž hojně propírala na naší fanpage, jestli užíváš anabolika?
Je to tak, že nesypu. Nevím, jak je přesvědčit.  

Je jasné, že některé, většinou ty nasypané, kterým to moc neroste, nepřesvědčíš nikdy. Ale byl bys ochoten jít na testy?
Víc než ochoten, byl bych za to rád a doufám, že dnes (rozhovor byl veden před finále pozn. red.) taky na testy půjdu. Samotnému by mi to hodně pomohlo, protože já to slyším furt. Úspěch se samozřejmě neodpouští.  

Jsi si vědom toho, že tohle bude veřejně publikováno a někdo může přijít a říct, hele vsadím se s tebou o dvacet, padesát tisíc, zaplatím testy a ty tam půjdeš. Byl bys ochoten takovou sázku přijmout
Bezpochyby. Kdykoliv. V soutěžním období, mimosoutěžním, to je jedno. Půjdu kdykoliv. Lidi se mě na to posledních půl roku ptají, co sypu. A já jim říkám BCAA a tak.. a oni hele, dobrý, gainer, bcaa to je jasný, ale co sypeš, na čem jedeš? Tak jim tedy řeknu ještě o kreatinu, že na tom jedu už 14 dní a samozřejmě se mi dílem vysmáli, dílem cítím takové nevěřící pohledy a někdy mě maj prostě jenom za lháře.

Musím se přiznat, že ani já moc nevěřil. Navíc v momentě, kdy jsem ti řekl, že by to chtělo k tvému dominantnímu břichu udělat větší ruce. A ty si po 1,5 měsíci přišel s o 3 cm většími pažemi. Čím si tohle vysvětluješ?
Prostě to tak máme v rodině. Můj bratr, který je pro mě obrovskou motivací a největším hnacím motorem taky nikdy nedržel stravu, má identický metabolismus a taky má skvěle vyrýsovanou a svalnatou postavu. Můj strýc, který házel oštěpem, měl problémy s testy, když mu našli zvýšený testosteron, než se ukázalo, že mu to tak tělo produkuje. Asi na tom budu stejně, protože od 15-ti let mi rostou poměrně dost vousy a odjakživa jsem byl nejsilnější v okolí.  

My jsme teď na soutěži Mistrovství Čech mužů, je po semifinále a tak se tě zeptám, jak se ti tu líbí?
Je to pro mě první soutěž v životě, tak moc netuším, co to pro mě obnáší. Ale je to pro mě úžasný pocit, to vyzkoušet, zažít tu trému, diváky, je dobré mít kolem sebe lidi, co mi pomůžou, řeknou a poradí. Takže je to báječný pocit.  

Takže si myslíš, že přesuneš kariéru úspěšného házenkáře k úspěšnému závodníkovi v tomto sportovním odvětví?
S tím je spojená otázka, v jaké by to mělo být kategorii. Ty nohy pro mě momentálně představují obrovský problém. Rád bych je cvičil, nevyhýbám se tomu, ale fyzicky to prostě nejde. Jak už jsem řekl, momentálně neudělám dřep ani sám se sebou. Pravá kyčel mi omezuje jak statický, tak dynamický pohyb.  

Tak zatím je tu prostor pro zlepšování v kategorii physique. Budeš startovat i na MČR mužů?
Asi ano. Potřebuji nasbírat zkušenosti. Ta prezentace mi zatím moc nejde, zapomínám zatínat svaly, nebo správně zaujímat postoje. Takže to zkusím odjezdit vše a nasbírat co nejvíce zkušeností.