Petr Března dnes slaví narozeniny.

Autor: Pavel Vacek


Před jedenatřiceti lety se narodil člen Extrifit Teamu Petr Března. Společnost Extrifit blahopřeje a při této příležitosti přetiskujeme aktuální rozhovor pro slovenský kulturistický web Eastlabs.biz DSC_8309.jpg
Petře, prozraďte nám, kolik let se už věnujete kulturistice?
Sportovní kulturistice se intenzivněji věnuji od ve svých 18 letech, ale s cvičením jsem začal už o tři roky dříve. 23. září budu mít 31 let, takže mám za sebou už 16 let tréninku.

Co vás k tomu vedlo?
Mám na to trochu komické zdůvodnění. Na základní škole jsem zažíval šikanu od romských spoluobčanů, co mě dost zlobilo. Jelikož v té době jsem neměl možnost přihlásit se na bojové umění, vsadil jsem na trénink v posilovně. Chtěl jsem nabrat svaly, zmohutní, abych budil větší respekt, uměl se jim postavit a mohl se i bránit.

Jak si vzpomínáte na první soutěž?
Jeden můj kamarád ze sousedního městečka se připravoval na soutěž a přesvědčil i mě, abych to s ním zkusil. Odhodlal jsem se na to. Tehdy jsem se připravoval v Liberci. Když jsem vystoupil na soutěžní pódium, natolik mě to nadchlo, že jsem v tomto sportu pokračoval. Neodradilo mě ani to, že na svých prvních závodech jsem zaplatil nováčkovskou daň.
Začátky tedy nebyly lehké.
Nebyly. Chyběly mi potřebné informace o kulturistice. Nebavilo mě studovat časopisy a knihy, neměl jsem nikoho, kdo by mi poradil. Zlepšilo se to, až když jsem se dostal do fitness klubu v Liberci, kde mi pomohl můj první trenér Pavel Vojáček - ten mě více zasvětil do tohoto sportu. Ukázal mi, jak správně stravovat, řešil se mnou stravu, doplňky výživy a vše co souvisí se sportovní kulturistikou.
 
Kdy jste získali první cenný kov?
Postupně jsem se zlepšoval a juniorským mistrem České republiky jsem se stal v roce 2002. Mezi muži jsem si vybojoval nejcennější medaili na Českém šampionátu v roce 2007. Za svůj největší úspěch považuji bronz na úvodním ročníku Arnold Classic Europe 2011 v Madridu.

A co rok 2012 - jak se Vám daří v této sezóně?
Absolvoval jsem dvoje závodů, které pro různé komplikace nedopadli pro mě dobře. Zúčastnil jsem se Arnold Classic v Columbusu v USA, kde jsem nepostoupil do finále. V dubnu jsem si vyzkoušel soutěž v Německu na největším sportovním veletrhu, ale ani tady jsem neuspěl. Pak jsme se dali dohromady s Andrejem Mozolánim, který mi přislíbil pomoc a teď jsem v přípravě na Arnold Classic Europe v Madridu.

Co si od této spolupráce slibujete?
Andrej mi pomáhá úplně ve všem. Stravování, trénink, doplňková výživa, vše se změnilo o sto procent. Na Arnold Classic budu soutěžit v kategorii nad 100 kg, samozřejmě, rád bych uspěl a dostal se do finále - to je můj cíl i přání. Nebude to ale jednoduché, protože konkurence bude větší než loni. Škoda, že mám teď menší zdravotní problémy, musím se modlit, aby to dobře dopadlo. Po Arnold Classic bych chtěl startoval i zde, v Ostravě, na Mozolani Classic 2. brezna1
Zajímalo by mě, jestli víte některé své \"parametry\" - co tak obvod paží, hmotnost, jaké výkony zvládnete na tréninku?
Měřím 187 cm a momentálně vážím 127 kg. Na soutěži mám hmotnost od 122 do 125 kg, ale v objemové fázi vážím 135 - 140 kg. Objem bicepsů si velmi neměří, tuším, že naposledy to bylo 54 cm. Benchpress dělám v sériích s 200 kg činkou, když mám den, zvládnu i 215 - 220 kg. Při dřepech zvedám 260 kg, ale dokázal bych i 300 kg v Multipressu. Co se týče ramen, v Multipressu udělám 160 - 180 kg. Vynechávám však mrtvý tah, protože se bojím toho, abych si nezranil záda.

Co na své postavě potřebujete ještě vylepšit, kde máte největší rezervy?
Samozřejmě, že mám rezervy, slabiny. Třeba mi vylepšit hlavně nohy, ale měl bych víc zapracovat i na zádech.

Jak často trénujete?
V přípravě cvičím šestkrát týdně třífázově. Ráno i večer si dám kardio a odpoledne si naordinovat silový trénink. Nezahálejí však ani ve svém volném dni, kdy si \"dopřeju\" kardio.

Jak vypadá váš aktuální jídelníček?
V dietě je to velmi omezené. Moje strava sestává z masa, rýže, brambor, zeleniny (hlavně brokolice a rajčata). Plus k tomu ještě doplňky výživy, proteiny, aminokyseliny, spalovače tuků apod.
Dá se kulturistice věnovat dlouhodobě?
Jsou sportovci, kteří se jí věnují celý život. U nás máme sedmdesátníka Vladimíra Dostála, který stále protéká mezi veterány. Zajímavé je, že on mě kdysi tahal do posilovny a na oplátku, já jsem ho pak promluvil, aby se účastnil závodů. Přivedl jsem ho do Libereckého oddílu a společně jsme chodili na závody, protože v jeden den byly soutěže juniorů a kategorie Masters.

Jaký máte názor na profesionální kulturistiku?
Líbí se mi a obdivuji ji. Chtěl bych být jednou její součástí. Mrzí mě, že v Čechách nemá takovou popularitu jako například v Americe. Je to škoda, protože je to velmi těžký sport.

Máte sportovní vzor?
Po podnikatelské a sportovní stránce je to momentálně asi Andrej Mozoláni. Samozřejmě, tak jako každý, kdo přičichnout ke kulturistice, i já uznávám legendu Arnolda Schwarzeneggera. 

Zabezpečujete si přípravu sám, nebo máte sponzorů?
Většinou si finančně všechno sám. Jedině na doplňky výživy mám sponzora Extrifit.Podnikám, provozuji fitnescentra as manželkou máme obchody se sportovním oblečením. Navíc v současnosti už mám vlastní oddíl Března Fitness Club a připravuji v něm hodně závodníků.

Doma vám to klape, není sport problémem v manželství?
Moje manželka má také ráda sport, hodně cvičí. Možná by si někdy mohla vyzkoušet nějaké závody, ale to nechám na ni. Podporuje mě a je mi velkou oporou. Máme společné zájmy. Já se nepoflakuje po nějakých barech, odcvičit si v posilovně to své a pak přijdu domů. Stíháme všechno, jezdíme na výlety apod. Připouštím však, že v přípravě na soutěže i v dietě je to horší, protože jsem víc unavený, nemám náladu a ani čas jinou činnost, kterou bych potřeboval. To období trvá dva až tři měsíce.

A děti?
Máme z nich radost. Dominik, kterého jsem vyženil, hraje hokej, je brankářem a zdá se, že má velký talent. Viktorie s námi jezdí všude. Teď je to už v pohodě, ale když byla malá, bylo to komplikovanější. Je šikovná, tančí, chodí na balet a už má za sebou jednu módní přehlídku. 

Jaký dárek by vás potěšil na narozeniny?
Přiznám se, že velmi neslavím narozeniny. Budu rád, když se mi dá dohromady noha, která mě pobolívá, ale potěšilo by mě, kdybych na Arnold Classic Europe v Madridu probojoval do finále.
  bcaa