Pavel Kočvara: Rozhodnutí setrvat ve federaci NABBA nelituji.

Autor: Pavel Vacek

 

 

Pavla už znám předlouhá léta. Za tu dobu se z klasického fanouška kulturistiky přetransformoval ve velmi solidního závodníka, který svou kvalitou svaloviny obstojí na jakékoliv soutěži. Přesto jeho jméno zůstává trochu ve stínu úspěchů jeho kolegů z letošního Mr. Universe. To jsem se rozhodl změnit a proto čtenářům Extrifit.cz předkládám rozhovor s účastníkem soutěží Mr. Universe Pavlem Kočvarou

 

DSC_1721 (640x424) - Kopie   Ahoj Pavle, představ se prosím našim čtenářům.   Ahoj, jmenuju se Pavel Kočvara, je mi 36let, pocházím z Českého ráje z Turnova. Tady taky žiju, pracuju, trénuju.   Jak dlouho už se věnuješ kulturistice?

No to ti řeknu úplně přesně. Od 18. 5. 1992. Byl jsem ve druháku na ekonomce a ten den můj učitel tělocviku otevíral fitko, které stále funguje (za to mu patří dodnes mé velké díky). Do té doby jsem trochu sportoval, ale tohle mě chytlo a od toho dne je to jasný napořád. Byl jsem totiž malej a tlustej a cítil, že to chce radikální změnu, tak jsem se do toho pustil.   Proč jsi tedy začal závodit až tak pozdě?

Já původně nechtěl závodit vůbec. Moc se mi to líbilo ze strany diváka, žil jsem v tom celou dobu s váma závodníkama, jezdil na závody, mazal, rozcvičoval a to všechno okolo. No myslím, že v té první fázi přesvědčování, že by to možná šlo, máš trochu prsty ty, vzpomínáš? Ale jo, tehdy na to nějak přišla doba, byla určitá fáze v mém životě, kdy jsem měl potřebu, nebo spíš možná touhu jednomu velmi blízkému člověku dokázat, že vůle a systematičnost a odhodlání…vlastně to, co mě provází nejen v kulturistice, ale v mém soukromém i pracovním životě má smysl, že mě to posouvá dál. Závodit jsem začal v r. 2009, kdy byl myslím výborný nápad tehdejších pořadatelů Vitalmaxu (což byly v tom roce superzávody,alespoň z mého pohledu) udělat závody pro neregistrované. Pro kluky co to chtějí zkusit. Tak jsem do toho šel, začal se připravovat a tu kategorii jsem tehdy vyhrál. Těšilo mě, že v šatně a pak i na podiu budu s tolika kvalitníma závodníkama (bylo to tehdy fakt natřískaný super jménama).. navíc v porotě rozhodoval tuším i Tomáš Bureš, Milan Suchý a další. Prostě závodníci, lidi, kteří tomu sportu rozumí dle mého nejvíc. To mělo taky z mého závodění být všechno. Jeden závod a konec…jenže…pohár co jsem tehdy vyhrál a dostal, potřebovali pořadatelé hodit zpět do \"oběhu\". Zkrátka jsem ho pustil z ruky a pod příslibem, že ho dostanu po závodech někdy zpět se tak už nestalo. (má ho zřejmě vítěz Vitalmaxu a Mr.Universe toho roku Martin Kasal-patří mu právem, měl fantastickou formu) Takže jsem si řekl, že já ten pohár prostě chci teda jinej...no a tak závodím dál :-) poslat13   Proč soutěžíš mimo federaci IFBB? Předpokládám totiž, že bys pravidelně sbíral medaile minimálně na úrovni MČech a pohárových soutěžích. Nemrzí tě zpětně, že ses vydal tou těžší cestou větší (mezinárodní) konkurence?

No, k tomu kroku, že půjdu na IFBB závody, málem došlo. Cca 2 týdny po tom Vitalmaxu byl Pražský pohár, pak tuším Čelákovice. Tehdy jsme to spolu řešili a já se měl do pondělka rozhodnout, že zkusíme zažádat o licenci. Já byl do té doby stále bez jakékoliv registrace v nějaké organizaci. Jenže mi v pondělí odešel ze života táta a tak jsem měl úplně jiné starosti a ta myšlenka padla. Zpětně mě to rozhodnutí ale nemrzí vůbec. Jsem velmi rád, že jsem ve federaci NABBA, která tady funguje a do budoucna určitě fungovat bude. Teď se o Nabba u nás v ČR stará dobrý tým lidí, kterému patří mé díky. A ta těžší cesta? Jak se to vezme. Já mám raději těžší a složitější cestu. Takže raději pořádný závody, kde budu třeba končit v první třetině startovního pole, nebo se pokoušet probojovat do finále (letos třeba Mr. Universe Nabba nebo NAC, kde ta úroveň je a co pozoruji třeba v NAC tak fakt rok od roku lepší, než třeba vítězit, nebo končit na bedně v lehčí konkurenci. Ta těžší cesta mě motivuje a posouvá daleko víc. Navíc pro mě je závodění spíš prostředek k tomu, jak se zlepšovat, dát tělu nějakou formu, než cíl.   Vím o tobě, že máš nějakou alergii na laktózu, které vedou k vážným dermatologickým obtížím. Jak toto řešíš?

Tak to víš dobře, že to mám trochu složitější. Mám od narození ekzém. Taky možná proto jsem dlouho nechtěl závodit, myslel jsem na to omezení ve výživě a pak taky ta barva, kterou se natíráme... Dost dlouho trvalo, než jsem zjistil co s tím, protože to je vrozená vada a musíš se s tím naučit žít, anebo to zkusit jinak než přes doktory, který ti dávaj jen nějaký mastičky. Jediná možnost je s tím bojovat, roky zkoušet a hlavně poznat svoje tělo a poradit si s tím po svém. Tak třeba nesmím kravské mléko a nic z něho, takže v podstatě 99% všech proteinů nepřichází v úvahu, v podstatě žádné mléko, sýry, tvarohy, prostě nic. Dokonce ani třeba CFM izoláty, ani Hydro..není to jen laktoza, která mě vadí, ale komplet to co je z kravského mléka, což je v přípravě dost zásadní, ale jsou různé alternativy a i to se dá řešit. Chci tím jen říct, že všude je cesta, když chceš a žádný ústupky a výmluvy neplatí. poslat9   Doplňky výživy tedy používáš, ano?   Jojo to používám, už to mám za ty roky docela vychytaný a naštěstí díky firmě AMIX, které tímto velice děkuji mám vše co potřebuji k přípravě a s těmito výrobky jsem fakt spokojenej. Dostatek proteinu celoročně řeším Monster BEEF proteinem, EGG aminama, hromadama BCAA a Glutaminu, to je takový základ co dávám. Pak nějaké NO před tréninkem, občas spalovače + vitamíny a minerály.   Vraťme se zpět k soutěžení. Jak hodnotíš právě uplynulou sezónu a jaké máš plány do budoucna?

Já docela pozitivně. Vše šlo dle plánu, zdraví taky super. Povedlo se mi opět něco málo nabrat, snad i zlepšit symetrii, hlavně zlepšit kvalitu a tvrdost svalů. Letos jsem formu držel na tři závody v rozpětí 5 týdnů a pořád se to lepšilo, aniž bych ztrácel svalovou hmotu, což šlo i loni z Extrifit cupu 2011(mimo jiné moc pěkný závody) na NAC Universe 2011 během 6-týdnů. Konzultoval jsem to s Michalem Bendou (který mi letos hodně pomohl, hlavně doladit závěr přípravy - díky Míšo) Ale je mi jasné, že tam prostě chybí hmota. Takže plány do budoucna…pokud závodit, tak rozhodně přibrat. Jinak po novém roce plánuju trochu oddechu a mám taky nějaké soukromé plány a přání, tak uvidíme.   Jaké Mr. Universe se ti líbilo víc? NABBA nebo NAC?

Oboje svým způsobem. NABBA Universe to je historie a společenská událost, červené koberce v divadle, společenské šaty a mezi tím sportovci v teplákách :-) Má to svoji auru, obrovské kouzlo. Závody šly docela rychle, v kategorii nás bylo cca 20 a tam jsem byl dle kluků v boji o finále, ale bohužel to nedalo. Trochu mě mrzí, že jsem jako jediný z výpravy nepřivezl tu sochu :-) ale atmosféra byla fakt nezapomenutelná :-) NAC Universe je něco jiného, klasická hala, zato široké podium a dle mého i dobře nasvícené na každého i z krajních závodníků. Závodím v té nejvyšší kategorii a letos nás bylo v kategorii tuším 25. Před chvílí jsem se dozvěděl i výsledek, že jsem byl 10. a vrátil tím porážku z Mr. Nabba Universe Arminu Ganglovi, který byl v Anglii myslím 3 a pár dalším, kteří byli loni ve finále a letos se tam nedostali. Takže já jsem za sebe spokojenej, že to za ty 3týdny šlo zase dál a forma došla, i když mě bylo celej den před tím docela zle. Jinak rozdíly…myslím, že v NAC je trochu víc politiky co se týče závodníci-porotci, ale také kladou vyšší důraz na připravenost závodníka a tvrdost svalů, někdy až na úkor symetrie. Ale to je můj osobní názor.   Budeš i nadále soutěžit ve fed. NABBA příp. NAC?

Když půjde všechno dobře, určitě mě to láká. Třeba příští rok na jaře bude mistrovství světa NABBA v Itálii na nádherném místě, tak se pojedu alespoň podívat, ale jak už jsem psal, teď jsou na řadě v mém životě jiné věci a přibrat svaly taky nějakou dobu ještě potrvá. Nikdy neříkám nikdy, takže uvidíme...    Fajn. Kdo se podílel na tvé přípravě a komu bys chtěl poděkovat?

 Přípravu si v základu dělám sám (za rady a potřebnou kritiku díky tobě, M. Holubovi a M.Bendovi) za veškeré doplňky výživy děkuji firmě AMIX. Poděkovat chci hlavně těm nejbližším z rodiny, přítelkyni a kamarádům za podporu v tom co dělám.   A pak je ještě pár lidí, kterým poděkuji osobně. poslat1 - Kopie