Pavel Červinka: Přes ruku mám přes padesát, ale jde o to, jak to vypadá.

Autor: Petr Pohl

Ahoj Pavle, díky, že jsi kývl na rozhovor. Na začátek se nám trochu představ- kdo jsi, kolik ti je let, co děláš…

Ahoj, jmenuji se Pavel Červinka, je mi čerstvě 23 let, věnuji se kulturistice a působím v Olomouci.

Kdy a proč ses začal věnovat posilovně?

Začalo to tak, že jsme na škole v tělocviku dělali silové cviky; shyby, nějaký benč, sklapovačky. Byla to bída, a tak první impuls bylo zdokonalit se silově- dát více opakování a zlepšit se.

Proč sis vybral kulturistiku a ne třeba trojboj?

Pokud dáme stranou shyby a bench, reagoval jsem spíše na svalový růst. Nejdříve jsem řešil zrcadlové partie (prsa, biceps, triceps), znáš to. Začal jsem cvičit a věděl jsem, že chci být velký. Přišlo mi to tak přirozené.

Cvičíš pořád benche? Teď se ptám trochu jako Veselovský.

Ne, benche vůbec, pouze jednoručky- více mi to vyhovuje. Co se týče mrtvol, dávám si je zřídka, snažím se vždy dopracovat na 1-4 nejsilnější opakování, jsou to takové pyramidy. Dřepy jezdím momentálně na multipressu nebo čelňáky, na klasickém dřepu mi to moc nerostlo. Problém je v tom, že na nohy nemám ve svém fitku potřebné stroje, takže to jezdívám trochu jinak.

Co považuješ za svůj dosavadní největší závodní triumf?

No, tak to je hodně zapeklitá otázka. V podstatě jsem neměl radost z žádných závodů (smích), ale asi řeknu Mistrovství Moravy a Slezska dorostu a juniorů 2015. Asi to na mně nebylo znát, ale byl jsem šťastný. Veškerou přípravu jsem si dělal a stále dělám sám, a tak jsem měl radost, že se svými znalostmi jsem to dotáhl až na prkna. Nebylo to s formou ideální, ale na vítězství to stačilo.

Jak jsi (ne)byl spokojený se se svým umístěním na EVLS?

V juniorech mě mrzelo, že jsem skončil čtvrtý, místo za medailovou příčkou, to je blbý umístění. Byl jsem hodně zklamaný. Muže druhý den jsem už neřešil, ale byl jsem rád, že jsem jim mohl konkurovat a že jsem se dostal až do finále.

S formou si tedy spokojený byl?

Vždycky to může být lepší, ale rozhodně tam byl pokrok od minulých závodů, takže v podstatě jsem spokojenej byl.

Na jaké závody se teď chystáš prioritně?

To je zase hodně těžká otázka. Bude se to odvíjet podle toho, zda-li se budu cítit 100% připravený. Závodit budu nově v mužích nad 100 kg a chci tam být konkurenceschopný, nechci závodit za každou cenu a umisťovat se pak blbě. Na druhou stranu když toho vynecháš víc, přijdeš pak o takovou tu dravost závodit. Nejspíš něco na podzim. Zaujaly mě teď jedny závody, které se konají v Ostravě. Bylo by to ale už v červnu, možná to zkusím. Chtěl bych nabrat trochu vice hmoty, poslední dobou pořád bojuji s nějakou nemocí a už jsem zhubl 3 kg. Ještě tam nevidím takový progress, jaký bych si představoval. Chci si na to vzít víc času a nebýt ukvapený.

Kdy bude profi karta?

Až budu vědět, že na to mám. Chci si počkat na správný moment, nechci se tam tlačit za každou cenu. Soutěže si také nehodlám vybírat podle toho, jestli tam budu mít větší šanci získat profi kartu (slabší konkurence). Je to prostě úplně jinej level a já to nechci uspěchat.

Popiš nám trochu svůj tréninkový systém- jak často cvičíš, co cvičíš.

V objemu jsem chodíval někdy až zbytečně 8-9 dní v kuse, teď už to není tak intenzivní. Vždy jezdím těžší základ s volnou váhou, např. tlaky na prsa s jednoručkama (jezdím to jinak než ostatní, dávám lokty více k tělu, jde o to, aby měl člověk ramena pod hrudníkem, to je na benchi těžší zvládnout). Snažím se tréninky odjet vždy co nejtvrději.

Kolik máš přes ruku?

To fakt nevím. Něco přes 50 cm tam určitě bude. Spíš jde o to, jak to vypadá- máš padesát a padesát.

Rovnou by jsi nám mohl popsat, jak vypadá takový běžný off-season den v tvém podání.

Nejhorší jsou pro mě rána, teď v objemu vůbec nemám chuť k jídlu. Po soutěži máš nějakou dobu hlad, pak se to přehoupne do takového toho znechucení, je to pořád dokola. Ráno dávám vajíčka a k tomu vločky, vždy to rozmixuji a udělám si placky, přidám do toho med, aby to bylo chutný. Dřív jsem jezdil všechno suché a dostalo se to do stádia, kdy se mi to úplně znechutilo. Přes den mám svoje tréninky a do toho řeším klienty. Preferuji dlouhodobější spolupráci radši než samostatné „jídelníčky“, člověk pak pořádně neví, jak správně cvičit a ztrácí motivaci. Je to jedno s druhým. Lidé mě kontaktují v průběhu celého dne a já se jim věnuji. Plány dělám před svým tréninkem, pak bývám unavený. Přes den mám 6 jídel, která se snažím nevynechávat.

Máš nějaké hobby, kterému se věnuješ, když zrovna nejsi v gymu?

Hele teď nejradši spím. Dřív jsem hrával na střední LoLko a další hry, momentálně spíš Playstation, když už. Hodně koukám na youtube kanály různých kulturistů.

Když jsme u toho Youtube- viděl jsem některá videa na tvém youtube kanálu a musím říct, že mi přišla velmi poutavá a především kvalitní (EVLS). Chystáš do budoucna být v tomto směru trochu aktivnější a vydávat content častěji?

Tohle jsem plánoval už hodněkrát, občas se mi podařilo vydávat každý týden (třeba po soutěži).  Ta videa z Arnolda a EVLS jsem si dělal už úplně sám. Někdy mám období, kdy mám chuť to točit, někdy se mi do toho zase vůbec nechce- nemám náladu mluvit na kameru, nemám takové ty svoje debilní kecy. A hlavně mě nemá kdo točit. Navíc jdu odcvičit a ne natáčet, s kamerou to není úplně ono, protože furt musím říkat co a jak. Jo, když by někdo věděl co a z jakého úhlu točit a já bych jen občas něco řekl, to by se dalo. Přijde mi, že lidi kolikrát nezajímá cvičení, ale takové ty hovadiny okolo. Určitě něco zase natočím.

To s tebou naprosto souhlasím. Sleduješ vrcholovou kulturistiku? Komu fandíš?

Sleduji dost Dallase McCarvera, líbí se mi jeho tréninkový styl a má dobrý videa.

Co třeba Justin Compton a Nathan de Asha? To je něco podobného.

Justina jsem jednu dobu sledoval víc, měl dobrou motivačku, teď už ho tolik nesleduji. Občas kouknu na kluky z Oxygen gymu; dost se mi líbí Ahmad Ashkanani z 212. Na EVLS se mi velmi líbil Bonac. Za poslední rok udělal velký progress a teď obsazuje přední příčky největších závodů.

Získá letos Phil Heath svůj sedmý titul Mr. Olympia a vyrovná se tak legendárnímu Arnoldovi?

Podle mě jo. Někteří se k němu už postupně přibližují, ale na první příčku momentálně nikdo jiný nemá. Ramy se pořád zlepšuje, ale stejnak byl minulý rok čtvrtý. Heath zkrátka nemá konkurenci.

Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Především se chystám neustále zlepšovat a dát dohromady tým (s webovkama), udělat takovou komunitu. Byli by tam nějací guru, kteří by radili méně zkušeným. Byl by to takový tým pro kulturisty, kde by si pomáhali navzájem, časem by z toho mohl být i nějaký kulturistický oddíl. Do toho udělat nějaké hadry… Neříkám, že to je něco inovativního, ale asi to takhle udělám.

A bude ten „tým“ fungovat pouze lokálně (Olomouc) nebo celorepublikově?
Bude to v Česku i Slovensku, právě díky webu.

Na závěr se tě zeptám, máš-li nějaké poselství pro kluky a holky, kteří s posilkou teprve začínají.

Najděte si na začátek někoho, kdo vám pomůže s tréninkem a stravováním. Vytrvejte a nečekejte zázraky, neustále se posouvejte malými kroky vpřed. A až se stanete zkušenějšími, pomáhejte ostatním a nesmějte se jim, také jste jednou začínali.

Díky Pavle za rozhovor a do budoucna přeji mnoho úspěchů. Měj se!

Taky díky a ahoj.