Pár koktejlů nejen pro vaše svaly

Autor: Pavel Vacek
Koktejly se výborně hodí nejen jako zásoba energie pro vaše svaly, ale pokud si připravíte ten správný koktejl, tak díky němu můžete podpořit i spalování tuků, případně zahnat chuť na sladké. Proto vám v dnešní rubrice nových koktejlů představíme 3 recepty, které vám pomohou lépe odbourávat tuky, dále 2 recepty jako energii pro vaše svaly a jeden recept, který bychom mohli nazvat jako takovou „chuťovku“. Smoothie
RANNÍ KOKTEJL PRO EFEKTIVNĚJŠÍ SPALOVÁNÍ TUKŮ
Pokud si dáte tento koktejl k snídani, tak můžete dobře nastartovat metabolismus.
Z uvedených surovin připravíte 2 dávky. V jedné porci je zhruba 200 kcal, 2 gramy tuku, 34 gramů sacharidů a 14 gramů bílkovin.
Tím, že zkombinujete citrusy a zelený čaj, pomůžete tělu lépe vstřebat zdraví prospěšné flavonoidy.
Pomeranče a jahody pokryjí doporučenou denní dávku vitaminu C. Výzkumy prokázaly, že vyšší přísun vitaminů rozpustných ve vodě, napomáhá tělu efektivněji spalovat tuky během cvičení.
Čaj Matcha (mletý, koncentrované lístky zeleného čaje) seženete v obchodech se zdravou výživou. Pouhá jedna čajová lžička obsahuje tolik flavonoidy, které spalují tuky, jako 10 šálků zeleného čaje. Navíc bylo prokázáno, že pokud vypijete 3-5 šálků zeleného čaje denně, spálíte navíc 100 kcal.
A syrovátkový protein je jedním z nejlepších zdrojů leucinu – aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), která napomáhá při tvorbě svalové hmoty a spalování tuků.

Na koktejl budete potřebovat:
½ oloupaného pomeranče
2 oloupané mandarinky
½ šálku mražených jahod
200 ml 100 % pomerančového džusu
1 lžičku zeleného čaje Matcha
1 odměrku syrovátkového proteinového prášku
½ šálku nízkotučného bílého jogurtu
Vše dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. tumblr_m4wrcxMsCr1rrqnj7o1_500
JABLEČNÝ KOKTEJL NA PODPORU SPALOVÁNÍ TUKŮ
Významnou živinou, kterou najdete v tomto koktejlu, je vláknina. Vláknina navozuje pocit sytosti a přitom vám pomáhá držet si linii. Pokud zvolíte právě tento koktejl, tak se dostanete zhruba na polovinu doporučené denní dávky vlákniny. Té byste měli konzumovat zhruba 25-30 gramů denně. Najdete ji v ovoci, zelenině, ale i dalších výrobcích. Problémem většinou je, že lidé nekonzumují ani polovinu doporučené dávky.
Sušené švestky, které použijete při přípravě, obsahují hodně rozpustné vlákniny a tím pádem tlumí nežádoucí chutě na nezdravé dobroty.
 Oproti tomu jablečná slupka je zdrojem nerozpustné vlákniny, která prochází trávicím traktem prakticky beze změny a tím napomáhá správné funkci střev.
Burská pomazánka dodá zdravé tuky a tím také podpoří pocit nasycení a zázvor tlumí bolest svalů.
Mimo vlákniny koktejl nadále obsahuje 390 kcal, 9 gramů tuků, 60 gramů sacharidů a 22 gramů bílkovin.
Z uvedených surovin připravíte 1 porci. Všechny je dobře rozmichujte. Jestliže chcete docílit ještě krémovějšího koktejlu, tak dejte jablko a sušené švestky přes noc do mrazáku.

Budete potřebovat:
1 malé jablko se slupkou nakrájené na kousky, bez jádřince
¼ šálku sušených švestek
1 lžíci burské pomazánky
1 lžička mleté skořice
½ lžičky strouhaného zázvoru
½ lžičky mletého kardamomu
1 odměrka vanilkového proteinového syrovátkového prášku
¾ šálku vody
VYMÍTAČ TUKŮ
Opět výborný koktejl na podporu spalování tuků. Dopřejte si ho po ránu a váš metabolismus poběží na plné obrátky.
Kiwi podpoří regeneraci, jelikož má vysoký obsahu vitaminu C, který mimo jiné zmírňuje potréninkovou bolest svalů.
Špenát je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku – oba jsou důležité pro detoxikaci organismu.
Mléko a syrovátkový proteinový prášek pomáhají budovat svalovou hmotu a zároveň obsahují látky, které napomáhají využívat tuky jako zdroj energie.
Všechny ingredience dejte do mixéru a dobře promixujte. Ihned podávejte s několika kostkami ledu.
Z této dávky připravíte jednu porci, která obsahuje 226 kcal, 1 gram tuku, 28 gramů sacharidů a 27 gramů bílkovin.
 

Připravte si:
2 šálky baby špenátu
1 zralé, oloupané kiwi, nakrájené na čtvrtiny
1 šálek nízkotučného mléka
1 odměrku vanilkového syrovátkového prášku (případně bez příchuti)
1 lžička vanilky 941964_10151577750843340_1003096136_n
POTRÉNINKOVÁ SÍLA ANEB KOKTEJL S BROSKEMI A ZÁZVOREM
Dopřejte si ho po cvičení jako chutné osvěžení, doplňte síly a nastartujte regeneraci. Prospěje nejen vaším svalům, ale i zdraví.
Jelikož obsahuje podmáslí, podpoří vaši imunitu. Podmáslí obsahuje kvalitní probiotika, která napomáhají trávení a vstřebávání živin. Také podporují obranné reakce těla proti nejrůznějším onemocněním.
Broskev obsahuje silné antioxidanty, které v těle vyhledávají volné radikály a potlačují jejich škodlivé účinky. A bonus  - antioxidanty zpomalují proces stárnutí a vy se budete cítit mladší a budete lépe vypadat.
Díky syrovátkovému proteinovému prášku, který je zdrojem esenciálních aminokyselin, budete mít silné kosti i imunitu a rychlejší růst i regeneraci svalů.
A aby se vám dobře trávilo, přidejte čerstvý zázvor. Ten ovlivňuje činnost trávicího ústrojí a také potlačuje bolest svalů po tréninku, protože obsahuje látky, které tlumí záněty kloubů a chrupavek.
Množství surovin vám vystačí na 3 porce. V jedné porci je 272 kcal, 2 gramy tuků, 30 gramů sacharidů a 33 gramů bílkovin.

Budete potřebovat:
1 na kousky nakrájenou zralou broskev
1 a půl lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 šálek nízkotučného podmáslí
1 odměrku vanilkového syrovátkového proteinového prášku
kostky ledu
Vše dejte do mixéru a důkladně rozmixujte.
ENERGIE PRO VAŠE SVALY
Tento koktejl se hodí po tréninku. Díky svému složení vás dostane do formy během kratší doby.
Bolest svalů po tréninku můžete minimalizovat pomocí směsi antioxidantů, kterou vám nabízí kořeněný černý čaj s obsahem skořice, zázvoru, hřebíčku, kardamomu a černého pepře. Tento čaj se nazývá CHAI. Chai nastartuje váš metabolismus a má takřka zázračné protizánětlivé účinky. Nedávno provedené studie ukázaly, že má schopnost potlačovat bolest svalů po náročném tréninku.
Draslík, který je obsažen v banánech, doplňuje elektrolyty, čímž zajišťuje prevenci proti křečím. Sacharidy zajistí doplnění svalového glykogenu, dodají energii a podpoří absorpci bílkovin.
Skořice by se dala označit také jako koření pro štíhlou linii, jelikož prokazatelně kontroluje hladinu cukru v krvi a má i regenerační účinky, její složky působí proti volným radikálům a podporují zdravý růst buněk.
Všechny suroviny dobře promíchejte v mixéru a pak ihned podávejte.
Z uvedených surovin připravíte jednu porci, která obsahuje 260 kcal, 2 gramy tuku, 38 gramů sacharidů a 28 gramů bílkovin.
Na přípravu budete potřebovat:
1 a půl šálku vychlazeného čaje „chai“
½ šálku nízkotučného mléka (nebo neslazeného sojového nebo mandlového mléka)
1 odměrka vanilkového proteinového prášku
1 malý banán
1 lžička medu
1 lžička skořice a kostky ledu
KAKAOVO – MANDLOVÝ KOKTEJL
A na závěr tady máme chuťovku v podobě krémového a chuťově vynikajícího nápoje.
Hodí se nejen, když potřebujete zahnat chuť na sladké, ale také pokud potřebujete vytvarovat svojí postavu ve smyslu budování nových svalů.
V jedné porci je 240 kcal, 12 gramů tuků, 12 gramů sacharidů a 26 gramů bílkovin.
Jelikož tuky zpomalují trávení a využití bílkovin j regeneraci svalů, nepijte tento koktejl hned po tréninku. Spíš si ho dejte nejlépe 2 hodiny před cvičením.
Hořká čokoláda obsahuje flavanoly – antioxidanty, které jak ukazují výzkumy, chrání naše srdce a cévy před oxidativním poškozením, k němuž velmi často dochází vlivem náročného tréninku.
Mandlové máslo má opravdu vysokou kalorickou hodnotu (100 kalorií v jedné lžíci), ale tyto kalorie jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zdravých tuků, které potlačují pocit hladu a působí protizánětlivě.
Na 1 porci budete potřebovat:
1 odměrku čokoládového syrovátkového proteinového prášku
1 lžíci mandlového másla
1 lžíci neslazeného kakaového prášku
2 dcl neslazeného mandlového mléka nebo vody
Kostky ledu a umělé sladidlo (není nutné) na dochucení
  8 (10)