Občas vyměň krávu za barevnou trávu.

Autor: Pavel Vacek

Ačkoliv při pohledu z okna a nedávné vzpomínce na podzim uprostřed léta, se mi úplně nezdá, že by se s tím oteplením planety nějak hnulo, opak je pravdou, takže nám tu do pár let místo smrčků na Vánoce porostou palmy. Inu, to zní celkem lákavě, ale globální oteplování představuje asi přece jen větší problémy, než že nevyužijeme naší zimní garderóbu. A na vině toho nastávajícího pařáku je prý lidstvo se vší tou technikou. Možný to je, ale co si tak pamatuju, pánbůh už termostatem párkrát kroutil jak šílenej, aniž by k tomu potřeboval jediné embéčko s amputovaným katalyzátorem na výfuku. Jednou to odnesli dinosauři, podruhý mamuti. To ale nic nemění na tom, že tentokrát si na viníka skutečně posvítíme, protože bychom v tom měli v komisi jinak nepořádek. Takže ukážeme na auta. A co takhle velkochovy dobytka? Ti svým výfukovým  potrubím vypouštějí více oxidu uhličitého do luftu, než celý ropný průmysl. Jenže bohužel, přes krávy se dostaneme zpátky zase k lidem. Konkrétně k těm od Donalda, protože hamburgry bez hovězího nejsou hamburgry a bez hamburgrů není stravovací plán pro USA. A hned po nich musíme ukázat prstem na kulturisty a nejrůznější cvičence.

Jestliže teď slibostroj politiků začne nabírat pořádnou forsáž, aby nahonil nějaké ty hlasy, je to úplný odvárek proti tomu, jak se kulturisté, ale i mnozí kondičně cvičící lidé se neustále honí za bílkovinami v touze nabrat co nejvíce svalové hmoty. Denně spořádají několik porcí masa, kuřecí si nosí neustále s sebou a při každé volné chvilce otvírají připravenou plastovou krabičku z domova, bez ohledu na to, že se tím spolehlivě vyřadí na samý okraj společnosti ihned poté, co víčko vypustí do éteru útroby misky. Občas ten smrad upgradují nějakými těmi vajíčky a tuňákem a přidají trochu zeleniny, aby se neřeklo. Přesto zas a znovu každý jeden den hodí na pánev nebo do vařící se vody další flákotu masa.

A to je v pořádku. Správná strava a kvalitně provedený trénink jsou základem úspěchu. To už tu několik let pořád dokola. A taky pořád dokola píšu, že každodenní strava by měla obsahovat optimální množství bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitaminů a minerálních látek, a to nejen ve správném množství, ale také ze správného zdroje. Vím, že maso je lahůdka a dá se připravit na tisíc způsobů, ale když ho jíte každý den, i ty nejtvrdší povahy už ho musí mít určitě občas plné zuby.

 

Neustále se diskutuje o tom, kolik bílkovin bychom měli denně přijmout, abychom vytvářeli kvalitní svalovou hmotu. Běžný člověk denně přijme přibližně gram bílkovin na kg tělesné váhy. Kulturista samozřejmě mnohem víc, optimálně 2 gramy na kg váhy. Lidé si ale často myslí, že mohou denně konzumovat jen maso, vejce a mléčné výrobky, pokud chtějí nějak slušně vypadat. Pokud ale budeme jíst steaky každý den, nejenže se jich přejíme, ale můžeme si v horším případě zadělat třeba na osteoporózu, neboť aminokyseliny z živočišných bílkovin obsahují síru a ta doslova vytahuje vápník z kostí. A navíc, živočišné bílkoviny i dost zatěžují ledviny. A nejenom to. Bez pravidelné detoxikace nebude na vaše střeva zevnitř zrovna pěkný pohled po několikaleté konzumaci masa. Takže co si uvařit místo masa něco jiného a zároveň se nepřipravit o potřebné bílkoviny?

Co takhle zařadit do jídelníčku pár rostlinných bílkovin? Na několik týdnů. Bílkoviny rostlinného původu přece obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny, ale představují méně zdravotních rizik. Ne, nebojte se, nestal se ze mě vyznavač sandálové víry a svojí skříň jsem nenapěchoval po okraj batikovanými tričky. A pořád si nemyslím, že cesta Vegana je tou, která vás dovede k vysněnému kulturistickému cíly. Ale mám tu pár dobrých tipů i pro ty, kteří považují výraz vegan za sprosté slovo.

Dostatek bílkovin najdete třeba v zelenině, některé zelené odrůdy obsahují až 40% bílkovin na celkový počet kalorií. Háček je ale v tom, že má zelenina velmi nízký obsah živin, a museli byste denně spořádat pořádnou porci tohoto druhu zeleniny, abyste pokryli denní dávku bílkovin. Takže zelenina je určitě dobrá volba, pokud jste králík a jste schopni ji jíst ve větších porcích. Ale to vy asi nejste. Vaše pozornost by se tak měla především upírat k luštěninám, zejména k fazolím, čočce a hrachu. Tyto plodiny jsou mnohem výživnější a dodají vám bez problémů potřebnou dávku bílkovin. Většina luštěnin v sobě skrývá až 25 % bílkovin, a na jeden šálek (0,22 l) to vychází 15 g. Navíc v luštěninách najdete vlákninu, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík a zinek, tedy skvělou kombinaci látek pro cvičící jedince.

 

Největší bílkovinová bomba je ale sója, která obsahuje přibližně 45 % bílkovin a jen 2 % tuku. Díky sóje získáte důležité bílkoviny s malým množstvím tuku. Sója je takovou levnější variantou masa, která je vždy po ruce a nezkazí se v ledničce za 3 dny. Navíc se dá upravovat stejně jako zmiňované maso a při trošce štěstí a s dobrým bujónem i skvěle chutná. V mých začátcích byly sojové boby s rýží a sójovou omáčkou na denním jídelníčku, protože s denní porcí masa by mě rodiče akorát tak poslali do… No však vy víte kam. Což by byla škoda, protože i po bílkovinách ze soji mi celkem obstojně rostly.

Ale není to jenom o růstu svalů. Pokud patříte mezi věčné dietáře, kteří se neustále snaží shodit kila, můžete v tomto způsobu stravování najít opravdovou spásu. Rostlinná strava totiž neobsahuje příliš tuku a dokonce ani cholesterol. Představa, že postavu vybuduji jen na živočišných bílkovinách, masech všeho druhu, vejcích, mléčných výrobcích, nemusí být tedy stoprocentně pravdivá. Klidně si můžete dovolit zařadit do jídelníčku i něco jiného a vyprostit se tak z masového stereotypu.

Jak tedy sestavit jídelníček, když mě nebaví to věčné kuřecí a hovězí maso upravené na tisíce způsobů, a přesto chutná furt jak mrtvoly prst? Navíc, když chci do sebe dostat správný poměr aminokyselin, esenciálních mastných kyselin, polysacharidů, vitaminů a minerálů? Jednoduše zařadím produkty z obilovin, zeleninu, luštěniny a ovoce.  Jestli chcete zkusit pár dní bez masa a udělat si takovou jarně letní očistu, máme pro vás návod, jak uspořádat jednotlivé složky. Polovinu denní potravy by měla tvořit rýže, cereální výrobky těstoviny,... (popř. lze nahradit např. bramborami). Obiloviny vám dodají plnohodnotné polysacharidy, které podpoří správnou činnost štítné žlázy a vylučování noradrenalinu, a tím rozběhnou proces spalování tuků. Další čtvrtinu denní stravy by měla tvořit zelenina. Můžete spolu kombinovat nejlépe dva druhy, např. kořenovou zeleninu (mrkev,...) a typicky zelenou zeleninu (paprika, salát,...). Tím doplníte potřebné vitaminy. Pak přidáte trochu luštěnin, které jsou bohaté na bílkoviny, polysacharidy, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Ovoce dobře poslouží jako svačina, nebo dezert po obědě. A nezapomeňte na sóju. Celý jídelníček můžete na závěr doplnit porcí multivitaminů nebo spolehlivým zdrojem vitaminu B12. Tento vitamin mimo jiné obsahuje nepříliš oblíbená a podceňovaná cizrna. Je jednou z mála rostlinným potravin, které tento vitamin obsahují, a navíc má 15 – 30% podíl bílkovin.

Pokud si chcete dopřát pár omega-3 mastných kyselin z rostlinné stravy navíc, najdete je ještě ve lněném oleji, jinak samozřejmě ve fazolích nebo zelenině. Pokud namítnete, že vám konzumace fazolí dělá potíže, protože vaše střeva začnou intenzivně nacvičovat Beethowenovu Ódu na radost, nevěšte hlavu. Sáhněte po černých fazolích, které by neměly napáchat takové škody, nebo prostě vyzkoušejte různé druhy. Vaše zažívání se na příjem fazolí brzy nastaví a bude po problémech. Popř. si můžete porce fazolí na den rozdělit do několika menších dávek. A když ani to nepomůže, vyměňte vaši přítelkyni za psa. Ten bude mít radost z jakýchkoliv vašich projevů.

Každopádně, určitý čas strávený na rostlinné stravě, vám určitě přidá na zdraví. Budete mít více energie a budete vytrvalejší. Střeva se vám pročistí od zbytků masa. A když to budete dělat pravidelně, nemusí být tolik prdících krav na světě a vy uděláte něco pro ekologii.