Nepřítel jménem svalová křeč!!!

Autor: Pavel Vacek

Je to asi týden zpátky, co mě chytla taková křeč do břišních svalů, že sem si myslel, že jsou to moje poslední chvilky. Nic tak nepříjemného jsem snad nikdy nezažil a v tu chvíli jsem si myslel, že mi snad někdo pistolí střelil do břicha. Když jsem se z toho konečně dostal, tak jsem se rozhodl, že pro vás připravím článek o svalových křečích.

bodybuilder_slide1.jpg

Jak vlastně křeče vznikají?

Křeče vznikají náhlým svévolným stažením svalových vláken, ke kterému dochází během sportovní aktivity nebo po ní. Sval se stáhne a brání se před dalším neúměrným zatížením, kterému jste ho vystavili. Silná bolest vás okamžitě vyřadí z fyzické aktivity, a ať chcete nebo ne, musíte si dát pauzu a pořádně se protáhnout a uklidnit. Křeče vás ale mohou překvapit i uprostřed noci, kdy si klidně spíte a regenerujete. O tom, že křeče bolí, víme všichni, ale proč k takové bolesti vůbec dochází? Asi jste už slyšeli o nedostatku horčíku, vápníku apod., důvodů ale může být mnohem víc.

Není křeč jako křeč.

Není křeč jako křeč. V podstatě můžeme rozlišovat mezi dvěma základními typy. Jednak křeče hladké svaloviny, to se týká vnitřních orgánů. Takové křeče se většinou projevů bolestí břicha, a pak mluvíme o kolice. Křeč můžete dostat do žaludku, žlučníku, střeva, ledvin, srdce, zkrátka do všech orgánů.

Druhá varianta je všem dobře známá, prostě vás píchne v lýtku a už to jede. V tomhle případě se taky mluví o spasmu, který postihuje příčně pruhovanou svalovinu, většinou pak jde o svalová vlákna nohou nebo rukou. Obojí dost bolí, ale většinou ne z ničeho nic.

paul   Možné příčiny svalových křečí.   Určitě si říkáte, proč mám najednou křeč, když cvičím a jím pořád stejně? Křeč by měla mít přece nějakou příčinu. Některé důvody sice známé jsou, ale ne úplně stoprocentně. Vyjmenujme si alespoň některé důvody vzniku křečí, třeba se vám budou v budoucnu hodit.  
  • nedostatek tekutin, spojený s nadměrným pocením, které vede k narušení rovnováhy elektrolytů (látky důležité pro přenos nervových vzruchů a stahování svalů) a k úbytku solí a minerálních látek v těle, týká se zejména intenzivního sportování v letním období
  • nízký obsah glukózy ve svalech
  • vyčerpání, intenzivní náročný trénink, dlouhé běhy apod., které vedou k podráždění nervových drah a vzniku křečí
  • svalová únava
  • nedostatek některých minerálů, pokud ke křečím dochází v klidu, může být příčinou nedostatek vápníku (při nočních křečích pak nedostatek hořčíku)
  •   špatný krevní oběh
  • chladné prostředí, při přechodu z teplého do chladné prostředí
  • stresová zátěž
  • užívání některých léků

Důvodů ale může být mnohem víc, nebo je prostě nelze zjistit. Kromě léčby je samozřejmě nezbytná i správná prevence. Spousta z nás se určitě setkala s křečí v lýtku, v chodidle, v holeni nebo v ruce. Kdo rád sportuje, běhá třeba dlouhé tratě, by určitě mohl vyprávět. V podstatě můžete dostat křeč do každého svalu v těle. Při křeči je sval na omak velmi pevný a napjatý, a co už víme, strašně bolí.

A co můžeme při křečích dělat?

Začněte protažením postiženého svalu. Pomoct vám může i masáž nebo sprchování střídavě studenou a teplou vodou. Důležité je překonat reflex stažení svalu různými praktikami. Na škodu není sáhnout po nápojích obsahujících elektrolyty (sodík, draslík, hořčík, vápník, chloridy) a po přípravcích s obsahem hořčíku. Dobrou alternativou jsou i preparáty s obsahem chininu, které by měl ale ze zdravotních důvodů raději předepsat lékař.

 

2-svalove-krece

Křeče v lýtkách

Křeče v lýtkách jsou opravdu asi nejčastějším problémem, který se netýká jen mladých nebo starých, ale všech. Nezáleží na tom, jestli se doma válíte nebo jste vrcholovými sportovci. Křeč může trvat od několika sekund, minut, až po nekonečné hodiny, kdy stále masírujete a masírujete, ale bolest ustupuje jen velmi pomalu. Lýtka během dne hodně zatěžujeme a přetížené svaly pak zareagují křečí. Mezi rizikové sporty pro vznik křečí můžeme určitě zařadit plavání, jízdu na kole nebo sporty, při kterých rychle měníte intenzitu pohybu.

Pokud už ke křeči dojde, ať už ve dne při sportování, nebo uprostřed noci, důležité je stažený sval protáhnout. Snažte se chytit prstů u nohy a táhnout směrem k tělu. Protáhnout se můžete i vestoje, kdy si stačí rovně stoupnout a předklonit se směrem k prstům u nohou. Je to na vás, chápu ale, že v té bolesti se asi každý nepostaví, a odbude si protahování pohodlně na zemi. Protažení svalu je opravdu nejlepší, nejjednodušší, nejbezpečnější a nejefektivnější metoda boje proti svalovým křečím. V protažení byste měli vydržet 10 až 20 vteřin. Pokud vám protažení nejde, zkuste jednoduchou masáž, dokud sval nepovolí. Dejte si horkou vanu nebo zajděte do sauny, když je k tomu samozřejmě příležitost. Protažení neplatí jen pro lýtka, ale i pro všechny svalové skupiny.

 

icewater.jpg

Pokud vás křeče přepadávají hlavně v noci, zkuste užívat doplňky stravy s obsahem hořčíku, které jsou k dostání v různých podobách, jako šumivé tablety nebo klasické tablety na zapití.

Prevence:

Prevence bývá ve většině případů základem úspěchu. Pokud nechcete při každém tréninku masírovat ztuhlé svaly, zkuste dodržovat následující pravidla, možná se vaše problémy zlepší.

 
  • provádějte pravidelně lehká protahovací cvičení
  • nezapomeňte se před tréninkem rozehřát
  • dostatečně pijte, pokud se hodně potíte, tak i mimo letní měsíce
  • pokud patříte k vytrvalostním běžcům, mějte s sebou speciální sportovní nápoj
  • přijímejte vždy doporučenou denní dávku hořčíku a vápníku, pokud nepokryjete denní potřebu ve stravě, dokupte si potravinové doplňky
  • pozor, omezte přísun alkoholu!
  Co říct na závěr? Křeče jsou prostě takovou nevyzpytatelnou záležitostí, překvapí vás, když to nejmíň čekáte. A umí pořádně potrápit. Zapamatujte si naše pravidla prevence a nezapomínejte na protahování a možná budete mít jednou pro vždy pokoj. Ale jenom možná. ctk0807kulturistika.jpg