(Ne)zázračné doplňky- NO produkty

Autor: Pavel Vacek


Před nedávnem jsme publikovali sérii článků pod názvem (Ne)zázračné doplňky. První článek byl o proteinových preparátech, druhý o sacharidech. A zatímco puristé kulturistiky, převážně starší ročníky, se skřípěním zubů přiznají užitek těchto suplementů, byť jedním dechem neopomenou zdůraznit důležitost pevné stravy, v případě moderního a v podstatě velmi mladého směru doplňků- NO produktů nezřídka tuto produktovou větev zavrhují. Považují NO produkty za šálení zákazníků a neúčinnou a zbytečnou věc. Já jsem však striktně proti. A jelikož se mezi tyto puristy a generačně starší kulturisty musím chtě nechtě počítat, předložím vám nyní své argumenty. 


Ale zatím se ještě jednou vrátím k úvodu. O prospěšnosti proteinů a sacharidů není třeba sáhodlouze diskutovat. Jsou to nejzákladnější stavební kameny pro růst svalů. Výtkou pro jejich užívání může být jeden jediný argument. Můžete tyto stavební látky dodat ve stravě. A to je jistě pravda. Jenže pokud máte alespoň přes 90 kilo, pokud se neválíte doma a musíte také provozovat nějakou nepěknou činnost typu práce apod., je doplňování bílkovin a sacharidů pouze ze stravy mnohdy komplikovanou záležitostí. O to víc v dnešní hektické době. A pod tíhou těchto okolností, založených převážně na praktické stránce věci, musí kapitulovat i největší suplementový skeptik.

Jedinou skupinou suplementů, která je dnes přesto hojně využívána a kde může odpůrce doplňků stravy vést svůj urputný boj je skupina tzv. nakopávačů. Stimulantů, chcete-li. Zkrátka produktů, fungujících převážně na základě stimulace produkce Oxidu dusnatého. Argumenty pro odmítání těchto výrobků jsou většinou tyto. 1) Nepotřebuji to, na každý trénink se těším. 2) Stačí mi kafe. Není to k ničemu, nic navíc to tělu nedodává.   3) Je to pouze placebo.

 

Nemohu s tím souhlasit. A to z prostého důvodu. NO produkty miluji a miluji trénink s jejich pomocí.
 


Pojďme se tedy podívat na argument číslo 1. 

Nepotřebuji to, na každý trénink se těším.

No tak to vám skutečně závidím. Vážně a bez ironie. Chodím cvičit pravidelně. I nyní, když nemám soutěžní ambice a kariéra kulturisty zůstala v prachu daleko za mnou, se snažím trénink nevynechat a poctivě přijít na každý naplánovaný den. Jestli se pokaždé těším? Hmm, noo, pokaždé rozhodně ne. Ale jdu, nechci úplně zplesnivět. Jde totiž taky o to, že se sice těšit můžu, ale ten trénink se ne pokaždé povede. Regenerace už není to, co bývala a především je velmi těžké se motivovat, pokud nemáte konkrétní cíl před sebou. Ale NO produkty, konkrétně Hell Gel, nebo Agrezz, pokud chci být adresně osobní a které pravidelně střídám, mě dokáží ten trénink maximálně zpříjemnit. Dokáží rozpumpovat svalstvo, naplnit ho krví a tím pádem přivodit nadšení a zápal do tréninku. A pokud jste nadšení, drtíte tréning s větším zápalem a energií, než když se po posilovně ploužíte víceméně z povinnosti. Trochu bych to přirovnal k sexu. Na ten se bezesporu taky těšíte, ale co si budeme povídat, někdy dopadne tak, že je skoro lepší se dobře vyčůrat, než absolvovat tohle…  To samozřejmě myslím všeobecně. To je klíčová věta potřebná k tomu, aby mě manželka doma nezabalila mých pět švestek.

Ale užívání NO produktů není jenom záležitostí nás, bezcílně cvičících kondičkářů. Stimulanty jsou extrémně prospěšné i pro soutěžní kulturisty, kteří mají nadšení do tréninku tak nějak „v popisu práce“. Jenže zkuste být nadšení, když máte X dní za sebou s nulovým příjmem sacharidů.  Pamatuji Tomáše Kašpara v té nekonečně dlouhé soutěžní přípravě, neustále žmoulajícího pytlík Hell Gelu v ústech. Nebo dřívějšího člena Extrifit Teamu Dalibora Hájka, láskyplně přezdívající Hell Gelu dortíček. A to věru nejsou chlapíci postrádající motivaci a vůli do tréninku.


Argument číslo 2.

Není to k ničemu, nic navíc to tělu nedodává.  Stačí mi kafe.

Pokud kafe, nebo vaše kofeinové tablety obsahují hromadu BCAA, pořádnou dávku glutaminu, matrix sacharidů, denní dávku creatinu, nitropeptidů a mnoha dalších látek, jako je tomu například u Hellnoxu, tak vám nelze oponovat. Máte pravdu. Jenom bych rád znal tu plantáž, kde roste tahle speciální odrůda kávy. Myslím, že by hravě strčila do kapsy legendární brazilskou kávu z neméně legendárního českého filmu Kulový blesk. Zkrátka, i kdyby vám nezafungoval onen stimulační efekt, a to se skutečně může stát, do těla vám dorazí téměř denní dávka BCAA, creatinu a cukrů, využitelných během tréninku. Nemusíte dávkovat ještě další creatin a nemusíte dávat po tréninku BCAA, v případě Hellnoxu, ale i Hell Gelu už to totiž máte hezky pěkně naservírované v jedné dávce určené pro váš trénink. Konstatováním, že tohle se nějakému Red Bullu, Monsteru, anebo i klidně běžným Nóčkám nevyrovná, nebudu urážet vaší inteligenci a tak půjdeme raději dál. 


Je to pouze placebo.

Není. Ale nebudu zastírat, že někomu nemusí tento typ produktu zabrat. Pokud pominu kladné efekty jiných než stimulačních substancí, popsaných o odstavec výše, tak někteří lidé mají prostě práh vnímavosti ke stimulačním látkám nastavený někde v kosmu a zaberou na ně pouze nějaké vyložené dryáky. I já si úplně v klídku můžu dát 2-3 kafíčka pár minut před tím, než upadnu do ničím nerušeného spánku. Ale E.NOX a Hell Gel mě bere. Agrezz jakbysmet. Ostatně i tenhle text vzniká v půl třetí ráno pod účinkem kombinace 0,5 pytlíku Hell Gelu a jednoho sáčku Agrezzu vypitého před večerním tréninkem. Takže placebo dost těžko zažene zívání hrozící roztržením hlavy. A navíc je tu ještě jeden fakt. 

Dlouho jsem otálel, jestli se do následujících řádků pustit, ale pak jsem si řekl, proč ne. Asi spustím lavinu nějakých anonymních příspěvků, ale aspoň bude trochu živo. Jde o to, že bych asi mohl připustit vlastní zkušenost s anabolickými steroidy. Ten pocit plnosti a nakrvení svalů, pocit nezničitelnosti při tréninku je podle mě mnohem rozšířenějším důvodem, vedoucí ke konzumaci steroidů, než samotné svalové přírůstky. Problém je, když s jejich konzumací skončíte. Nenakrvíte nic, ani kdybyste cvičili na hlavě. Při tréninku jste zbití, bolaví, otrávení a zpruzení z toho, že ten geroj, kterým jste doposud byli, je ten tam. Ano, neustále vypadáte dobře. Lépe než ostatní, ale nechuť, se kterou absolvujete svoje „čisté“ série, je doslova zhmotnělá do vás sebe sama. Takže váš trénink bude upadat, tím pádem odejde i ten zbytek svalů co vám po kůře zůstal a vy stojíte pouze před rozhodnutím, jestli se na to úplně nevykašlat, nebo to tam zase pustit. I já jsem před tím rozhodnutím stál. Dokud nepřišly na trh NO produkty. Pokud si teď v duchu říkáte: „Jéžiš, to je zase reklamní tlačenka“ nebudu vám v tom bránit. Říkejte si to. Ale mě je to srdečně jedno, protože vím, že nafutrovanej HellNoxem, nebo Agrezzem zažívám stejné pocity jak na bobkách. Napumpování svalů, pulzující žíly, energie do cvičení a radost z celkového prokrvení, to všechno vám zaručí, že prostě zase makáte a bojujete na tréninku s kloudně naloženou váhou.  Neříkám, že prorůstové účinky jsou stejné, to bych z vás dělal blbce. Ale říkám, že stejné jsou pocity. A ty pocity vás dotlačí k tomu, že prostě nepadáte zdaleka tolik, jako by tomu normálně bylo. Zároveň tyhle řádky mohou odpovědět na nahlas nikdy nevyřčenou otázku ortodoxních naturálů, kteří se zhrozí sami sebe při myšlence „jaké by to asi bylo?“  Stejné přátelé. Vím, o čem mluvím.