Minutková jídla

Autor: Extrifit

Budeme k sobě upřímní – jak rychle se najíte v zařízeních rychlého občerstvení? Možná dostanete porci obří housky naplněné něčím, co připomíná „maso“, a ještě je zapláclé jakousi omáčkou během 5 minut. A sníte ho za 10 minut.Jak dlouho ale bude takové jídlo trávit váš žaludek? Ano, jistě jsou dnes na trhu už i takové fastfoody, kde příprava jídla trvá o něco déle a to by možná pro vás mohlo symbolizovat, že bude jídlo kvalitnější. Může to tak být – jídlo může být připraveno z čerstvějších surovin, ale stejně zcela neovlivníte to, co dostanete na talíř – tuky, skryté sacharidy a konzervanty.Možná teď argumentujete tím, že takové stravování je rychlé, celkem chutné a vy prostě nemáte čas se s něčím pořád doma připravovat. A co kdybychom vám představily varianty jídel, které si připravíte v pohodlí domova, a jejich příprava vám zabere jen pár minut? A navíc nebudou obsahovat nic, co v jídle mít nechcete. Není to přece jen zdravější způsob stravování? Domácí příprava jídel vám v tomto případě opravdu nezabere moc času a díky tomu budeme vědět, co jíte a rozhodně i ušetříte nějakou tu korunu, kterou pak můžete investovat například do výživových doplňků.

A aby si mohli vybrat všichni, tak uvádíme tři recepty, které obsahují více sacharidů a jsou ideální v objemu, a pak další tři recepty, které sacharidů obsahují méně, jsou bohaté na bílkoviny, hodí se tedy i do redukční fáze. Navíc je příprava těchto jídel tak jednoduchá, že ji bez obav zvládne i začátečník. A než se pustíme do samotných receptů, tak ještě malá poznámka k tomu, že domácí příprava jídla vám rozhodně nemusí zabrat spousty hodin. Vyzkoušejte následující tipy, které vaření urychlí, a sami uvidíte, že v kuchyni nebudete muset trávit spoustu drahocenného času. - kupujte zpracovanou zeleninu, protože to, že ji nebudete muset loupat, okrajovat, apod., vám ušetří spoustu času - kupte si větší množství masa a rozdělte jej na jednotlivé porce, které zamrazíte. Tato jednorázová „investice“ do času, se vám potom při vaření několikanásobně vrátí - když už budete vařit, tak si občas navařte „do zásoby“, a další dny máte volno :-)   

VYSOKOSACHARIDOVÉ RECEPTY

Houbovo – kuřecí pizza 1 porce obsahuje zhruba 526 kcal, 66 gramů bílkovin, 52 gramů sacharidů a 9 gramů tuků. Na přípravu pizzy budete potřebovat : 1 těsto na pizzu, 30 gramů rajčatové omáčky na špagety, 30 gramů nastrouhané mozarelly, 175 gramů uvařených kuřecích prsíček, které pokrájíte na menší kousky, 3 kusy žampionů (nebo jiných hub dle chuti), které opět pokrájíte na kousky. Rozpalte troubu a těsto rozdělte na tři díly (dva z nich odložte a využijete je jindy). Třetí kus položte na plech, potřete ho omáčkou na špagety, posypte masem, houbami a sýrem. Pečte zhruba 8-10 minut nebo do té doby, než bude pizza dostatečně upečená.  

Krůtí maso s chilli V jedné porci je cca 642 kcal, 70 gramů bílkovin, 74 gramů sacharidů a 12 gramů tuku Připravte si 225 gramů krůtích prsou, 400 gramů nakládaných rajčat a 130 gramů rajčatového protlaku, 120 ml vody, 180 gramů konzervovaných hnědých fazolí, 1 malá pokrájená chilli paprika Dno pánve postříkejte olejem ve spreji. Přidejte krůtí prsa pokrájená na kousky a zprudka je opečte. Když je maso opečené, slijte z pánve tuk a přidejte nakládaná rajčata, protlak, fazole (které před tím scedíte) a pokrájenou chilli papričku. Vše dobře promíchejte, chvíli ještě povařte a můžete servírovat.  

Krůtí maso se zelenými fazolkami 1 porce obsahuje cca 600 kcal, 72 gramů bílkovin, 37 gramů sacharidů a 14 gramů tuku. Na přípravu této dobroty budete potřebovat 110 gramů zelených konzervovaných fazolí, 360 gramů uvařených krůtích prsou, 300 ml houbové polévky (z pytlíku), 120 ml nízkotučného mléka, sprej na vymaštění pánve Dno pánve postříkejte sprejem na pečení a rozpalte ji. Přidejte pokrájené zelené fazolky a duste je do měkka. Pak přidejte pokrájené maso a ostatní ingredience, promíchejte a vařte cca 10 minut.  

NÍZKOSACHARIDOVÉ RECEPTY

Brokolicová placka V jedné porci je pouze 8 gramů sacharidů, za to 50 gramů bílkovin, 30 gramů tuku a celkem asi 508 kcal. Budete potřebovat 1 čajovou lžičku olivového oleje, 45 gramů brokolice rozdělené na kousky, 1 malou cibuli pokrájenou na kostičky, 3 vaječné bílky a 2 celá vejce, 120 gramů vařené šunky nakrájené na kostky Rozpalte pánvičku, do které jste před tím nalili olej. Přidejte cibuli a brokolici a duste do té doby, než zelenina nezměkne (cca 4 minuty). Mezitím si v misce smíchejte vajíčka a bílky. Do uvařené brokolice nasypte šunku a promíchejte, nalijte vaječnou směs a bez míchání zapékejte. Po zapečení jedné strany, placku opatrně otočte na druhou stranu a dopečte.  

Dušený losos Rybka vám dodá 40 gramů bílkovin, 20 gramů kvalitních tuků a pouze 9 gramů sacharidů. Celkem porce obsahuje 280 kcal. Na přípravu je potřeba 475 ml zeleninového vývaru, 135 gramu chřestu a 175 gramu lososa Do hrnce nalijte zeleninový vývar a chřest do něj vložte a pomalu zahřívejte. Když už začne vývar vřít, tak přidejte lososa a duste do té doby, dokud losos nezměkne.  

Krevetový guláš (něco pro labužníky) 1 porce obsahuje cca 233 kcal, 36 gramů bílkovin, 10 gramů sacharidů a 3 gramy tuku. Připravte si 180 gramů mražené zeleniny, 175 gramů očištěných krevet, 1 polévkovou lžíci sojové omáčky a sprej na vymaštění pánve Pánvi vystříkejte olejem ve spreji a přidejte zeleninu. Pomalu ji za občasného promíchání opékejte do té doby, než se nerozmrazí (asi 5 minut). Přidejte krevety a sojovou omáčku a vařte, než krevety nezměknou  a nezbarví se do růžova.