Milan Obořil- Nejdřív musím vyhrávat nižší soutěže a až pak jezdit na Arnold Classic.

Autor: Pavel Vacek

Tento rozhovor původně být rozhovorem ani neměl. Vznikl totiž velmi spontánně. Prostě jsem si s Milanem chatoval na facebooku den po jeho soutěži v Rakousku. A nakonec z toho vzniklo možná nejzajímavější povídání s Milanem Obořilem, co jsme tu měli.

Tak co sis dal po závodech dobrého k jídlu? Po závodech jsem si dal jako 1. jídlo dva vídeňské párky s houskou, co prodávali rovnou na závodech, pak 2 donuty a 1x 300g milku, kterou jsem dostal od fanouška.  Pak hned v městě St. Polten je McDonald, tak tam jsem si dal taky pořádně! A před spaním 3dcl piva. A pokračoval jsem ještě v neděli dopoledne, jelikož jsem se vrátil až kolem 2 hodiny ranní.  

No jo, Rakušáci mají oblibu v soutěžení do půlnoci. Jak se ti závodilo v takhle vleklém programu? No na jednu stranu to bylo zdlouhavé, ale na druhou jsem si zase krásně pospal v dlouhé pauze mezi semifinále a finále. Jediné co mi vadilo, bylo to, že tam bylo víc kategorií Physique a Bikin jak kulturistů, chvilkama mi přišlo, že jsem na nějakých špatných závodech.  

Kolik jsi měl vůbec lidí v kategorii? Abych pravdu řekl přesně nevím, tuším něco kolem 10, měla to být nejnabitější kulturistická kategorie.  

Takže sis zazávodil ne? Kolikrát tě tahali? Byl jsem hned v 1. vyvolávání a pak s dalšíma dvěma závodníkama, pak až ve finále jsem byl vyvolán pouze s celou šestkou. Podle vyvolávání mi přišlo, že jsem poslední. Sice jsem byl v 1. vyvolání, ale závodníci mi přišli všichni lepší a větší než já a moji favoriti, co jsem viděl v rozcvičovně, nebyli vyvolání vůbec se mnou. Tak jsem si říkal, sakra to je top 3 a já se jdu rozhodovat o 4 až další místo. 

No jo, to už tak bývá, ti největší v rozcvičovně nebývají ti nejlepší na pódiu. Ty ses podle fotek zdál nejmohutnějším závodníkem. Proč si myslíš, že si prohrál? Přišel jsem si mezi nima hrozně malinký, jako hubeňour. Pak ale, když jsem sešel z podia, hned za mnou doběhla přítelkyně a říkala, že budeme 1. nejhůř 2., že si tam nejnižší, ale nejmohutnější a nejvysekanější. Pak přišel i Jarda Paseka a říkal, že tam vypadám hodně mohutně, že je to pěkné, pak Vláda Pajič a říkal taky 1-2 místo, postupně pak chodilo víc a víc lidí. Tak jsem hned volal Tomovi Burákovi, co mám udělat, abych ještě vygradoval tu formu a byla lepší. Tak mi poradil a ono to opravdu došlo. Na finále byl sem trochu sušší a ostřejší.  

No a co ti poradil? Ptal se mě, kolik sem vyčural, kolik sem měl cukrů a jaké zdroje, tak když jsem mu vše řekl, dal mi povolenku sníst všechno, co jsem tam měl, že už by se to nemělo pokazit , a že všechny ty cukry by mi měli natáhnout vodu z podkoží do svalů. Měl jsem ale jen ležet a pak dát hellgel a dlouho pumpovat a ta forma pak lezla minutu po minutě, co jsem pumpoval. I žilnatost byla pěkná.  

Dát si všechno je fajnová rada. :-) Nicméně, z fotek je zřejmé, že to 100% nebylo. Kolik myslíš, že budeš muset dát ještě dolů? Dát si všechno.., no já zapomněl napsat , že jsem tam měl už jen jeden pytlík rýže a 2x 300g milku. Nakonec jsem snědl tu rýži a tu milku jenom jednu. Tu druhou po závodech, jak jsem psal v předchozí otázce. Myslím, že je tam ještě tak kilo tuku, je fakt, že i voda by šla ještě tak 2kg dolů, protože když jsem pózoval, tak ze mě voda vyloženě s odpuštěním chcala!  

Odpuštěno. Tys minulý týden skrečoval Arnold Classic a zároveň \"objevil\" kouzlo nižších soutěží. Vím, že je to nesrovnatelné, ale zjevně sis dobře zazávodil. Tak si říkám, pokud jde o to čisté závodění, jestli to není za stejné peníze více muziky? I když je jasné, že Arnold, je Arnold. Přesto, jak to prozatím vidíš ty? Pořád tě to mrzí? No už jsem to pustil z hlavy, na Arnoldovi jsem už jednou byl, samotného Arnolda jsem viděl. Takže jako závodů Arnold Classic ještě bude… Bohužel, letos rozpočet byl jednou takový jako loni a opravdu jsem si nemohl dovolit jet na 4 dny na závody, kde bych opravdu mohl stát jen 5min na pódiu a ani si to neužít. Mrzelo mě to na jednu stránku hodně, jelikož jsem ztratil motivaci za kterou jsem se hlava nehlava řítil, ale teď už jsem zase plný motivace z nižších soutěží, bude jich víc, užiji si to, vyzkouším nové superkompenzace, zjistím jak tělo reaguje atd.. Takže všechno špatné k něčemu dobré, uvidíme, jak to vše dopadne, uvědomil jsem si teď po Rakousku, že až dokážu vyhrávat v chlapech soutěže v okolí, můžu zkoušet velké soutěže jako je ACE. Jedna soutěž je už za mnou,  teď chci zlato z Maďarska snad se mi to povede dotáhnout tu formu!  

Ano. Přesně tak jsem to myslel. Víš něco bližšího o té soutěži v Maďarsku? To je pro nás trochu novinka, nepamatuji se, že by někdo jel do Maďarska závodit. Jede tam Jirka Vilímek, Margita Zámolová a já, pro Maďary je to mezinárodní soutěž a jako Rakousko je to pro ně hlavní nominační závod na ACE. Takže další soutěž, kde se potkám s dalšími soupeři, které bych měl na ACE. Takže když to řeknu stručně, konkurenci, co by byla na ACE, okusím částečně na těchto závodech. Pak si můžu udělat obrázek, kde je ještě potřeba pracovat.

A kde to vůbec je? Kdyby tam chtěl někdo přijet třeba ze Slovenska? V Budapešti   Tak ta je krásná. Byls tam někdy? Do Maďarska jezdíme s přítelkyní každý rok, buď na Balaton, nebo na nějaký wellnes víkend do lázní, takže Maďarsko je docela pěkné v těchto letoviskách  

Teď to chci zrovna napsat. My se tady bavíme o Maďarsku, Rakousku atd.. a čtenář si může myslet, že ten Obořil si teda jezdí po Evropě. Ale ty to máš vzhledem k bydlišti v podstatě za rohem, že?   Ano ano, jsem z Jižní Moravy, do Rakouska jsem to měl 2 hod cesty, do Maďarska to mám cca 3 hod. Takže jak říkáš, mám to kousek.

Představíš se i na Slovensku? Chtěl bych i Slovensko, ale uvidíme jestli mě nedostihne nějaké zranění. Momentálně začínám mít trochu problém s ledvinami a držením vody, tak uvidíme, jestli mě Maďarsko už nedorazí úplně. Pokud ale nedorazí, tak bych toho chtěl objet co nejvíce, když už by nějaká forma byla.

Jasně. A na fanoušky na EVL\'s se těšíš? EVLS je prostě bomba soutěž, vždy se tam sejdou super lidi, je tam neskutečně dobrá atmosféra, zejména u stánku Extrifit je vždycky nejvíce lidí. Mám rád, když za mnou přijde někdo o podpis či fotku, protože to mi pak ukáže to, proč to dělám, že se mi nějakým způsobem vrací ta dřina, ne jen ve výsledku ze soutěže, ale v tom že dokážu lidi motivovat a mají mě rádi, nebo dokonce ve mně vidí vzor! Nepopsatelně krásný pocit a to se pak pózuje a ukazuje úplně jinak, když vidíte lidi, kteří jsou nadšenci a fandí vám..  

Máš pravdu. Navíc tam naživo vidět opravdovou špičku kulturistiky, to je něco. Koho si tipneš na vítěze Olympie?   No letos bych to viděl ještě na Philla, i když  dnes jsem viděl nějaké fotky Kaie, Philla a Denise Wolfa a ten mi vyloženě vyrazil dech, jak narostl. Ale kvalitou mi přišel Phill lepší než všichni. Uvidí se, až budou vedle sebe v onen daný okamžik

Taky to vidím na Philla. Viděl Generation Iron? No, že se ptám.. Jak se ti to líbilo? Viděl jsem to asi 20x je to takový můj večerníček, když jsem na nulách a jsem pak doma sám a odpočívám, tak si lehnu na sedačku a čučím a usínám u toho jako malé dítě. Zároveň mi to dává motivaci jít dál a nevzdávat se! Líbí se mi to moc!  

Chtěl bys to dotáhnout mezi profíky? Nechtěl. Už takhle to je pro mě náročný sport. Jak finančně, tak časově. Bohužel vím i to, že profi nemůže být každý, jelikož na to je potřeba mít tvary, genetiku a mnoho jiných faktorů a ty mi chybí..Takže moje odpověď je ne. Je spousta profíků s ne úplně ideálními tvary. Dokonce bych řekl, že možná většina.   No to sice je, ale taky je tam pár těch, co jsou TOP. Ti pak přijdou a stejně vždy vyhrají. Nebavilo by mě závodit, vědět že musím dřít víc, jíst víc, všemu dívat víc a stejně jít na podium s tím, že nejspíš neuspěji. Myslím, že hodně rychle bych ztratil motivaci. Asi se budu raději zdokonalovat v amatérech Tomáš Kašpar by s tebou asi nesouhlasil, ale o tom si můžete popovídat na stánku Extrifit na EVL\'s. Já ti děkuju za super rozhovor.  

Jojo s Tomem jsme se o tom bavili, má na to jiný názor.. Taky děkuji za rozhovor