Milan Obořil- Hulk by Supermana zabil

Autor: Pavel Vacek

S Milanem jsme plánovali klasický kulturistický rozhovor. Jenže nakonec jsme zjistili, že vše už bylo vyřčeno. A tak to máme rozhovor o všem možném, jen ne o kulturistice. Čeká vás povídání o autech, Filipu Grznárovi, komiksech a Mr. Olympia.

Ahoj Milane, jak hodně tě baví číst rozhovory o kulturistice, stravování atd.? Čteš to ještě?

Jak které. Když je to člověk, který mě zajímá, sleduju ho, tak si to samozřejmě přečtu.

No a když ho sleduješ, tak si přečteš jeho pátý rozhovor o tom, jak cvičí biceps, jak jí maso?

Záleží hodně na tom, jaký je titulek toho článku. Je to trochu bulvární postup, ale závodníci poskytují rozhovory pro různá média, ale ty se ptají pořád na to samé, takže nebudu číst pořád to stejné, byť jinde. Takže když vidím titulek o bicepsu, už to moc nečtu.

Dobře, ale pokud se bavíme o těch oblíbencích, o bulvarizaci titulku článku a v něm se objeví dotazy na oblíbenou barvu, hudbu, značku auta, přečteš si to s chutí, nebo si řekneš, to mi nic nedá, to je jeho věc?

Zčásti mě to zajímá, jak kdo žije, jaké je jeho soukromí, abych to mohl porovnat třeba se sebou, v čem to dělají nějak jinak. Kulturisti jsou si v mnohém podobní, protože kulturistika je hodně o honění ega. Je o porovnávání, o předhánění se o to, kdo je větší, kdo je vyrýsovanější, prostě je to celé o soutěživosti. A tak je logické, že se to přenáší i do normálního života. Taky se předhání v tom, co má, co nemá, v čem je lepší, co umí jeho auto a tak. To prostě záleží na tom, co kdo zrovna preferuje. Jestli auta, nebo motorky, playstationy, mobily a tak.

Motivuje tě víc image Kaie Greena, coby toho, jenž se obětoval, bydlí v garsonce, jezdí sockou, nebo Phila Heatha, coby ztělesnění úspěchu se vším tím pozlátkem, co k tomu patří? Auta, domy, drahý hodinky atd.. Teď nemluvíme o sportovních výsledcích.  Co ti je bližší?

Tak to, že Kai už v tom bytečku dávno nebydlí, se dnes už ví, takže to už je jen nějaká image hra. Ale zrovna na toto já se zase tak moc nedívám. Tyto borce vnímám spíš jen z pohledu toho, že si vybírám pouze nějaké jednotlivosti, které obdivuju. Třeba na Philu Heathovi se mi líbí to jeho sebevědomí. Má auru vítěze a to se mi moc líbí. On nevymýšlí nějaké kraviny, jede si svoje, věří tomu a dává všem najevo, že tohle je ta jeho pravda a tak to je. U Greena se mi líbí jeho přístup a myšlení. Že si vytvořil svůj vlastní mikrosvět, ve kterém si žije. Asi to skutečně není srovnatelný talent s Heathem, ale zase hledá ty cesty, kudy jít jinak a kulturistice tím dává nový směr prezentace. Navíc na něm obdivuji to, že přijde pokaždé na soutěž s něčím novým a každý čeká, co to bude.

No dobře, ale trochu si utekl z otázky, co ti je bližší?

To nedokážu říct. Oboje? Nevím…

Mluvil si o sebevědomí Heatha, které mnoho lidí vnímá jako aroganci. Jak to vidíš ty?

Já si nemyslím, že je to arogance. To je člověk, který je úspěšný, je na vrcholu a nesmí se nechat zlomit okolím. To není arogance, ale čistá soustředěná mysl, která jde za svým a nepřipouští si, co kdo řekl.

Co se týká sebevědomí, ty si se vlastně ocitl v podobné pozici před časem, kdy proběhla ta fcb bouře o tom, že si vědomě neodpověděl na pozdrav Filipu Grznárovi. O co šlo?

To bylo cílené. Já se prostě nechtěl podílet na té Filipově hře, kterou hraje se svými fans. Já to mám tak, že se snažím ke každému přistupovat s respektem. Ale pokud ho někdo ke mně nechová tak, jako já k němu, což v případě Filipa, který ve videích říkal, jaký jsem č…k atd., prostě mě shazoval a pak ke mně příjde s pozdravem čau kámo, tak mu to dám najevo. Takže když za mnou přišel, prostě jsem se k němu otočil zády a ignoroval ho. Což ho naštvalo a vzniklo video, ve kterém říkal, jak mě chytne za tlamu a kdesi cosi. Tak jsem Filipovi napsal své důvody proč a za jakých okolností jsem to udělal, načež přišla odpověď od Filipa, že z tohoto pohledu na to svoje chování nikdy nekoukal a že to chápe. Tak jsme si to nějak vyříkali a od té doby v pohodě, protože si myslím, že i jemu došlo, že to z jeho strany nebylo taky vše OK.

Tys prostě nenaskočil na ten zvláštní marketing.

Ano. Já se snažím ukázat kulturistiku jinak a nechtěl jsem přistoupit na to samé, protože bych byl sám proti sobě.

A nemrzí tě, že ty vulgární videa, mnohdy hodně za hranicí, přináší zjevně víc popularity než ta tvoje?

Jasně, mají víc popularity, to dnes nemůže nikdo popřít. Bavil jsem se s hodně lidma, kulturistama vysoké úrovně, kteří byli třeba i hodně sledovaní o tom, že jim upadá sledovanost a ČR žije Grznárem. Na jednu stranu to chápu. Přišel s něčím novým, něco přiznal, odhalil, pojal to úplně jinak než ostatní, takže nápad je to dobrý. Ale ta druhá stránka toho jak to vnímá široká veřejnost, je děsivá. Vem si, jak na nás koukala doteď a buďme upřímní, že kdovíjak lichotivý obrázek to nebyl. Přesto si myslím, že se ten obraz hodně lepšil a kulturisté získávali víc respektu. A Filip celou tuhle snahu zbořil a jsme na tom hůř než dřív. Takže mě rozhodně nemrzí, že to dělám po svém. Stejně si myslím, že každá show časem omrzí. Ti lidé, co ho budou chtít dál sledovat, ho budou sledovat, ale mnoho z těch, co na to teď kouká pro zábavu, ty to omrzí a vrátí se k videím, co jim dají něco hodnotnějšího. Já se na ty jeho videa taky občas podívám. Je to sranda, častokrát tam jsou hlášky, že se člověk fakt zasměje, ale nedá mi to nic. Jen jednoduchou zábavu.

Jaký styl You tube videí tě zajímá natolik, že by sis řekl, jo, takhle bych to chtěl dělat.

Já zase tak moc YT nesleduju. Pokud to není někdo, kdo to má trochu jako seriál typu Vojtova On the Top. Nebo Swaglift, to taky sleduji. Ale nějakého vyloženě oblíbeného Youtubera nemám.

Ty si zmínil Swaglift. Ty si dostal pozvánku od „originálních“ pořadatelů těch Strenght War z Německa. Jak to vypadá, přijmeš to?

Němci se domluvili se Swagliftem na jakémsi zastoupení těch válek pro ČR, kde ty tuzemské díly by měly být nominační pro ty originální videa z Německa, které jsou mega sledované. Takže mi psal Pavlis Vacek ze Swagliftu, že mě z Německa pozvali, ale zatím vůbec nevím, kdo tam bude a ani neznám podrobnosti. Ani nevím, jestli to ještě přijmu. Ale asi jo, protože jako výherce těch prvních českých válek nemám moc na vybranou, když nechci zavřít dveře následovníkům. Zároveň je to obrovská reklama, protože bych byl třetí Čech a první kulturista, co by tam soutěžil. A navíc pokud bych vyhrál, byl bych první kulturista, který v Německu zvítězil. Ale hodně záleží na termínu, protože bych se nechtěl zranit před soutěží, kterou plánuji na podzim.

A kápne z toho i něco jiného, než nehynoucí sláva a obdiv?

Proplacení nákladů, cestovného a nějaký honorář tam je.

Tak to abys přijel pořádnou károu, aby se to Němcům trochu prodražilo. Mimochodem, máš nějaké vysněné auto?

Vysněné asi ne, spíš je to takový dětský sen, kdy jsem chtěl mít Ford Mustang nebo Camaro. Ale táhne mě to víc k tomu Camaru, takže bych si ho chtěl do dvou let koupit. Uvidíme, jak to půjde. Snažím se na to šetřit, mám už něco vyhlédnutého, ale je jasné, že to bude spíš takové výletní auto pro radost. Naleštěné, v garáži, sem tam se v něm ukázat a projet se.

No a proč ne ten Mustang?

No, k nám do fitka jezdí dva borci. Jeden má Mustanga a druhý Camaro. A když jsem je tak porovnával, tak to Camaro je prostě zvukem a proporcemi větší Amerika. Mustang se mi zdá hodně poevropštělý a není to teď úplně ono. Camaro je tím kraválem a halo efektem úplně jinde.

No ono Camaro je víc komiks. Na to ty si ulítlej, ne?

No právě! Já mám rád Transformers, takže tím je to stvrzené. (smích) Musí být ve žluté.

Všiml jsem si, že děláš svá trika s komiksovými motivy. Jak si k tomu došel?

Mám komiksy strašně rád. Doma mám snad všechny filmy od Marvelu. Vyrostl jsem na tom, doteď mě to bere, takže jsem si říkal, že bych mohl něco takového zkusit. Můj grafik, co mi s tím pomáhá, má taky rád komiksy, takže když vyhodím nějaký nápad, rychle mě pochopí a udělá návrh trika, co bych chtěl. Nejdřív jsme tak udělali ten nápis Oboril a pak variaci na M, aby to byl marvelácký design slova Milan. Ale pořád mi tam něco chybělo. A v té době byly dušičky, já se namaskoval jako Joker z Batmana, vyfotil jsem se, hodil to na fejs a ta fotka měla obrovský ohlas. Úplně šílený. Takže mě napadlo nějak tu fotku použít do toho M a vzniklo z toho to Jokerovské triko, kterých už jsem prodal mraky.

No dobře a když to tedy vezmeme úplně komiksově, tak se nemůžu nezeptat na tvého nejoblíbenějšího superhrdinu. Který to je?

Asi Wolverine z X-manů, to je srdcovka, pak asi Ironman, toho mám rád tak nastejno a potom…. No to bych mohl vyjmenovat všechny. Prostě Wolverin a Ironman je topovka.

Tak si to na závěr dáme jak v seriálu Teorie velkého třesku. Zásadní otázka Milane, soustřeď se. Kdo vyhraje? Ironman, Hulk, Batman, Joker, nebo Spiderman?

Hulk. Toho nejde zabít.

No počkej, Supermana taky ne.

No ale Hulk by se naštval a umlátil by supermana.

Aha, tak jo. Myslím, že je čas to ukončit. Díky za rozhovor.