Milan Obořil: 'Chci být velký, ale estetický.'

Autor: Pavel Vacek

Když jsem v sobotu navštívil Soustředění mládeže, zaujal mě svým vzhledem lehce zarostlý sympatický mládenec s velice kvalitně osvalenou postavou. Je hanbou, že jsem v něm nepoznal juniorského Mistra světa v klasické kulturistice, Milana Obořila. Abych proto Milana lépe poznal, vyzval jsem jej k následujícímu rozhovoru. 522100_371061239604580_522688679_n – kopie
Milane, přiznám se ti, že tě zatím příliš neznám. Mohl by ses nám trochu představit?
Pocházím z Břeclavi, což je takové malé město kousek od Brna. Je mi 22 let a kulturistice se věnuji od roku 2010, kdy jsem se začal připravovat na své první závody. Celkově cvičím zhruba 3 roky. Na svých prvních závodech se mi povedlo stát se vicemistrem republiky a hned v té první sezóně jsem se dostal na juniorské Mistrovství světa, kde jsem byl čtvrtý. Celý rok 2011 jsem se už ale soustředil pouze na MS, na nic jiného. Nakonec se to oplatilo, protože jsem toto mistrovství vyhrál a stal se Mistrem světa v klasické kulturistice v kategorii juniorů.

Když mluvíš o celoročním soustředění na MS, co si pod tím mají čtenáři představit?
Po těch prvních MS jsem si dal 2 týdny volno a pak jsem hned skočil do kvalitní objemové přípravy. Já jsem zastánce toho, být relativně kvalitní po celý rok. Nijak se extrémně nezprasit, abych shazoval maximálně tak do osmi kil. Chci se vyvarovat toho, že mi pak v důsledku příliš tvrdé diety odejdou i kila svalů. Takže jsem opět najel na rýži a maso s tím, že jednou za týden mám volný den na podporu metabolismu. Já jsem typ ektomorfa, takže tam nějaký volnější den potřebuji k přibírání. Takže jsem vynechal celé jaro a vše směroval až k tomu podzimu. 393780_316014851775886_6329953_n
Kolik teď tedy momentálně vážíš?
Teď mám 90 kg a měřím 171 cm. I když teď konkrétně nevím, protože já jsem zvyklý jíst 10x denně a tady (na soustředění) se jí jenom 3x denně. Takže se dokrmuji vším možným co je po ruce.

Čím se vlastně živíš?
Pracuji ve fabrice a odpoledne to zkouším jako osobní trenér.

Není to hodně náročné? Jak to zvládáš?
Náročné to rozhodně je. Spím jenom 6 hodin denně, ale tělo si na to už nějak zvyklo, takže to jde. Ale je jasné, že by to chtělo o nějaké ty dvě hoďky navíc. Ale nemám sponzora, který by mě zajistil nějaké doplňky nebo tak něco, tak se musím otáčet, nedá se nic dělat. Vlastně mám sponzora, jeden kluk mi zadarmo opravuje auto….

Coo?
No, nesměj se, kdyby mně neopravil auto, tak bych sem nepřijel a měl jenom další výdej navíc, takže jsem i za toto rád. A ušetřené peníze můžu utratit za maso.
Jasně, máš pravdu. Jenom mě to trochu zarazilo. Takže vlastně můžeme napsat, že touhle cestou hledáš sponzora, který by ti s přípravou pomohl. Je to tak?
Ano. Mohl bych si odpustit to osobní trénování a věnovat čas na regeneraci. Myslím si, že by se to muselo pozitivně projevit.

My se teď spolu bavíme na soustředění talentované mládeže. Jak se ti tady vůbec líbí? Dává ti to něco?
Já tady byl poprvé v roce 2010. To byl ten můj první soutěžní rok. Zároveň zde probíhala nominace na MS, takže jsem sem stejně musel přijet. Ale bral jsem to tak, že se tady dozvím nějaké informace, protože já jsem do té doby o kulturistice nic nevěděl. Já jsem do té doby jedl jenom maso, nevěděl jsem, co je to nějaká superkompenzace, nevěděl jsem nic. Já jsem to pořád propíjel proteiny, protože jsem si myslel, že čím víc jich vypiju, tím budu víc vyrýsovaný. To byla moje první „superkompenzace“. O nějakém odvodňování nemohla být ani řeč. Takže tady jsem se dozvěděl tolik věcí, co jsem dělal špatně, že mi to pak strašně moc pomohlo. A navíc se tu vždycky sejde bezva parta. Já jsem dřív dělal všelijaké sporty jako třeba fotbal, thajský box, jezdil jsem na skateboardu, prostě já dělal snad úplně všechno, ale nikde se nesešla taková super banda. Možná to zní jako fráze, ale tady je to fakt jak jedna velká rodina. Všichni jsou tu milí, usměvaví, ochotní, prostě paráda. Takže už z tohohle důvodu, že se zde potkám s lidmi, kteří mi rozumí, kteří mi neříkají: vyser se na to, pojď se najíst a podobně, tak i proto sem jezdím rád. IMG_7025
A jak vnímáš přítomnost členů Extrifit teamu, kteří sem přijeli zatrénovat a udělat seminář?
Já jsem doposud nikoho z nich neviděl naživo. Ty fotky poměrně dost zkreslují. Když jsem se nedávno díval na fotky Vojty Koritenského nebo Radka Lonce, tak jsem si říkal, fajn, jsou velcí, ale že jsou až tak velcí, to vidíš teprve v reálu. To ti vyjedou oči a nechápeš…takže jo, super že jsou tady, že se na to můžeme podívat. Dobrá motivace.

Ty závodíš v klasické kulturistice. Jaký se ti líbí trend?
Chci své tělo vybudovat tak, abych měl mnohem víc hmoty, ale abych zároveň nenarušil tu estetiku postavy. Aby to nebyla jen velká hmota s potrhanými svaly. Snažím se cvičit technicky, abych si něco neurval. Prostě chci být velký, ale estetický.

Máš nějaký vzor, nebo kdo se ti líbí z těch velkých zvučných jmen?
Z těch velikánů se mi líbí určitě Frank Zane, to je pro mě ikona, která mě fascinuje svojí estetikou. A z těch megaobrovských se mi líbí Phil Heath, protože i když je neskutečný, tak má pořád hezké tvary. Oproti tomu třeba Jay Cutler je taky obrovský, ale je to taková trochu krabice.
Ty teď budeš pomalu končit mezi juniory. Plánuješ dál hned závodit, nebo bude následovat nějaká pauza?
Závodit bych chtěl. Hrozně mě to baví, je to už víc jak koníček, je to pro mě už takový životní styl. V nejbližší době bych se chtěl nachystat do open kategorie na Arnold Classic v juniorské kategorii na rok 2013. Spolupracuji na tom s Vláďou Pajičem, který trénuje jak mě, tak i Milana Šádka a děláme spolu od roku 2010. Plánuji tam mít kolem 87-90 kilo, což si myslím, že na mou výšku 171 cm by mohlo stačit. Navíc výhodou mě jako ektomorfa je to, že nemám problémy s rýsováním a předsoutěžní dietou. Dá se říci, že během čtyř týdnů diety už bývám nachystaný. 378388_299323996778305_1309710478_n
Ty jsi teď nafasoval doplňky Extrifit. Jak si s nimi spokojený?
Abych pravdu řekl, tak já jsem zatím od vás nic neměl. Do teď jsem kupoval jen to, co bylo levné. Vyloženě jen nějaký základ. Radši investuji peníze do pořádného jídla, protože to je podle mého základ. K tomu jsem občas vzal ještě nějaké amina a protein a to muselo stačit. Včera jsem tady ale vyzkoušel ten váš E.NOX a musím říct, že dobré. Jenom jak jsem zvyklý si toho dávat všeho hodně, tak jsem dal o dost větší dávku a docela to se mnou fest zamávalo. Takže teď už vím, že to nemám přehánět a budu se držet doporučeného dávkování a ne toho dávat 2-3x tolik co u jiných doplňků. Takže s E.NOXem špatné a zároveň super zkušenosti.

Hodně jsme se bavili o hmotnosti, o jídle, a tak mě napadlo, kolik si vlastně přibral, za tu dobu co cvičíš?
Zhruba to je kolem 30 kilo. Začal jsem před 2,5 roky a vážil jsem 59 kilo.

No panečku, to je pěkný výsledek. Já ti, Milane, děkuji za rozhovor a přeji ti, aby se ti i nadále takto dařilo.