Milan Kinc- Úplně jsem se změnil

Autor: Pavel Vacek

Když jsme někdy před 2 lety otiskli rozhovor s tehdejším Mistrem Moravy v dorostu Milanem Kincem, ve snu by nás nenapadlo, že to bude nadlouho jeden z nejčtenějších článků na Extrifit.cz. Od té doby uplynula nějaká doba, ve sportovním životě Milana Kince došlo k nějakým změnám a možná nadešel čas, pokořit starý rekord. Je Milan Kinc pro kulturistickou veřejnost pořád zajímavý?

Víš, že u nás na stránkách držíš rekord? Tvůj rozhovor, který jsme spolu vedli někdy před 2 roky je/byl nejčtenějším rozhovorem ze všech. Překvapuje tě to? Na jednu stranu se divím, ale jsem rád a těší mě to, že je o ten rozhovor zájem. Je potřeba, aby si mě lidi zapamatovali a věděli o mně. Čím známější budu, tak pro sponzory budu zajímavější.    

Ten rozhovor byl samozřejmě zajímavý tím, že jsi jako dorostenec předvedl extrémní rozvoj a kvalitu, se kterou si porazil i úřadujícího MČR Mužů Reného Gorola. A zároveň jsi byl také dost otevřený. Je Milan Kinc verze 2014 pořád ještě otevřený? A vyplácí se otevřenost v ČR? Verze Milana Kince 2014 je úplně jiná! Přehodnotil jsem plno věcí, jak v kulturistice, tak i v životě. Ale stále jsem otevřený a říkám věci tak, jak podle mě jsou. Nejsem jeden z těch, co bude mlčet. A jestli se to vyplácí v ČR? Řekl bych, že je to stejně jedno. Zde v ČR ať je člověk otevřený nebo uzavřený, ať úspěšný nebo neúspěšný, tak stejně tady moc pochvalu nedostane. Myslím si,  že kdybych žil v USA, tak bych byl asi už jinde.  

Na druhou stranu je v USA mnohem větší konkurence, nemyslíš? Ano! A to mě láká o to víc. Proto jsem hned první rok v NABBĚ šel na největší a nejprestižnější soutěž, abych se rovnal s těma nejlepšíma. Nechci vyhrávat soutěže, kde nikdo není. To by mě nebavilo. Dodává mi novou motivaci se zlepšovat, když jsem na závodech ve Vysokém Mytě porazil i muže a vyhrál to absolutně. Byl to nejlepší zážitek v životě. Potom jsem byl ve fitku, jak stroj. Do Mr. Universe jsem dřel jak nikdy.

Rozumím a určitě se o tom ještě pobavíme. Teď bych se ještě vrátil k tvé předešlé odpovědi. V čem si se za poslední dva roky nejvíc změnil? Před 2 roky jsem byl hloupej. Neměl jsem žádnej rozum, jak říkal i Milda Obořil, nedalo se se mnou moc bavit. Ale chtělo to jen čas a s lidmi, co jsem se dřív vůbec nebavil, tak se teďka v klidu bavíme a napíšeme si. I v kulturistice jsem změnil přístup vůči sobě. Dívám se víc do budoucnosti... A nepřemyslím krátkodobě. To byl omyl. Dříve jsem chtěl mít 50 cm ruce, nebo být co nejrychleji profíkem, ale proč? Všechno chce čas. Teďka je mi 19 let a obvod ruky mam 48,5 cm. Momentálně se snažím každý rok kvalitně nabírat 3-4 kg, postupně se zlepšovat a zůstat maximálně zdravý. V poslední době dbám i o vnitřní část těla. Rozhodně o 100% víc než dříve.  

Pojďme tedy k soutěžení. Musím říct, že jsi mnoho lidí, přiznám se, že včetně mě, doslova šokoval přestupem do federace NABBA. Co tě k tomu vedlo? Asi hodně lidí to zaskočilo. Přestoupil jsem z důvodu, že se chci posunout dál a získat nové zkušenosti. Tady v ČR, když to řeknu na rovinu, se nemůžu s nikým rovnat v juniorských kategoriích. I když přijdu v mé objemové formě, tak vyhraji. Možná se to zdá namachrované, ale je to tak. Škoda, že není doba Topinky, Šádka a plno dalších, co byly před pár lety na špici v juniorských kategoriích. A jít na Arnolda? Závodit mezi lidmi, co se přišli podívat na Expo? To mě neláká. Ale je škoda, že se ty přestupy takhle zbytečně řeší. Vím, že tam jde o něco jiného, než o to, že jsem přestoupil. Ale to tady rozebírat nechci.  

Ty jsi skončil v juniorské kategorii na Mr. Universe druhý. Kde tedy byly rezervy, nebo proč myslíš, že jsi nevyhrál? Když jsem odešel po semifinále z podia, tak mi říkali, že to je jasně první místo. Že maximálně jeden je tam dobrej, ale že zadní pózy a spodní polovina těla je u mě úplně někde jinde. Tak mě to překvapilo, ze mě porazil ten rusák. Nohy a zezadu nic neměl. Takže to jsem doteď nepochopil, ale prostě rozhodčí, to tak viděli. Myslím si, že taky zahrálo to, že jsem ještě v \"Nabbě\" málo známy, takže to je zřejmě taková nováčkovská daň. Ale jak mi napsal můj kamarád: Příští rok musíš přijít takovej, aby nebylo o čem diskutovat. Vylezeš a vyhraješ první pózou. Takže to beru jako motivaci a příští rok vylezu takovej, jak nikdy.  

Ty si správně napsal, že Mr. Universe je nejprestižnější soutěží NABBA. A to je právě z mého pohledu největší průšvih pro talentované kluky, jako jsi ty. Ty, kteří mají vysoké ambice. Nebude to trvat dlouho a Mr. Universe vyhraješ. NABBA má prostě limit. Co pak?   Ano. Máš pravdu! Řeknu ti můj plán, jak bych to rád viděl. Vyhrát Mr. Universe v juniorech, pak Mistroství světa v Nabbě a WFF. Tím zakončit juniory, dát si rok pauzu a jít na Mr. Universe v mužích. Ale vše se bude odvíjet podle sponzorů, kteří by mi pomohli. Když sezenu sponzory, co by mě pomohli finančně, tak to nebude vůbec problém. Ale bohužel zatím nemám nikoho, kdo by mě finančně pomohl   Je pro sponzory NABBA zajímavá? Pro silné sponzory myslím. Mělo by jít o výsledky a prezentaci sponzora než o jakou jde federaci, ne? Však Extrifit taky má lidi, co dřív závodili v Nabba nebo dokonce ještě závodí.

Dobrá, už tě tím nebudu trápit. Každopádně, Mr. Universe má takovou zvláštní atmosféru, že? Má užasnou atmosféru! Každou minutu jsem si ji užíval a až do poslední chvíle jsem si podium a lidi maximálně vychutnal. Atmosféra, jak už jsem řekl, byla úžasná a plno lidi mě poznalo a zastavilo. Chtěli se pobavit a vyfotit. To mě úplně zarazilo a nečekal jsem to.  

Ano, ještě si to pamatuji. :-)  Spolupracuješ ještě s Neilem Hillem? Teďka spolu moc nekomunikujeme. Má moc práce a trošku jsme si vyměnili názory...  

Není to škoda? Nebo si myslíš, že ten vědomostní a motivační limit, který má každý trenér, ti už předal? Sám nevím... Byly jsme spolu dva roky a prostě mně osobně ta spolupráce už moc nevyhovovala. Bylo to takové všechno napůl. Nic nebylo na 100%. Ale naučil jsem se toho hodně. Určitě mě to něco dalo, ale já chci trenéra, kterej se mi bude věnovat na 100% a ne jen na půl či 20-30%   Spolupracuješ teď trenérsky s někým? Teďka mi radil v přípravě Michal Benda. Za jeho rady jsem mu moc vděčný. Ale přímo teďka ne. Dělám si vše sám  

A pomáhá ti v současnosti někdo sponzorsky? Spolupracuji se sizeandsymmetry, ale jinak bohužel ne. Teď se na to chci zaměřit víc, protože je to nejdůležitější část přípravy.  

Takže jaký je cíl na příští rok? Když se mi podaří sehnat sponzora, tak bych rád začal jarní sezonou a to Mistrovstvím Rakouska, pak je Mistroství Světa na Maltě a pak zase Mistroství Rakouska a Mr. Universe. Takže jarní i podzimní část. Když to bude špatné se sponzory, tak jen Mr. Universe na podzim.  

OK. Nedá mi to, abych ještě nezmínil jedno téma. Výrazné osobnosti s názorem vždy vyvolají velké diskuse a já myslím, že ani tentokrát to nebude jinak. Jak se vyrovnáváš s anonymitou příspěvků, s kritikou, anebo, jak vy mladí říkáte, hejtováním? Někdy to bývá těžké, ne? Tak to je jasné. Když vyjde někde se mnou článek, tak se vždy rozjede debata, jak na sjezdu KSČM. Ale já si ji rad čtu, protože mě to baví. Většinou to píšou lidi, co ani necvičí nebo sotva začali. Každopádně nic nevyhráli, ale dokázali by rozhodovat Mr. Olympia. Takže se tomu směji. Třeba tomu, že mám velké břicho.  Ale nikdo neví, že to mám po nehodě, která se mi stala, když mi bylo 8 let. Ale všichni jsou hned chytří, že je to ze zneužívaní různých látek atd..  

No, každopádně si dáme na závěr jednu odlehčenou otázku... Pořád ti říkají Miloši? Ano :-) Jsem stále Miloš. Ale teď v Anglii vznikla nová přezdívka. Přímo na podiu ji udělali z mého příjmení Kinc, které vyslovovali KING. Je to velmi hezké a pobavilo mě to :D   Tak to je super. Milane díky za rozhovor.