Milan Kinc- Takový výkonnostní rozdíl jsem nečekal.

Autor: Pavel Vacek

Každý pořadatel soutěže se snaží dostat na svou akci něco extra, leckdy si vypomáhá doprovodným uměleckým programem, jindy různými kejklíři, ale co zabere vždycky, tak to je účast nějakých výjimečných sportovců. V našem případě kulturistů. A jeden takový abnormální úkaz se objevil na Mistrovství Moravy v kulturistice dorostu a juniorů v osobě Milana Kince. O jeho nezpochybnitelném talentu svědčí nejenom to, že vyhrál absolutním poměrem jak svoji dorosteneckou kategorii, ale také tu juniorskou. Absolutní bombou však bylo, že v souboji o absolutní titul porazil úřadujícího Mistra ČR v kategorii mužů, Reného Gorola, čímž se nesmazatelně zapsal do historie české kulturistiky. Protože, aby dorostenec triumfoval nad vítězem mužské kategorie, to si za dvacet let, co se pohybuji okolo kulturistiky, vážně nevybavuji. Zároveň se opovážím tvrdit, že podobný rozruch v mládežnické kategorii vyvolal naposled jen legendární Štefan Orosz.
Back ,morava.
Ahoj Milane, kolik ti je let a odkud pocházíš?

Ahoj Pavle, před 3 týdny jsem oslavil svoje 17. narozeniny. Narodil jsem se v Šumperku, ale momentálně bydlím v Letovicích.

Na jakou chodíš školu?

Studuju na Integrované střední odborné škole v Brně, obor Puškař.

Co, nebo kdo tě přivedl k posilování?

K posilování mě dovedl můj kamarád Honza, se kterým jsem začal chodit na základní škole do posilovny. Tělo reagovalo slušně a já pomalu rostl.

Toto byla tvá první soutěž?

Ne nebyla, svoji první soutěž jsem absolvoval v roce 2010. Po půl roce cvičení, nulové stravě, přičemž po doplňcích nebyla ani stopa. Neměl jsem tušení, co jsou BCAA, protein a podobně. Ale zúčastnil jsem se Mistrovství Moravy a Slezska ve starším dorostu do 65kg a hned jsem skončil na 2. místě. O týden na to jsem už slavil první titul Mr. České Republiky v mladším dorostu do 65kg. V té době jsem nevěděl o dietě nic. Jedl jsem normální jídlo jako každý normální 14-ti letý kluk.  
Side triceps.
Teď k aktuálnímu Mistrovství Moravy. Čekal jsi takový výkonnostní rozdíl oproti tvým vrstevníkům?

Abych pravdu řekl, tak ANO. Už před soutěží jsem to sledoval, ale že to bude rozdíl až takový, to jsem nečekal.

Ty jsi v souboji o absolutku porazil i aktuálního mistra ČR v kategorii mužů, což je věc skutečně nevídaná. Pokud bys to věděl dopředu, troufl by sis závodit i mezi muži?

Vůbec jsem nečekal, že bych Reného mohl porazit. Když jsem ho viděl, jak se rozcvičuje, říkal jsem si, že ho nemůžu porazit. Ale můj nejlepší kamarád Jirka Svoboda mě utvrzoval v tom, že vyhraju. Když jsem šel na souboj o absolutního vítěze juniorů, tak jsem se poprvé pořádně na 100% za celý závod rozcvičil a forma díkybohu vygradovala v tu pravou chvíli. Sázel jsem na moji nejsilnější stránku. Tou je podle mě spodní polovinu těla. Věděli jsme, že na vršku nemám tolik hmoty jako René, ale že nohy mám celkově někde jinde. Hlavně pak napruhované hýždě. Kdybych se měl rozhodnout, jestli bych šel letos závodit za muže, tak to bych asi nešel. Potřebuji nabrat hmotu na vrchní části těla, hlavně na prsou.
 
Máš nějaké konkrétní cíle do budoucna? Čeho by jsi chtěl dosáhnout?

Ano, mám, bez nich to nejde. Každej kdo mě zná, tak ví, že můj sen je být profíkem. Ale je to ještě dlouhá cesta. Teďka mám za cíl zlepšit svoje slabé stránky a nabrat celkově hmotu. Na jakou další soutěž půjdu, to ještě nevím, ale tady u nás už asi závodit nebudu.

Ty jsi všechny zaujal nejenom množstvím svalové hmoty, ale také dosaženou formou. Máš někoho, kdo ti s přípravou pomáhal?

Ne. Zatím nemám žádného trenéra, kterej by mě řekl, kdy mám co trénovat, nebo by mi sestavil jídelníček. Vše si dělám sám. Ale závěrečnou přípravu jsem poslední 3 týdny řešil s Neilem Hillem.

U tvých fotografií se ihned objevilo mnoho komentářů, které spekulují o tom, že užíváš steroidy. Chtěl by ses k tomu nějak vyjádřit?

Samozřejmě, že jsem to postřehl. Ale 99% lidi co to píše buď závidí, nebo nevím, čím si to jinak vysvětlit. Stačí, když se podíváš na rozhovory a každej tam hned řeší AS a vše okolo. Nebo když   Alexey Lesukov, Cody Lewis, Igor Illes atd.. dá fotky aktuální formy a hned vidíš pod článkem komentáře typu: „ať mu vydrží zdraví, co jeho játra?, co jeho tělo? atd.. Ale nevím, proč to ty lidi tolik řeší? Co kdo bere, nebo jaký má zdravotní stav, to je snad každýho osobní věc, nebo snad ne..? Nikdo z nich, co píšou tyhle příspěvky, mi nedávají ani korunu na moji přípravu, tak nechápu, proč to řeší a jakým právem mě kdo soudí.

Asi nejvíc mě zaujal tvůj rozvoj dolních končetin. Pracuješ na nich nějak speciálně, nebo máš takový dar, že ti rostou lépe než ostatní partie?

Ano nohy mám už od přírody dobré. Nemám na ně žádný speciální trénink. Jediný, co se musí je trénovat tvrdě a jít až za hranici bolesti, jinak to podle mě neroste. Hlavně pořádný dřepy, to je základ. Až na paty.
543700_10150925249558340_162183803339_9823972_1079827691_n
Někde jsem četl, že si dokázal přibrat zhruba 10 kilo za rok, co by si vzkázal svým vrstevníkům, kteří mají problém s přípravou stravy, anebo se jednoduše před svými spolužáky stydí za krabičky s jídlem a podobně?

Nabral jsem cca 10kg svalové hmoty. Je a bude to vždy o kvalitní stravě, tréninku, regeneraci a taky genetice! Bez těchto čtyř věcí to prostě nejde. Já se vůbec nestydím za krabičky. Vytáhnu je kdekoliv a kdykoliv, ať v autobuse, ve vlaku, na představení, to je fuk. Je to můj život, tak proč bych se měl stydět? Co bych doporučil mým vrstevníkům? Až si budete zase číst v časopisu článek o novém NO, kde bude napsané, že přiberete 5 kg za 5 týdnu a bude to stát hromadu peněz, tak raději vemte peníze, a kupte maso, rýži, tvaroh, protein a vsadím se, že za 5 týdnů těch 5kg přiberete, když jste doteď tu stravu přehlíželi :)

A jak naopak snášíš dietu?

Dietu snáším dobře, ale někdy mám krizové dny, kdy s tím opravdu chci seknout. Ale vždy mě to pak přejde.

Myslíš si, že používáš v předsoutěžní dietě nějaké neobvyklé prvky? Pokud ano, jaké?

Nepoužívám žádné. Nic speciálního.
Morava.
Používáš ve své přípravě doplňky stravy? Jaké jsou podle tebe ty nejdůležitější?

Ano, používám, bez nich by to nešlo. Jedná se hlavně o kloubní výživu, protein, omega 3 mastné kyseliny a multivitaminové komplexy.

A znáš značku Extrifit a pokud ano, jsi s jejími výrobky spokojen?

Ano, Extrifit znám velmi dobře, používám ho už minimálně 2 roky a jsu velmi spokojenej. Minulý rok jsem ho používal celou dietu a výsledek byl jasný. Obhájil jsem Mistra ČR :) A letos výsledky vidíte samy (smích). Nejvíc v dietě se mě osvědčilo, Hydro a Iso90. A v objemu Protein WPC80 a Go Pro, kterej jsem pil jen tak na chuť. Je totiž strašně dobrej. A celoročně použivám V44.

Máš sponzora, případně někoho, kdo tě sponzoruje?

Ne, stálého sponzora nemám. Finančně mě vypomohl Sizeandsymetry. Teď před soutěží. Jinak vše mě hradí otec. Chci mu za to moc poděkovat, bez něj by to nešlo. A taky nesmím zapomenout na Ondru Kučeru, který mi pomohl. Ale byl bych rád, kdyby se někdo našel a podpořil mě.

Jak se na kulturistiku dívají tví rodiče?

Jelikož žiju jenom s otcem, tak ten mě v tom podporuje dost a má radost, když mě vidí na podiu :)

A ještě mi dovol jednu otázku na závěr. Na facebooku vystupuješ jako Milan Flex Kinc. V závorkách Miloša a za svůj idol považuješ Leeho Priesta. Tak se zeptám, proč ten Vašek a proč ten Flex? Dost mě ta kombinace mate. :)

(smích) Ano, Milan Flex Kinc (alias Miloš). Všichni mi u nás neřeknou jinak než Miloš. Vzniklo to tak, že jeden kámoš zkomolil moje jméno z Milana na Miloš a už to bylo :) A proč Flex? Protože zbožňuju jeho chování, libí se mě jeho postava a tím chlapíkem je James Flex Lewis. A taky chci jít v jeho stopách. No a Lee Priest se mě taky moc libí, ale jen do té doby, než se tolik potetoval. Teď už se mi tak nelibí. Ale srovnávám fotky Lewise, Priesta a svoje xD. Myslím, že když jim bylo tolik, co je teď mě…

Milane, já ti děkuji za rozhovor a přeji ti hodně úspěchů do budoucna.

Fotografie nám poskytl MK.
IMG_4670