Michal Čajkovský- Doplňky jsou pro mě základ.

Autor: Pavel Vacek

Firma Extrifit se svým novým rozšířeným portfoliem produktů již zdaleka nezasahuje pouze do oblasti kulturistiky a fitness. Svou kvalitu se může směle nabídnout i těm nejzvučnějším jménům českého sportu a to jak v individuálních, tak kolektivních sportech. Jedním z takových jmen je bezesporu jméno HC Sparty Praha. Klubu, který se opírá o skvělou a dlouhodobou tradici a jenž nemá o sponzorské partnery nouzi. Přesto však z mnoha nabídek dala přednost firmě Extrifit a pro letošní sezonu ji zvolila svým výhradním nutričním partnerem. Vyzpovídal jsem jednoho z jejich klíčových hráčů o tom, co to pro jednotlivce znamená a jaký to má pro ně přínos. Tím hráčem není nikdo jiný, než objev letošní sezony, vynikající obránce Michal Čajkovský. A proč právě on? Protože pokud si představíte hokejistu jako vysokého, udělaného chlápka, který umí přijmout náraz a pár ran také rozdat, je Michal Čajkovský tím pravým prototypem. A také proto, že ačkoliv působí na ledě jako tvrdý a nekompromisní obránce, v šatně Sparty Praha to byl veskrze příjemný a pohodový chlapík.

Ahoj Michale. Momentálně děláme rozhovor pro server Extrifit.cz, což je web zabývající se převážně silovými sporty. A já jsem si tě pro tento rozhovor nevybral náhodou. Je na tobě vidět, že cvičíš, tvá hra je důrazná a využíváš svých fyzických předností. Jak důležitá je pro tebe silová část přípravy?
Pro mě velmi mnoho. Soustředím se především na základní silové cviky a nevynechávám ani doplňky výživy. Gainer, protein, BCAA jsou pro mě úplný základ.

Takže ty máš nějaké zkušenosti s doplňky výživy?
Ano. Již od 17-ti let, kdy jsem začal užívat protein a postupem času jsem vyzkoušel skutečně ledacos ze sortimentu nutričních firem.

Často se setkávám s dotazy mladých sportovců ve věku 16-17-ti let, nezřídka právě mladých hokejistů, zda mohou užívat proteiny, jestli je to pro ně vhodné atd.. Takže co ty bys doporučil?
Hokej je velká fyzická námaha, která je velmi náročná na výdej energie. Čili i v tomto věku je třeba podpořit regeneraci. Já jsem třeba na regeneraci využíval BCAA, nějaký ten creatin, ten hlavně v létě, a během sezóny používám buď protein, nebo gainer. Toto střídám podle pocitu, podle toho, jak se cítím a taky podle zátěže a energetického výdeje.

Pokud vím, ty jsi hrál i v Americe. Můžeš porovnat trenérský přístup v oblasti sportovní výživy tam a tady?
No určitě je to propracovanější v USA. I když jde o hokej, o týmový sport, tak přístup v téhle oblasti je mnohem více individuální. Borci tam mají poměrně přesně nadávkováno kolik, a čeho by měli co brát a jejich kondiční trenér jim to vypracuje přesně na míru. Individuálně to naváží, změří a řekne, ty musíš mít tolik a tolik.

Takže na začátku přípravy projdeš nějakými testy?
Ano. Každý hráč prochází základními testy a měřeními a podle toho vám určí hladinu toho, co máte jíst, kde máte ubrat, kde máte přidat.

A ten silový trénink se mění v závislosti na probíhající sezóně?
Určitě. Před sezónou se cvičí 4x do týdne, což je ta silová část přípravy. Pak to samozřejmě ustupuje a četnost cvičení se snižuje, ale nějaký silový základ tam musí zůstat a proto se i v sezóně cvičí tak 2x do týdne. Takže ta úroveň síly by měla být pokud možno zachovaná.

Ty jsi kus chlapa, máš nějaké silové výkony? Pochlub se.
Celý tým je tu poměrně silný. Teď už to trochu spadlo, ale v létě jsem udělal 160 kg na benč. Jak už jsem říkal, v této části přípravy jedu hlavně základní silové cviky. Benč, dřepy  a tak..

To je ale hodně. 160 kilo je velmi pěkná váha. Jsi ze Sparty nejsilnější?
Všichni v teamu jsou silní, nemyslím, že bych nějak vyčníval….

…no já vím, že tyhle teamové řeči jste naučení říkat, aby se nerozklížila parta (smích)…. Takže pojďme dál. Za Extrifit jsem rád, že můžeme spolupracovat s tak kvalitním teamem jako je Sparta a naopak jsem rád, že Sparta, která hledala kvalitu, si z mnoha nabídek vybrala právě Extrifit. Zeptám se ale tebe. Co si myslíš, že z toho portfolia vyžiješ pro sebe nejvíc?
Jsem velmi zvědavý na Hell Gel, protože různá NO používám, určitě vyzkouším tyto nové gely, a jak už jsem říkal, jistě využiju BCAA s proteinem a gainerem a taky ty regenerační věci jako tenhle Regel

Pojďme tedy na chvilku zabrousit do hokeje. Ty vyznáváš takovou tvrdší, fyzicky důraznější hru, je to pravda?
Snažím se dohrávat souboje, jít soupeři trochu víc do těla.

V tom případě ti to větší svalstvo pomáhá, ne?
To určitě ano. Důležitá věc je i to, že ty svaly chrání před zraněním. Pokud je konstrukce toho těla, různé šlachy a klouby přece jen trochu obalená masem, které tlumí ty nárazy, tak je to jedině plus pro hráče.

Vyhovuje ti česká extraliga, která je přece jen úzkostlivěji pískaná, než jak to vidíme z mezinárodních utkání o NHL ani nemluvě?
Ale už to není takové, jako dřív. Hokej šel poslední dobou velmi rychle dopředu, i tady už se dohrávají souboje a jde se do těla. Fyzický hokej už se dnes hraje na celém světě, takže se tomu musela přizpůsobit i Extraliga. Je pravda, že rozhodčí se tady občas nějakého tvrdého, ale čistého hitu leknou a pískají vyloučení a zároveň pořád ještě pouští takové drobné háčky, ale lepší se to. Někteří to mají pod kontrolou více, jiní míň, ale to je všude.

Nemáš s tím a s tvými proporcemi tedy trochu problém do někoho ostřeji šťouchnout?
Ani ne. Musím si dát pozor, protože bych byl jinak hodně vylučovaný a zbytečně bych oslaboval tým.

Možná se zeptám jinak. Chtěl bys a dokázal bys hrát tvrději, než je tady zvykem?
To záleží na situaci. V každé situaci je potřeba se zachovat jinak. Někdy je potřeba přitvrdit a trochu vyburcovat mužstvo, jindy se musí hrát opatrněji. Musíš vědět, co máš dělat.

Jak jsem řekl, toto je rozhovor pro web, který se zabývá spíš individuálním pojetím sportu. A proto mě zajímá ta fráze o pohodě v kabině. Platí to tak skutečně, a co by se mohlo, nebo by se muselo stát, aby ta pohoda nebyla?
Určitě 100%. Pokud se sejde dobrá parta, je to znát i na ledě, kde si kluci vypomůžou atd.. Tady na Spartě je teď výborná parta, skvělá atmosféra v kabině a dobrý kluci se tu sešli. No a co by se mohlo stát, aby ta pohoda nebyla? Někdy jsou jednotlivci, co jsou třeba i skvělí hráči, ale mají povahu, že rozbijí vnitřně šatnu. To už je pak věc pro trenéra, aby to vyřešil.

A jak řešíte to, když někdo něco pokazí na ledě?
To musíš hodit za hlavu. Musíme se vzájemně podržet, protože každý někdy udělá chybu a řešit to, to nemá cenu. Je třeba to zahodit a koukat se zase dopředu a snažit se, aby se to nestalo. Pokud by se v tom někdo hrabal, nebylo by to dobré. A to je právě ta dobrá parta, která se vzájemně podrží, podpoří a neřve na sebe.