MARTIN HOLUB - trénink zad

Autor: Pavel Vacek
Martin Holub pomalu, ale jistě zahájil svou přípravu na podzimní Mistrovství světa Masters, kde by chtěl reprezentovat ČR v nejtěžší kategorii. Extrifit bude pravidelně monitorovat členy našeho týmu, tudíž Martin nemůže být výjimkou.

Dnes nás Martin provede svým tréninkem zad, která patří bezesporu k jeho dominantním partiím. V názorném fotoseriálu se můžete seznámit s výběrem cviků, které Martin používá k rozvoji šířky a hloubky, či masivnosti této svalové partie.

Jak je u mnoha kulturistů zvykem, své tělo se snaží šokovat pravidelnou změnou sledu jednotlivých cviků a tak uvedený postup rozhodně nelze brát jako nějaké do kamene vysekané dogma. Martin své tréninky mění, ale stálou konstantou zůstává intenzita, plný rozsah pohybu a dobrá technika. To jsou 3 body, na kterých si Martin zakládá a staví svůj trénink. IMG_5221 Dnes tedy začal základním zádovým cvikem, a to přítahy činky v předklonu. Tento cvik je obzvláště účinný při budování hloubky zad a jejich masivity. Při tomto cviku lze použít relativně těžkých vah, a proto je třeba umět ovládat dobrou techniky, neboť jak je tento cvik vynikající a v mnoha ohledech nezastupitelný, tak je zároveň i velmi vstřícný k nejrůznějším drobným, ale veskrze nepříjemným a otravným zraněním, především v oblasti beder a vzpřimovačů.

Poté už následuje série kladkových cviků. Jako první je na řadě stahování kladky úzkým úchopem. Cvik zaměřený na detaily mezilopatkových svalů a horní části latissimu. Cvik je opět prováděn v plném rozsahu pohybu. Po tomto cviku, následuje podobná variace vsedě, byť tentokrát s úchopem širokým. Tímto způsobem zasáhnete požadovanou partii z jiného úhlu a nabudete tím komplexnějšího dojmu. Celý trénink se odehrává ve svižném tempu s poměrně vysokými počty opakování. Série se drží zlatého středního standardu 4-5 sérií na cvik.

A výsledek? Můžete posoudit sami. Dlužno jenom dodat, že Martin na aktuálních fotografiích váží kolem 110 kilo, což po nucené přestávce způsobené vleklými zdravotními potížemi není věru zlá startovací pozice. Co říkáte?