Rozhovor s Mistrem ČR a vícemistrem Světa Martinem Holubem

Autor: Pavel Vacek


Ahoj Martine, hned na úvod tě poprosím, aby jsi se ve stručnosti představil. Svůj věk, váha , výška, odkud pocházíš, rodina, děti?
 
Narodil jsem se v Jablonci nad Nisou, kde mám stále základnu na cvičení, ale již 10 let žiju v Liberci s manželkou a 10-letou dcerou. Při narození jsem vážil 3,80 kg, moje nynější váha v objemu je 115-120 kg a závodní 100 kg
A zapomněl jsem  na výšku, ta je bohužel už jen 176 cm
 
Vím, že už nějaký ten pátek se kulturistice věnuješ, můžeš nám říct jak dlouho už závodíš a tvé dosažené úspěchy?
 
Závodní kulturistice se věnuji od roku 1996, kdy jsem také absolvoval své první závody.Mé největší úspěchy jsou z tohoto roku, kdy jsem se stal absolutním mistrem České republiky federace NABBA a vícemistrem světa v kategorii MEN II v té samé federaci. V předcházejících letech jsem získal stříbro a 2xbronz na MČR federace IFBB (kategorie nad 90 kg ).


 
Začátky v roce 1996-1997 Začátky v roce 1996-1997 S jakou váhou nebo v jaké kategorii si startoval na svých prvních závodech a s jakou hmotností jsi se ukázal letos na jaře?
 
Poprvé jsen stál na podiu při Mistrovství severních a středních Čech v Liberci v kategorii do 90 kg a má závodní váha tenkrát byla 80,20kg. Letos jsem závodil  s 99,60 Kg
 
No tak to je pekná hromada svalů...
 
Myslím si, že nějaké to kilčo svalů by to ještě chtělo.
 
Měl jsi v závodění docela dlouhou pauzu, prozradíš nám z jakých důvodů?
 
Od roku 1996 - 2002 jsem  závodil každé jaro, tak jsem měl té přípravy a diet  už  celkem dost . Trénování jsem nikdy nezanechal, ale se závodním pódiem jsem již nepočítal. Strhly mě však závody na silničních motorkách,kde jsem naskočil do seriálu MČR ve volné třídě. Vzhledem k tomu, že jsem se dost lišil od ostatních soupeřů ( svou váhou )  a po kotrmelcích na okruhu v Maďarsku, jsem  usoudil, že patřím spíše na pódium než na okruh.
 
Mistrovství světa 2009 Tento rok jsi vyhrál absolutního Mistra ČR a stal ses Vícemistrem Světa. Řekni nám jak si s výsledkem spokojený a tvé dojmy z obou závodů?
 
S přípravou jsem byl velmi spokojem, forma se mi podařila načasovat skvěle.Mé dojmy ze závodů jsou vzhledem k výsledkům velmi dobré, přesto jsem po tak dlouhé odmlce netušil, co můžu čekat od svých soupeřů. A start na MS, kterého jsem se zúčastnil poprvé v životě, byl pro mě velmi silný zážitek, který bych si rád ještě někdy zopakoval.



Pomáhal ti letos někdo s přípravou ?
 

Můj dlouholetý kamarád a též velmi dobrý závodník v kulturistice Pavel Vacek. A velký dík patří též mému sponzorovi, bez kterého je vrcholová kulturistika nemyslitelná.
 
Co tě přimělo nebo proč ses rozhodl soutěžit ve federaci NABBA ?
 

Tato federace, podle mého názoru, hledá přijatelnější podmínky pro přípravu závodníků na soutěže i samotné soutěžení.
 
Jaký máš názor na klasickou a naturální kulturistiku ?
 
Podle mého názoru je to přijatelný start do závodní kulturistiky pro mladé, začínající závodníky kategorie junior.

Jaký se ti líbí typ kulturisty ? Máš v profesionální kulturistice nějaký vzor ?
 
Je zřejmé, jaký typ kulturistiky se mi líbí-ten, který dělám . Nikdy jsem neměl žádný vzor, kvůli kterému bych začal cvičit, ale vždy jsem mezi profesionály preferoval klasické estety.
 


Martine seš kus chlapa. Prozraď nám své silové výkony a své míry ?
 
Asi tě zklamu, ale své míry opravdu neznám, jen kombinézu na motorku nemůžu obléknout a nerad bych klamal o svých výkonech, protože je to věc  na kterou nekladu důraz.
 
Jak dlouho po závodech si dáváš pauzu od cvičení ? Věnuješ se třeba i jiným sportům ?
 
Po těchto závodech jsem si dal tři týdny oraz od cvičení. Přes léto si vyjedu do Jizerek na horském kole nebo in-line bruslích.Rád zajdu také na tenis. Letos jsem si také po několika letech sjel opět vodu. V zimě brusle a samozřejmě, protože jsem z hor tak také lyže.
    Jak vypadá tvůj jídelníček když jsi off season ?
Stravu se snažím držet stále, ale samozřejmě si občas rád dám dobrý nedělní oběd nebo třeba hamburgra.

Popiš nám jak vypadá tvůj všední den včetně stravy ?
 
K snídani vaječné bílky, potom koktejl, ranní trénink, další koktejl. Na oběd mívám rýži nebo těstoviny+kuřecí nebo hovězí maso. Následuje koktejl ,odpolední trénink, další koktejl.Potom večeře, která je většinou stejná jako oběd a před spaním občas dám ještě koktejl.
 
Jaké používáš doplňky výživy v mimosoutěžním a soutěžním období ?
 
V mimosoutěžním období používám protein sacharidový koktejl, v přípravě na soutěž přidávám ještě aminokyseliny, creatin a glutamin. Letos jsem preferoval přípravky firmy Extrifit, se kterými jsem velmi spokojen.

Jak dlouho před závody začínáš s dietou a jak ji snášíš ?
 
Čím jsem starší, tím kupodivu dietu snáším lépe. Šest měsíců před soutěží se rovnám do stravy, ve které jen občas zhřeším a poslední tři měsíce už jsem ve fázi ostré diety.
 
A jak zvládá předsoutěžní dietu tvá rodina ?
 
Musím říct, že letos to zvládla celkem v pohodě. Asi si už zvykla a já se snažím svou dietou je nijak neomezovat.
 
Použiváš někdy aerobní aktivity ?
 
V dietě nic takového nezařazuji, spoléhám se pouze na stravu.
 
Jaká byla tvá největší mimosoutěžní hmotnost a jaká když si poprvé přišel do fitka ?
 
Má mimosoutěžní hmotnost byla 116 kg , což doufám letos překonám. A když jsem poprvé přišel do fitka, tak jsem vážil 78 kg.
Kolikrát týdně procvičuješ jednotlivé svalové partie ?
 
V přípravě na soutěž 2 x týdně, což znamená, že trénuju 2 x denně 6 dní v týdnu.Mimo přípravu na soutěž procvičím celé tělo 1 týdně, což je 2 x denně 4 dny v týdnu.
 
Připravuješ se nyní na nějaké závody ? Co máš v plánu v nejbližší budoucnosti ?
 
Od října plánuju přípravu na jarní sezonu 2010 , kterou bych si chtěl protáhnout až do podzimnních pohárových soutěží.
 
Máš vysněné cíle kterým by ses chtěl co nejvíce přiblížit ?
 
Letos jsem dosáhl víc než na co jsem kdy v kulturistice pomýšlel, takže budu velmi spokojen, když se mi podaří příští sezonu absolvovat  k mé spokojenosti.
 
A s čím budeš spokojený ?
 
Budu spokojený, když se mi podaří přibrat 2-3 kg závodní hmotnosti při zachování kvality formy z letošní sezony a potom už je to jenom na rozhodčích.

Jaké názory má tvé okolí na náš sport ?

Mé blízké okolí mě zná jako kulturistu a proto mě v tom podporují.Co se týče veřejnosti, samozřejmě, že na náš sport panují velmi odlišné názory, ale už jsem si zvykl

Jak moc pro tebe znamená ? Vyměnil by si ho za nějaký jiný ?
 
Ne, určitě nevyměnil, ale občas si odběhnu k těm mým motorkám.


Vzkázal by si něco těm kteří v tomto sportu teprve začínají ?
 
Vzkázal bych jim, že tenhle sport je láska na celý život a podle toho je nutné k němu přistupovat.
 
Jak to myslíš ?
 
Kulturistika buduje tvoje tělo, což není otázka jednoho roku, ale dlouhodobý proces přípravy. Což znamená, že některým mladým, kteří začínají chybí trpělivost a skončí dříve než pořádně začnou.
 
Máš nějaké životní motto nebo přísloví kterým se řídíš ?
 
Žádné životní motto nemám, ale věřím v osud, který každému určuje cestu.
 
Komu by si na závěr chtěl poděkovat ?
 
Všem, co mi s přípravou pomáhali a těm , co mi fandí a podporují mě v tom, co dělám.

Děkujeme Martine za rozhovor a přejeme mnoho soutěžních ale i soukromých ůspěchů a také pevné zdraví

Vojtěch Koritenský
EXTRIFIT TEAM