Kuchař v legínách aneb vaříme s Milanem Obořilem.

Autor: Pavel Vacek

Milan Obořil je zřejmě snem každé ženy. Nejenom že je mlád a fešák k tomu, ale hlavně umí i vařit. Tudíž svou polovičku neustále neobtěžuje s přípravou jídla a zároveň se plynule připravuje na kariéru v kulinářství po skončení té kulturistické. Není tajemstvím, že čestné místo na jeho zdi zabírá plakát Ládi Hrušky, byť pokrmy z prasečích kůžiček v Milanově fitness menu momentálně nenajdete. Vybrali jsme tedy pro vás recepty, provázené autentickými fotografiemi, které dokládají předchozí slova a které by pro vás mohly být inspirací, pokud vás omrzí vlastní nápady. Všechny tyto pokrmy Milan, řečený odvážný, sám konzumuje a byl tak hodný, že nám popsal jednotlivé postupy při jejich přípravě. Přesto vás důrazně upozorňujeme, že redakce Extrifit.cz se jasně distancuje od případných střevních potíží a nezvladatelné plynatosti po jejich konzumaci. Dále tu máme jeden důležitý apel, výměnou za práva na zveřejnění těchto delikates. Milan, od té doby co dřepuje v legínách, nápadně připomínající dámské punčocháče, dbá i na kulturu stolování.  Prostřednictvím tohoto úvodu tudíž velmi apeluje na ty z vás, kulturistické neandrtálce a dobytky, kteří žerou z misky, aby ji vyměnili za důstojnější talíř, jenž po snědení pokrmu neprodleně uklidí do myčky. Nejlépe čerstvě vydesinfikované. No, žádosti bylo vyhověno, a pokud budete chtít další informace o Milanově stravě, legínách a jejich použití v tréninku, mrkněte na jeho stránky www.milanoboril.cz

A teď nám Milan řekne, co a jak.  

Grilovaná kuřecí prsa se zapečenou mozzarelou  

Jedná se celkem o dietní jídlo, když zrovna nejste v předzávodní dietě.  

Co potřebujeme : Jasmínová rýže, kuřecí prsa, olivový olej, balsamico, cherry rajčátka, ledový salát, mozzarelu light, kečup slazený stévií, slunečnicové semínka.

Příprava: Maso si nakrájíme na plátky, nakořeníme libovolným kořením dle chuti ( grilovací, gyros atd..), naložíme do olivového oleje, dále si nachystáme elektrický gril nebo v létě normální venkovní gril. Gril rozpálíme na maximum. Dáme dělat, dokud nejsou do zlatova ugrilované cca 10min. Po 5 minutách, kdy jsou povrchově hotové, na ně vyskládáme nakrájenou mozzarelu a doděláváme zbylých 5 minut. Mezi tím si nachystáme ledový sálat, do něj naskládáme cherry rajčátka, posypeme slunečnicovými semínky a polijeme balsamicem. Nachystáme jasmínovou rýži a vyskládáme krásně opečené maso s mozzarelou. Může se podávat chutná dobrota!

Kuřecí kung - pao   Dá se dělat dietně po vyloučení některých surovin. Tento recept bych doporučil spíš v objemové části.  

Co potřebujeme: Jasmínová rýže, kuřecí prsa, kokosový olej, sójová omáčka sladká, thajská omáčka s čili, kečup slazený stévií, čerstvé bílé zelí, rukolu, arašídy, čínskou zeleninovou směs \" čína WOK \". Příprava: Maso si nakrájíme na malé kostky, nakořeníme libovolným kořením dle chuti ( kari, čína, gyros ), dále si nachystáme pánvičku WOK, nejprve děláme mraženou zeleninu, až je zelenina rozmrznutá, nalijeme trochu kečupu, trochu sójové omáčky, kapku čili omáčky, zalijeme vroucí vodou cca 2 dcl. Omáčku se zeleninou necháme cca 5 min vařit, nachystáme si další pánvičku. Zde použijeme kokosový olej, opražíme maso tak, aby bylo tak z 3/4 hotové, nikoliv hotové! Maso přehodíme do pánvičky WOK se zeleninou a vaříme společně vše dohromady cca 10min. Odstavíme Kung - Pao a přidáme arašídy, zamícháme a dosypeme trochou rukoly a znovu zamícháme.

Kuřecí prsa v kukuřičných lupínkách s bramborovou kaší a špenátem  

Do diety moc vhodné není, ale v objemu jako zpestření stereotypní stravy je to výborné!   Co potřebujeme: Brambory 1,5kg, odtučněné mléko 0,3 - 0,4l, špenátové listy, kukuřičné lupínky 200g, kuřecí prsa bez kosti, grilovací koření, vajíčko. Příprava: Oloupeme brambory, dáme vařit cca 15-20min, odlejeme vodu a potom rozmixujeme brambory na kaši s přidáním mléka, dáme do toho špenátové listy a mixujeme všechno dohromady. Do nádoby si vyklepneme vajíčko a rozmícháme, do něj vkládáme naporcované a očištěné kousky kuřecího masa, pak obalíme v nadrcených kukuřičných lupínkách. Obalené maso pokládáme na pečící papír na plech. Pečeme při 180°C cca 20 minut. 

Recept na chutnou Aljašskou Tresku  

Co potřebujeme: Zapékací misku, 800g Aljašské tresky, 2x Mozzarela, Bazalaka, Rajčatový protlak, Brambory Příprava: Vezmeme si zapékací misku, do ní položíme tresku, polejeme rajčatovým protlakem. Na to naskládáme nakrájené plátky mozzarely, posypeme bazalkou. Postup se opakuje, dokud se zapékací miska nezaplní úplně. Brambory nakrájet na způsob Amerických, nebo na kolečka a péct v troubě. Misku s treskami pečeme v troubě cca 30min na 180° C.