Kdo sesadí krále z trůnu?

Autor: Petr Pohl

Rok s rokem se sešel a Olympia znovu klepe na dveře. Letos příliš nezvládá reklamu a PR, takže se o ní nemluví tak, jako tomu bylo vloni. To je do jisté míry zapříčiněno i tím, že na závodech chybí nějaký žolík, někdo, kdo by vzbudil debatu o tom, zda-li má šanci na výhru – podobnou roli minulý rok perfektně zvládl Kevin Levrone, který zářijový víkend ve Vegas nahajpoval jak jen to šlo. (Bavíme se o kategorii open, v classic physique bude letos závodit Flex Wheeler, ten se ale netají tím, že s výhrou příliš nepočítá). I přes mizerný marketing a malý počet nových fandů se na Olympii těším, protože jsem pevně přesvědčen, že letos bude nevídaná konkurence v elitní TOP 6. A co víc – má někdo potenciál sesadit aktuálního krále, šestinásobného nositele titulu Mr. Olympia, Phila Heatha? Dozvíte se v dnešním článku!

 Hned na začátek bych rád napsal pár slov o Kuvajtu. Jak všichni už moc dobře víme, poslední dobou se v této malé zemi, ležící na Blízkém východě, dějí velkolepé věci. Rozjela se tam síť špičkových posiloven Oxygen gym, místní šejkové začali investovat nemalé peníze do svých svěřenců-kulturistů a především tam mají lepší dostupnost anabolických steroidů (nebo za to všechno může anabolic chicken?). Sečteno podtrženo, tato nenápadná zemička se pomalu, ale jistě stává rájem na zemi pro bodybuildery z celého světa. Není divu že tam působí jména jako Roelly Winklaar, Nathan de Asha, Brandon Curry a v neposlední řadě Big Ramy. Jsem pevně přesvědčen, že příštím Mr. Olympia bude někdo z Kuvajtu. Otázkou zůstává, kdo a kdy. Peníze bych pravděpodobně vsadil na Big Ramyho, neboť ten má největší potenciál ze všech (i mimo Kuvajt). Pokud mu to zdraví dovolí, jednoho dne z něj bude velkolepý kulturista. Má šanci už letos porazit denverského rodáka Phila Heatha? Rozhodně má! Podaří se mu to? Nevím.

 Další, kdo má šanci aktuální krále kulturistiky sesadit je někdo z dvojičky Dexter Jackson/Shawn Rhoden. Letos jednotliví závodníci fotky forem příliš nezveřejňují, takže jakákoliv predikce je obtížná a jde spíš o takové subjektivní posuzování. Jinak tomu není ani u Dextera a Shawna, o jejichž formách prakticky nic nevíme. Malinko víc věřím Dexterovi, tomu nestárnoucímu upírovi, nad kterým každé září kroutím hlavou a říkám si, jak je schopen v jeho věku udělat takovou formu. A co víc – jeho tělo je rok od roku lepší a symetričtější. Shawn Rhoden je už taky takový veterán na poli kulturistiky, ale rozhodně nepatří do starého železa. Má velmi dobré estetické proporce, avšak pořád ne a ne vystřihnout tu ideální formu. Pokud se mu letos povede vylepšit loňskou formu a odstranit do očí bijící „bubble gut“ (=nafouklé břicho), bude hodně nebezpečný. Avšak znovu připomínám, že podle mě má větší šanci na výhru Dexter.

 Pokud bych to měl shrnout, v TOP 3 si to rozdají Heath, Dexter „Vampír“ Jackson a Big Ramy. Jsem si na 99,9% jistý, že letošní titul Mr. Olympia si domů odveze někdo z výše uvedené trojice. Do TOP 6 se raději pouštět nebudu, protože letos je konkurence vskutku nevídaná a nanejvýš vyrovnaná. Stát se může cokoliv a do soudného dne, šestnáctého září, zbývá ještě trocha času. Po internetu kolují už pár dní exkluzivní fotky z Kuvajtu, na kterých je Big Ramy. Vypadá velmi dobře, dokonce lépe, než jeho doposavad nejlepší verze z loňského Arnold Classic v Barceloně. Pokud mu stejná forma vydrží až do samotné Olympie, máme se na co těšit (na rozdíl od jeho soupeřů). Z vícero zdrojů naopak kolují zprávy o Heathovi, které mu na letošní výhru nedávají moc šancí s tím, že zpackal přípravu. Dokonce se měl v podobném duchu vyjádřit i bývalý IFBB profík, ale znáte to – bába povídala bla bla bla… Jak jednou pravila jedna moudrá paní: „Já bych ty internety zakázala!“ Nechme se překvapit, jak to celé dopadne. Nenechme se odradit zpackanou reklamou, Olympie bude velkolepá událost tak jako tak. Už aby tu byla!

P.S. Málem bych zapomněl – nezapomeňte držet palce Lukáši Osladilovi, který se jako jediný Čech dokázal probojovat do otevřené váhovky. Ve 212 nás bude reprezentovat Milan Šádek, tak jemu fanděte také. Přeci jenom je to úspěch, když vezmeme v potaz, jak mála zemička jsme. Díky, kluci!