Kateřina Kyptová: 'Chci soutěžit v kategorii physique.'

Autor: Pavel Vacek


 Za poslední dva roky se řady profesionálních sportovců našeho odvětví rozšířily o poměrně početnou komunitu závodníků z České republiky. Jednou z bezesporu vynikajících sportovkyň, jenž usilovně pracuje na svém vstupu do profi divize IFBB patří také Katka Kyptová. V následujícím rozhovoru se dozvíte o jejích plánech do budoucna a o zvolené strategii, která by jí měla dovést za jejím snem.  DSC_5462
Ahoj Káťo, ty ses nechala slyšet, že to byla tvoje poslední sezóna v kategorii ženské kulturistiky. Změnilo se tohle rozhodnutí, nebo pořád trvá?
 
Ano, závody v Moskvě byly poslední, které jsem absolvovala coby soutěžící v té klasické ženské kulturistice.

Já jsem si všiml, že jsi poměrně štíhlejší, než tomu u tebe bývalo po skončené sezoně, což ti mimochodem také více sluší. Je tohle směr, kterým by ses chtěla vydat?

Děkuji za kompliment. Určitě je to cesta, na kterou bych chtěla odbočit. Kulturistika se mi líbí, nijak se jí nezříkám, ale v současné době, především v zahraničí, je už někde úplně jinde a dosáhla hranice, za kterou já jít už rozhodně nechci. Všichni víme, o čem to je a já mám zdraví jenom jedno. Navíc bych ráda jednou do budoucna měla rodinu, děti atd… a nechci nějak hloupě narušit tuhle představu. Ale soutěžení jako takové mám ráda a baví mě, proto chci využít nabídky soutěžit v nově vzniklé kategorie physique.
 
Jaká je tvá představa o této kategorii? Většinou tyto novinky provází počáteční chaos mezi rozhodčími a často nikdo neví co hodnotit.
 
To je pravda. Vlastně ani já nevím, co od toho čekat. Oni nechtějí pořádné vyrýsování, nechtějí velké svaly, takže se trochu obávám, že když tam nastoupím, budu na ně prostě pořád příliš veliká. Chtěla jsem si to proto nejdříve někde vyzkoušet. Chtěla jsem jet na Arnold Classic do Brazílie, ale to bohužel evropským závodníkům zatrhli, což mě dost mrzelo. Ale podle nějakých předběžných informací by měla být tato kategorie nově na Mistrovství světa, tak bych jela tam. To znamená, že se tedy připravím až na září, kde někde na Ukrajině proběhne to MS a ráda bych si konečně vybojovala tu profikartu o kterou se poměrně intenzivně snažím poslední dva roky. 320917_470377779689152_1468144652_n
Takže ta snaha o přestup mezi profi tam pořád v tobě je?

No jasný! Mě strašně láká ta atmosféra profi soutěže, komunita těch lidí, to je úplně jiná atmosféra než v těch amatérech. Přeci jen už soutěžím 13 let a už mě to nebaví se plácat pořád jako amatérka. Ale zase to neznamená, že tam budu závodit ještě dalších 10 let. Přeci jen už se pomalu dostávám do věku, kdy o té rodině uvažuji intenzivněji.

Máš to nějak naplánované? Kdy zplodíš potomka apod.?

Zatím o tom jenom mluvím. Ta touha se ještě nedostavila. Ne, pořád toho mám dost před sebou. Mám hodně práce, hromadu aktivit, které chci dotáhnout, takže minimálně 3 roky ještě ne.

Když chceš být méně osvalená, štíhlejší, mění se ti nějak tréninky? Ty jsi pověstná svými intenzívními hardcore tréninky, nebude ti to chybět?

No jde mi to špatně. Já mám ráda těžké váhy, těžké tréninky, ale zároveň také hodně kardia a nějakých vytrvalostních aktivit. V tomhle ohledu je to pro mě vynikající, protože to mohu kombinovat, aniž bych se bála dělat nějaké kardio navíc. To jsem řešila dříve, kdy jsem nuceně omezovala kardio ze strachu o svalovou hmotu. Takže tohle momentálně nemusím řešit, což mi absolutně vyhovuje. Takže jedu dvoufázové tréninky, beru si hodně crossfitových prvků do tréninků, dost gymnastických cvičení, ale upřímně, moc mi ty svaly dolů nejdou. Můj partner Ondra mi neustále říká, že když budu pořád tahat váhy, tak to dolů nepůjde a zřejmě má pravdu, ale mě se od toho špatně oprošťuje.
Ty jsi hodně svalově vybavená, pořád si ještě držitelka rekordu v benči s výkonem 135 kg a teď bys měla cvičit se 40 kily. To musí být pro tebe opruz, ne?

No…takhle, já cvičím s váhou, kterou dobře procítím sval. Navíc teď nejím tolik bílkovin co dříve, tak je ta síla menší. Ale váhu mám ráda. Dokonce mi vrtá hlavou účast na ME v bench-pressu, které se koná tento rok na Slovensku. Ale jak říkám, sílu teď moc nemám. Moje tréninky totiž vždy závisely na jídle. Já teď snížila jak sacharidy, tak proteiny a je to znát. Dříve jsem dávala 600 gramů sacharidů denně a díky mým aktivitám jsem to dokázala spálit, ale teď jsem tak na 200 gramech a bílkoviny držím na nějakých 100-120 gramech oproti 270 gramech z dřívějška. Takže jak vidíš, ubrala jsem dost, aktivit mám pořád stejně, tedy taky dost a váha se přesto drží. Spousta kulturistů mi říká, co by za to dali, ale já z toho tak nadšená nejsem.

Ty máš nového sponzora - firmu Extrifit. Uběhla už nějaká doba, abys nám mohla říct, jaký výrobek se stal tvým nejoblíbenějším?

Jednoznačně jablková BCAA. To je závislost. Já to piju ke každému jídlu. Vím, že BCAA by se měli kombinovat se sacharidy a tak to dávám ke každému sacharidovému jídlu. Ale využívám je taky, když mám chuť na sladké. Takže abych nemusela hřešit, dávám si BCAA. Zřejmě i to je důvod, proč nemůžu shodit. Já totiž mám i přes mnohem menší objem jídla přesně ty živiny, které tělo potřebuje. To dřív tak nebylo a já to řešila kvantitou. Teď dávám pouze to, co mám a je to asi také ten důvod, proč to nejde dolů. Bílkoviny čerpám z Hydra. 167412_384616821628859_1094252642_n
Ty jsi v dresu Extrifitu absolvovala svůj první Extrifit Day. Jak se ti líbilo tohle setkání s fanoušky?

Je to super, že tohle firma dělá. Přiblíží se lidem, my můžeme lépe komunikovat s fanoušky a zároveň se ti lidé mají šanci něco dozvědět.
 
Ty jsi také poměrně vyhlášenou osobní trenérkou. Mimo běžné klientely připravuješ také někoho na soutěž?

Co se týče připravit někoho na soutěž, tak já měla zatím dost práce sama se sebou. Zároveň je to hodně složité a nevděčné. Já bych toho člověka musela vidět denně, musel by mě poslouchat, musela bych ho mít pořád obrazně řečeno za zadkem.  Takové to trénování na dálku u mě moc nefunguje. Ale teď se u mě objevila jedna holčina, které její přítel koupil k narozeninám 10 lekcí u mě a já když ji viděla poprvé, tak mě bylo jasné, že ta musí na podium. Ta genetika u ní prostě je. I když je tam ještě hodně práce, tak ona je do toho zapálená, chce to.Tak uvidíme. Zkusíme to letos na republiku.

Za Extrifit Club?

Jo. Za Extrifit club.

Káťo, děkuji ti vřele za rozhovor. 192737_157175504342716_8316865_o