Kaseinová bílkovina

Autor: Pavel Vacek


Uveďme si příklad. Člověk, který má správně sestavený tréninkový plán, věnuje dostatek času odpočinku (spánku) a nedodržuje základní zásady stravy pro budování svalové hmoty, nemůže dosáhnout skvělých výsledků. Dejme tomu, že člověk přijme doporučených 2-2,5 gramů bílkovin na 1 kg tělesné váhy, ale vynechá poslední jídlo před spaním. K čemu tedy dochází?

Dojde k tomu, že tělo je po celou dobu spánku bez příjmu bílkovin. Jistě by někteří z vás mohli namítnout, že v noci by mělo tělo odpočívat, když stráví tolik jídla přes den. Řekněme si ale, že pokud necháme tělo v noci hladovět, nedochází k optimálním výsledkům – nedostatečná regenerace. Důsledkem je katabolický stav, ve kterém dojde k částečné ztrátě svalové hmoty. Jako příklad uvedu, že člověk spící 8 hodin nezajistí tělu před spaním příjem bílkovin (nenají se před spaním). Udělali byste totéž i přes den?

Kortizol je stresový hormon, který se právě při velkém hladovění uvolňuje a dochází ke katabolickému stavu. Tělo je tak nucené použít vlastní zásoby – svaly. Ne tuky!


Jaké jsou tedy vhodné zdroje bílkovin?

Především kaseinová bílkovina. Kasein tvoří přibližně 80 % všem bílkovin v mléce. Její hlavní vlastností je, že se dlouho tráví. Z tohoto důvodu je vhodná především na noc. Nouzově také přes den. To v případě, kdy víme, že tělu nezajistíme po dlouhou dobu (zhruba 5-7 hodin) příjem bílkovin pro budování svalové hmoty. Nevýhodou kaseinové bílkoviny je, že má nižší využitelnost, než syrovátková (rychle stravitelná) bílkovina.

Nejlepší volbou je zakoupení nočního proteinu, kterých je dnes na trhu celá řada. Noční proteiny bývají složeny zněkolika druhů bílkoviny. Syrovátková bílkovina, která se tráví velmi rychle, hned po vypití proteinového nápoje. Poté přichází na řadu kaseinová bílkovina, která zajistí tělu přísun bílkovin po dobu spánku. Noční proteiny mnohdy také obsahují trávící enzymy (např. bromelanin, papain apod). Nevýhodou těchto přípravků bývá u mnoho lidí cena. Nedoporučuje se lidem s nesnášenlivostí laktózy. Užívání Night Proteinu nezpůsobuje poruchy spánku.

Nouzovou, ale často používanou volbou, je tvaroh. Tvaroh samozřejmě obsahuje bílkovinu kasein. Obsahuje ve sto gramech jen 0,6 gramů tuku. Každý tvaroh má ale jiný obsah bílkovin ve sto gramech produktu.

Tvaroh vaničkový: průměrné hodnoty
Množství: 100 g
Bílkoviny: 13
Sacharidy: 3,5
Tuky: 0,6

 

Tvaroh v alobalu: průměrné hodnoty
Množství: 100 g
Bílkoviny: 16,9 g
Sacharidy:  3,7 g
Tuky: 0,5 g


Je tedy vidět, že tvaroh v alobalu má více bílkovin. Jsou lidé, kterým samotný tvaroh nechutná (zvláště nízkotučný). V tomto případě je možné dochutit např. grankem. Cukru se pokud možno na noc vyhněte. Je samozřejmě vhodné rozmíchat tvaroh s mlékem. 

Třetí, a zároveň také hodně používanou volbou, je užívání vícesložkových proteinů. Tyto proteiny obsahují rychlé, i pomalu stavitelné bílkoviny. Mezi rychle stravitelné bílkoviny řadíme syrovátkovou bílkovinu. Naopak pomalu se tráví již zmíněná bílkovina kaseinu, která je v těchto proteinech také zastoupena. Obsahuje také vaječnou bílkovinu. Důležité je správné rozložení jednotlivých složek bílkovin v daném produktu. 

Tyto tři zdroje bílkovin (Night Protein, tvaroh a vícesložkový protein) jsou nejhodnější a nejvíce používané. Nezapomínejte tedy na přísun bílkovin před spaním.