JULIE WOHAKOVÁ- Bikiny by měly být více o svalech.

Autor: Pavel Vacek

Když se před pár lety začaly objevovat informace o tehdy nové kategorii Bikiny Fitness, mnoho lidí povážlivě zvedalo obočí společně s doprovodným kroucením hlavy. Mě nevyjímaje. A skutečně, jak už to tak bývá, první pokusy byly, diplomaticky řečeno, poněkud rozpačité a více než slova uznání si vysloužily spíš posměšné úšklebky. Přesto si tato kategorie svou cestu na sportovní pódia našla a získává si stále více a více fanoušků. I můj pohled se za tu dobu změnil. Dnes je již evidentní, že mnohá děvčata musí na své postavě tvrdě pracovat, aby dosáhla kýženého výsledku. Jednou ze závodnic, které dokázaly změnit můj pohled na tuto kategorii je také Julie Wohaková, Vicemistryně ČR, se kterou vám přinášíme rozhovor pro dnešní den. normal-22078
Ahoj Julie, první otázka tě možná zaskočí, ale zajímalo by mě, jak ti říkají přátelé, nebo tvojí blízcí? Julie je krásné jméno, ale působí na mě velmi poeticky na běžné oslovování.

Přátelé a rodina mi říkají Julko, Juli, Julčo.

Ale předpokládám, že sis ovšem narážek na svého Romea užila do sytosti, že?

:-) To rozhodně ano. Především pak hlavně od mužů.

Julie, mohu se zeptat, odkud pocházíš, kde momentálně bydlíš a čím se živíš?

Pocházím z Otína.  Je to malá obec kousek od Jindřichova Hradce. Nyní ale bydlím již bydlím 9 rokem v Praze. Konkrétně na Jiřího z Poděbrad. Momentálně pracuji jako asistentka jednatele společnosti ve stavební firmě.

Pojďme ke sportu. Našel jsem si, že ses věnovala aerobiku. Proč jsi přestala?

Ano, 16 let jsem se věnovala aerobiku, který mě moc bavil. Časem jsem ale chtěla zkusit už něco jiného a tak jsem nakonec zabrousila do posilovny a následně do kategorii Bikiny Fitness. Zkrátka jsem měla zapotřebí vyzkoušet jiný sport. normal-22085
Dělala jsi mimo to i jiné sporty? Který tě bavil nejvíc?

Ve druhé třídě jsem začala hrát házenou. Ale tu jsem moc dlouho nehrála. Pak už následoval aerobik a nyní Fitness Bikiny. Nejvíce mě asi bavil ten několikrát zmíněný aerobik.

Já jsem tě oslovil k rozhovoru z toho důvodu, že jsem u tebe zaznamenal asi největší výkonnostní vzestup v rámci dané kategorie. Měla jsi jasně viditelné svalové partie, které ale nijak nevybočovaly z mantinelů kategorie bikiny. Čím byla ta změna způsobená. Změnila jsi trénink?
 
Zásadní rozdíl mezi loňskou a letošní přípravou byl ten, že jsem na začátku minulé přípravy onemocněla.  Tzn, že jsem se přípravě nemohla věnovat tak dlouho, jak jsem si představovala a ve finále mi na ní zbyl pouhopouhý měsíc. Zároveň mi nemoc vzala hodně síly a s tím logicky i svalové hmoty.  Naopak v letošní přípravě jsem měla výrazně lepší podmínky, mohla jsem se déle a důkladněji připravovat a na výsledku to bylo znát. Nebo to alespoň tvrdíš .-)
 
Naše čtenářky by možná zajímalo, jak probíhá tvůj aerobní program a jaké používáš doplňky výživy.

Má příprava je rozložena zhruba z 50% tréninků s činkami a z 50% kardia. Co se týká nějaké suplementace, používám v podstatě pouze to nejzákladnější. To pro mě představuje Protein, L-carnitin pro lepší spalování tuků a Bcaa pro lepší regeneraci.

Každopádně na tobě bylo celkem zřetelně vidět, jak moc tě tvé umístění (2. Místo na MČR) zklamalo. Co si při tom vyhlašování cítila?

Co jsem cítila?? Že je dobrá připravenost na MČR přehlížena na úkor …tančení… ano, byla jsem z toho zklamaná. normal-22095
Kategorie Bikiny je nová a přeci jen ještě poněkud kontroverzní disciplína. Jak ji vnímáš ty, a proč ses rozhodla v ní závodit?

Tato kategorie ztělesňuje ženskost. Sportovní ženskost. Zatímco v ostatních kategoriích je to více o svalové hmotě v různém stádiu objemnosti a tzv. vysušenosti. Právě proto se mi tato kategorie líbí. Ale myslím tím pojetí té zahraniční absolutní špičky. Nikoliv to pojetí, které se prezentuje zde, na domácí půdě.

Přesto si dovolím říct, že ta prezentace některých závodnic není nejšťastnější. Jak vnímáš ty ony tolik diskutované zadní postoje? Ty vystrčené zadečky? Vždy mě vrtalo hlavou, jak to prožívají a hlavně nacvičují samotné aktérky.
 
Ono je to také hodně o tom, jak jednotlivé závodnice vnímají tu prezentaci (některé závodnice jsou bývalé tanečnice..) Nicméně o trendu rozhodují rozhodčí, a tímto směrem se bude kategorie ubírat. Pokud upřednostňují bývalé tanečnice, budou vítězit holky, co špulí zadky, pokud se bude upřednostňovat připravenost a sportovní výkon, změní se i negativní vnímání této kategorie. Na mezinárodních soutěžích už je trend poměrně pevně daný a tam se upřednostňuje symetrie, a to, jak jsou závodnice připravené na soutěž.

Kdybys mohla, navrhla bys nějaké změny v prezentaci této kategorie?

Nechala bych to takto. Prostě základní pózy a ne tančení.

Někteří kritici tvrdí, že v této kategorii nepotřebuješ ani pořádně cvičit. Ty jsi je svým výrazně zlepšeným svalovým tonusem ale dokázala přesvědčit o opaku. Jak vypadá tvůj trénink? Jaké používáš zátěže?

Tvrdí to, protože to u nás v ČR není o svalech :-). Já se snažím kopírovat světové trendy a tam jsou BIKINY svalnaté. A svaly bez pořádného tréninku s patřičnou váhou neuděláš. Většinou cvičím systémem 3+1., používám těžké váhy, a myslím si, že to není žádná šolíchačka :-) normal-22077
Co říkáš na kategorii vašich (bikiny) mužských protějšků – kategorii Man’s Physique?

Man´s Physique  je určeno pro ženské oko tak, jako je pro to mužské určena kategorie Bikiny Fitness. Ale proboha proč ty bermudy?

Není tajemství, že tvým přítelem je Michal Sitter, vynikající reprezentant v klasické kulturistice. Viděl jsem, že na soutěži je ti velkou oporou, je to tak i v dietě? Jste i sparingové?

Ano, samozřejmě. Ta dieta je jednoduší už jenom v tom, že máme stejný jídelníček a vzájemně si nemáme co závidět :-) Vzhledem k tomu, že každý závodíme v jiné kategorii, je ale požadavek na tréninkový plán u každého jiný, takže tréninkoví partneři nejsme.

Uvidíme vás společně na nějaké soutěži, resp. na jaké nejbližší soutěži uvidíme tebe?

Společně asi ano, protože se navzájem doprovázíme.  :-)  Já samotná bych se ráda zúčastnila na podzim soutěže EVL´s Prague, která mě loni naprosto uchvátila.

Jaký je tvůj nejvyšší cíl?

Můj nejvyšší cíl??? Dobrá otázka, samozřejmě, že zlato :-)

A otázka na závěr, kdy plánujete rodinku?

?? To nevím :-)  Máme oba ještě sportovní cíle.

Já ti děkuji Juli za rozhovor a budu se těšit na tvé vystoupení na EVL\'S Prague.
983591_10200127950830540_1436237112_n