Jirka Kočvara

Autor: Pavel Vacek

Jiří Kočvara. Možná jste o Jirkovi již něco slyšeli. Vyhrál mistrovství Čech Juniorů v kategorii 77 kg. O týden později na republice vybojoval druhé místo v téže kategorii. Popravdě, když jsem ho poprvé viděl na srazu našeho klubu (podzim 2013), nikterak nevyčníval a v té době bych si rozhodně nevsadil na jeho prvenství nadcházející rok v juniorech. Od té doby pořádně zamakal a na dalším srazu (jaro 2014) mi vyrazil dech a nejenom mně, také vedení ho pochválilo. Pod tím zalitým hošíkem, co jsem viděl před časem, se skrývalo estetické tělo doplňující adekvátní forma do závodů. Je třeba říct, že Jiří se připravoval na závody sám. Učil se pouze z moudré a cenné knížky Lukáše Roubíka, Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z. Jiří je výborným příkladem toho, že tvrdá dřina přináší ovoce.

Ahoj Jirko, odkud jsi a kde tě naši čtenáři našli cvičit?
Zdravím všechny čtenáře a fanoušky kulturistiky. Jak jsi již správně zmínil v úvodu, minulý rok jsem závodil na mistrovských soutěžích v juniorech. S výsledky jsem byl spokojený, byla to moje první soutěžní sezóna. Pocházím z Plzně, ale žiji v Loděnicích u Berouna. Plánuješ startovat na mistrovských soutěžích.  

Kdy jsi začal přípravu? Teď myslím také odpočinkovou a objemovou fázi. Jak máš rozfázovanou přípravu?
Určitě, budu letos závodit. :-) Po minulých závodech jsem moc dlouho neodpočíval, ikdyž vím, že i tato fáze je velmi důležitá. Motivace byla velká a já bez pořádného jídla a tréninku vydržel asi jen 10 dní. Pak jsem se až do konce února snažil na sebe nějaké to kilo nalepit. Přípravu jako takovou jsem teda začal od března. To zahrnovalo jak zkvalitnění jídelníčku, tak i zařazení intenzivnějšího tréninku.  Rozdělil jsem si jí a naplánoval v podstatě stejně jako minulý rok na dvě fáze: nejdříve jen snížit příjem sacharidů a následně, zhruba 6 týdnů před soutěží, začít sacharidové vlny. Oproti loňsku se také nyní snažím jíst více zdravých tuků, hlavně ořechy, avokádo a kokosový olej.  

Co je tvůj sen?
Jelikož budu příští rok naposledy v juniorech, chtěl bych se zkusit nominovat na mistrovství Evropy nebo Světa, pokud vše půjde jak má. Takovým dlouhodobějším cílem je patřit mezi ty nejlepší v republice, možná i mimo ni. A největším snem je určitě PRO karta :-).   

Máš rád přehnané svaly plné ropovodů nebo dáváš přednost estetice? Teď mě napadá výborný příklad. Která postava se ti líbí více. Dávid Oravec nebo Roman Vavrečan?
Líbí se mi oboje, možná trochu více estetika, když sám budu patřit časem nejspíše mezi ty Hardcore kulturisty s ropovody, podle všeho :-).  Z těchto dvou vynikajících juniorských závodníků se mi více líbí postava Romana Vavrečana.  

Co bys poradil začínajícím cvičencům? Jaké byly tvé začátky? Jak dlouho cvičíš?
Poprvé jsem zavítal do posilovny někdy o prázdninách 2012, ale předtím jsem měl už něco odtrénováno, cvičil jsem hlavně doma s vlastní váhou, později jsem si za ušetřené peníze z brigád a s pomocí rodičů koupil nějaké činky a začal si sestavovat první tréninkové plány. S postupným zlepšováním jsem však chtěl lepší podmínky, atmosféru a více závaží, takže jsem začal chodit do posilovny :-). Z počátku jsem nevěděl nic o výživě a vlastně ani o tréninku, moc jsem nejedl, dokonce jsem od svého okolí občas slyšel něco ve smyslu „co to se sebou provádíš? Úplně se ztrácíš před očima!“ Protože jsem sice nejedl, ale trénoval naplno. Jednoho dne, díky článku, na který jsem náhodou narazil na internetu, všechno přehodnotil, uvědomil si, co a jak a začal pořádně jíst. Žádný propracovaný jídelníček, jen hodně jídla v jednoduchém schématu. Během nějakých třech měsíců se mi podařilo přibrat asi 10kg a pokud si dobře vzpomínám ve slušné kvalitě. Poté jsem i nadále přibíral a samozřejmě si i zjišťoval více informací. Co bych poradil začátečníkům? V první řadě bych jim poradil, aby se snažili naučit se a získat nějaký základní přehled o cvičení a stravě, z internetu nebo si zaplatit trenéra a vyvarovat se tak některých základních začátečnických chyb. Zaměřovat se na základní cviky, komplexní procvičení celého těla, učit se správnou techniku cviků a v rámci možností pořádně jíst.

Studuješ nebo pracuješ?
Studuji a k tomu mám, podle času, brigádu.  

Jakou studuješ školu a jak zvládáš učení v dietě?
Jsem ve druhém ročníku na ČVUT a studuji strojírenství. Učení v dietě je dost náročné, vzhledem k tomu, že v době těsně před soutěží není moc energie ani času, hodiny na tréninku, příprava jídla apod., ale snažím se to zvládnout.  

Zařazuješ v dietě hovězí nebo kuřecí? Jíš také ryby?
Momentálně jím jen krůtí, žádné kuřecí. Jednou denně hovězí a občas, řekněme jednou za týden, si dám lososa.  

Kdy v přípravě vysazuješ mléčné výrobky, například tvaroh?
Kromě tvarohu, který vynechávám až se zařazením sacharidových vln, všechny ostatní mléčné výrobky hned od začátku diety nejím.  

Které doplňky stravy si v dietě nemůžeš vynachválit?
Doplňky používám v podstatě jen od Extrifitu. V dietě je to Vita-C, BCAA 1800mg, Syne, Gela, Hydro 80, nyní i Micelar a když vím, že je to teď hodně žhavé a diskutované téma, nemohu nezmínit i Isobeef. Používám ho cca od začátku roku 2014, jel jsem na něm svojí první přípravu, dával jsem si ho i v objemu a jsem s ním naprosto spokojen, stejně jako se všemi ostatními suplementy od Extrifitu.   

Jak si spokojený s výhodami Extrifit Clubu? Jsi hrdý, že můžeš být členem? Nebo si po tomto oddílu sáhl náhodou, protože si potřeboval někde závodit?
Vlastně jsem ani nevěděl, když jsem byl na prvním srazu (pouze jako zákazník-posluchač) zda vůbec budu někdy závodit. Shodou okolností jsem byl přijat do clubu a díky motivaci, kterou jsem tím získal, jsem se připravil na své první závody. Jsem rád, že můžu závodit za tento oddíl, nejen proto, že je jedním z nejprestižnějších u nás, ale i díky možnostem jako je setkání s těmi nejlepšími českými závodníky z Extrifit Teamu, užitečné rady a velká motivace vycházející nejen z porovnání se s ostatními členy.     

Podporují tě v tomto sportu rodiče?
Bez podpory rodičů a celkově rodiny i přátel by to nešlo. Podporují mě, jak to jen jde a jsem jim za to všem opravdu moc a moc vděčný. Snažím se proto, abych byl nejlepší, jaký jen dokážu a makám na 110%, aby se ta pomoc a podpora jednou mohla vrátit nazpět.  Tímto jim děkuji.  

Děkuji ti za rozhovor a přeju ti co nejlepší umístění na závodech.
Také děkuji a přeju i tobě, ať je pořádná forma a na závodech se daří.