Jirka Borkovec - Nikdy to nevzdám!

Autor: Extrifit


Dnešní rozhovor mi poskytl Jirka Borkovec, který se může jako málokdo pyšnit titulem Mr. Universe, a to ve svých pouhých 25 letech. Myslím si, že je to jeden z našich největších nadějí na získání profi karty. Pojďte si přečíst o jeho cestě za vysněným vítězstvím, které jistě nebylo vítězstvím posledním.
 
Za celou redakci mu přejeme mnoho úspěchů do dalších let.
 
Pavel Korčok
 
308249_10150460607018628_590173627_10552570_146532967_n.jpg
1, Jaký je to pocit, když slyšíš Mr. Universe se stává … Jiří Borkovec?
  Ten moment nikdy nezapomenu! Bylo to něco tak neuvěřitelného, nepopsatelného. V jedné vteřině mi v mysli proběhlo celých 12 let, kterými jsem prošel až k tomuto titulu. Viděl jsem sám sebe na svém dosavadním vrcholu, ze kterého budu hledět na vzdálený, pro většinu z nás téměř nedosažitelný horizont profesionální kulturistiky.  Jak dlouho mi bude trvat cesta mezi ty nejlepší z nejlepších, záleží na mnoha faktorech. Vím, že udělám všechno pro to, abych se tam dostal, a nezáleží na tom, jak dlouho to bude trvat. Jsem trpělivý a každý svůj krok nejdříve promyslím a naplánuji. Nehodlám si hrát na profesionála dřív, než jím skutečně budu, resp. budu svalovým rozvojem na profesionální úrovni.
 
2, Jsi rád, že jsi skončil s hokejem a vrhnul se na pole kulturistiky? V čem byl hokej lepší?
  Hokej pro mne byl celým mým životem. Byl jsem na ledě mnoho hodin týdně a dřel jsem jako kůň, abych se výkonností vyrovnal starším hráčům (byl jsem o několik let mladší).  Ke konci mé hokejové éry jsem již začínal posilovat s činkami (bylo mi 13 let), abych fyzicky předčil každého, kdo mi na ledě vstoupí do cesty. Když jsem skončil s aktivním hraním hokeje, začal jsem se koncentrovat jen na cvičení, které mne naprosto pohltilo a do dnešního dne mé nadšení pro kulturistiku sílí. Co mě na hokeji bavilo víc? Tyto dva sporty se nedají srovnat, ale jsem si jistý, že kdybych tenkrát neskončil, tak hokej hraji dodnes. Už navždy bude v mém srdci. 317883_10150460471758628_590173627_10552314_2011708850_n.jpg
3, Zajímalo by mě, jak ses seznámil s Chrisem Dickersonem, Mr. Olympia 1982. Pomáhá ti ještě nyní v přípravě?
  Jednoho dne jsem se sebral a prostě sem jel do států, ale primárně jsem do států jel kvůli závodům a poznal jsem tam mnoho přátel včetně zmíněného Chrise Dickersona. S Chrisem jsem se seznámil v roce 2007, když jsem trénoval v Gold’s Gymu. Sám mě oslovil a začal se o moji přípravu zajímat. Přišel ke mně a pochválil mi formu (byl jsem asi týden před soutěží). Dali jsme se do řeči a měli si co říct. Chris mi nabídnul, že u něj můžu bydlet a trénovat. U něj doma mi ani po několika dekádách od zisku jeho titulu Mr. Olympia nechybělo nic k perfektní přípravě. Všude maso, zelenina, trofeje ale hlavně Chris, který mi každý den okomentoval formu. Nemůžu říct, že by mi pomáhal … Spíše mi říkal své zkušenosti a postřehy, kterých jsem si nesmírně vážil. Chris mě hrozně motivoval! Stále mi vyprávěl příběhy ze své kulturistické kariéry, kdy všichni závodníci byli jako jedna rodina. To, co mi říkal, bylo neuvěřitelné, všichni drželi partu a zároveň byli rivaly. Musím také říct, že v dřívějších dobách ani Mr. Olympia nebrali tolik doplňků výživy, jako dnešní průměrní závodníci.
 
4, Jak si jednou řekl, kulturistika je pro tebe srdcová záležitost. Dokázal bys nám teď říct jako Mr. Universe, co tě na kulturistice přitahuje nejvíc?
  Kulturistika je jeden z nejnáročnějších sportů. Je to zkouška fyzické i psychické odolnosti, která trvá roky. Ti, kteří to nevzdají a jsou ochotni obětování a odříkání se stanou šampióny. Je to velká výzva a to se mi na kulturistice líbí! Nikdy to nevzdat, ať se děje cokoliv! P1040424.jpg
5, Jak jsi spokojený ve federaci NABBA? A chystáš se jako vítěz amatérů Mr. Universe zkusit štěstí i mezi profesionály NABBA, anebo přestup do jiné federace?
  Ve federaci NABBA jsem spokojený a jsem rád, že se NABBA Czech začíná dostávat do popředí zájmu. Pořádáme srazy a semináře pro členy NABBA a naše komunita závodníků i kondičně cvičících expanduje. Je to v nás všech. Když budeme chtít, můžeme opět dosáhnout zlaté éry kulturistiky. Každý jen mluví, kritizuje a ohlíží se do minulosti, jak to bylo všechno lepší. NE! Nyní to může být ještě lepší!
 
6, Kde trénuješ, stále v Litoměřicích? V jakém fitku?
  Ano, stále trénuji ve stejném fitku v Litoměřicích (Fitcentrum Beseda). Nemám důvod měnit své dokonalé zázemí. Majitel fitka mi vychází maximálně vstříc.
 
7, Máš v současné době nějakého sparingpartnera, anebo trénuješ raději sám?
  Trénuji s přítelkyní, ale její jméno nebudu prozrazovat, protože si chceme chránit soukromí.
8, Jaký český kulturista ti je nejbližší a můžeš o něm skutečně říct, to je můj „dobrej kámoš“?
  Z branže se všichni známe, udržujeme kamarádské vztahy a příležitostně se sejdeme, ale že bych se s někým scházel denně na kafe to určitě ne. Často bych rád, ale dělí nás stovky kilometrů.
 
9, Prozradíš nám nějaký vlastní recept, něco co ti prostě chutná?
  V objemovém období se snažím jíst velmi striktně, a když chci trochu zhřešit, tak si udělám toasty se sýrem a šunkou, nebo míchaná vejce i se žloutky. 388125_10150460529838628_590173627_10552418_524226778_n.jpg
10, Řekni nám, jak v současné době trénuješ, jaká tréninková metoda ti je nejbližší?
  Trénuji systémem 3+1 a držím se tréninkového stylu, který se mi v posledním roce osvědčil, tj. velmi pomalá opakování s důrazem na plný rozsah pohybu a maximální vrcholovou kontrakci svalů. Takto jsem zlepšil rozvoj mých zádových svalů za poslední rok a hodlám v tom pokračovat.
 
11, Kdo je tvůj největší vzor na poli kulturistiky?
  Žádný vzor nemám, spíše čerpám inspiraci v „tréninkové filozofii“ Kaie Greena. Spočívá v tom, že se nekoncentrujete na váhy, ale na procítění každého pohybu. Svojí myslí lze svaly ovládat mnohem intenzivněji, než pouhým zvedáním železa. Před a po tréninku je také důležité svou mysl koncentrovat na jeden jediný cíl. Je důležité nepřipouštět si negativní vlivy okolí.
 
12, Komu bys chtěl nejvíce poděkovat, kdo tě nejvíce podporuje?
  Poděkovat bych chtěl všem svým sponzorům za to, že ve mne věří a podporují mne (All Stars, Kartoon, s.r.o., Fitcentrum Beseda Litoměřice, Monsta, masáže Krabík, Let’s Go Fitness a Welness), také rodině, přátelům a všem fanouškům.