Jednoduchý dietní postup

Autor: Pavel Vacek

Ačkoliv se nepovažuji za znalce nejposlednějších molekul ve stravě, pořád se mě někdo ptá na sestavení jídelníčku. Někdy je to na objem, jindy na spálení sádla. Teď, před nadcházející plážovou sezónou, se na řadu dostává dieta. A tak jsem zavalen dotazy, která dieta je nejlepší, která potravina je nejvhodnější, co se jíst může a co už zase ne. Vypadá to, že sestavení diety ze zdá složitější než smontování jaderného bloku Temelín. Inu pro Danu Drábovou to tak pravděpodobně bude, ale pro většinu lidí, kteří nepřemýšlí ve třicetiřádkových vzorcích ne.

Sestavení diety totiž není kdovíjak těžké. Stačí vám k tomu jen pár věcí. Selský rozum, tužka a papír a znalost matematiky. Skutečně, dieta je pouze o příjmu a výdeji. O znamínkách + a -. Není to tak, že musíte vystudovat šest vysokých a projít všemi nutričními kurzy co objevíte, abyste dokázali shodit 5 kilo špeku. Ve skutečnosti znám pár lidí, co to takhle absolvované mají, ale vypadají spíš jak instruktoři zpracování jitrnic. Je to především tím, že jim chybí selský rozum a taky jedna podstatná věc, kterou jsem v prvotním výčtu nezmínil. Pevná vůle.

Pevná vůle je v dietě základ. Marná sláva, bez ní nezmůžete nic. Pokud právě přestáváte číst, protože znáte své limity morálně-volních vlastností, nezoufejte. Nic není ztraceno. Přestat číst by měli špičkoví sportovci a jiní borci, kteří již mají přehršel zkušeností. Pro ně tenhle článek rozhodně nebude. Ignorujte tedy obrázky těch krásných žen a mužů. Ty jsou tady jen aby ten článek byl hezčí. Bude o lidech, kteří každoročně koketují s myšlenkou posunout svou přezku na opasku opačným směrem, než jsou zvyklí.  Nebavme se o špičkových závodnících, jejichž diety jsou pro většinu lidí nereálné. A to z jednoduchého důvodu. Ne že by byli soutěžící nějací nadlidé disponující vnitřní silou, jež ohýbá sloupy veřejného osvětlení v Austrálii. Jde spíš o to, že mají naprosto reálný, datumově vyjádřený cíl. Hrozba veřejného zostuzení je vždy ta nejlepší motivace, a pokud ji nemáte, stokrát si můžete určovat data a cíle, které k tomuto termínu máte splnit, ale výsměch plyšového medvěda u vás v pokojíku zase tak moc nebolí, když se vám to nepovede. A vy to v skrytu duše dobře víte. Proto to nebudeme hrotit a povíme si o způsobu, jak shodit pár kilo způsobem, kterým by se to dalo nějak vydržet. 

Slovo dieta je totiž pro mnohé synonymum pro horor. A já naprosto rozumím těm, kteří by radši olízli zadek psovi, než se trápili se suchou rýží a vařeným masem. Přestože to není kdovíjaká hrůza a časem byste zjistili, že se na to dá velmi rychle zvyknout, chápu argument, že zvyknout se dá i na vlastní smrt. Takže začneme polehoučku a snesitelně. Koneckonců z rakviček se šlehačkou hned nemusíme skočit na kapustu v páře.

Jak už jsem řekl, stačí vám tužka, papír a umění sčítat a odčítat. V dietních doporučeních se často střetáváte se směry, které vás dokáží spolehlivě odradit dřív, než řeknete špek. A taky vám dokáží zamotat hlavu lépe než atrakce na pouti. Jde o to, že na jednu stranu mnozí doporučují sacharidové vlny, což je manipulace se sacharidovou složkou a na druhou stranu je tu zase parta těch, kteří označili sacharidy za zlo tohoto světa a nedoporučují se vůbec. A do toho všeho se motají tolik módní buráková másla, která mají kolikrát cenovku rovnající se státnímu rozpočtu Kamerunu. Vykašlete se na to. Používejte selský rozum.

Budete hubnout, pokud přijmete míň energie, než vydáte. O ničem jiném to není. Toto je celé tajemství. Takže máte v podstatě jenom dvě možnosti. Buď budete jíst párky se sádlem a rozhodnete se ucvičit k smrti, nebo se budete hýbat normálně a musíte omezit příjem. Ale co přesně máte jíst, není zase tak striktně omezeno. Klidně si tu čokoládu dejte, pokud budete hubnout.  Ale jak to zjistit? Na to musíte mít tu tužku a papír. A to je přežitek. Pravěk. Navíc mnoho lidí už ztratilo základní dovednosti. Třeba sčítat a odčítat.

Takže doporučuji chytrý telefon, který dnes stojí míň jak papír na záchod a do ní si stáhnout ještě chytřejší mobilní aplikaci Kalorické tabulky. To nestojí nic, což se dneska rovná zázraku. Jen co si tyhle vymoženosti moderního věku pořídíte, tak…..  Jezte normálně. Tak, jak jste zvyklí. Vážně. Alespoň týden, ale lépe 14 dní. Předtím se ještě zvažte.  Ano, vaše plány na bleskurychlé získání oslnivé figury tím sice trochu utrpí, ale my potřebujeme znát základní hranici vašeho kalorického příjmu. Důležité je, abyste do této aplikace zanesli všechny potraviny, co sníte. Skutečně všechny! Protože to nejhorší, co můžete v dietě udělat, je, lhát sami sobě. Pokud tuto aplikaci nemáte, musíte využít tužky, papír a kalorických tabulek, které si najdete na webu. Je jich tam asi tisíc. Pro větší rychlost a pohodlí vám však doporučuji zmíněnou aplikaci.

Po 14 dnech se zvažte znovu. Přibrali jste, váha se nehýbe? Fajn, nic se neděje. Známe váš kalorický příjem v každý jeden den z předešlých 14 dní a vy ho nyní budete jednoduše a nenásilně snižovat. Právě pomocí té aplikace. Podstatné je, aby celkový kalorický příjem za těch 14 dní byl minimálně o 10% nižší než v týdnu předešlém. Každá potravina má mnoho alternativ. Vepřová šunka se dá nahradit kuřecí, bílé pečivo tmavým, čaj si místo kostkou cukru osladíte Stévií, nebo něčím podobným. Atd… Sami uvidíte, co to udělá s vaším kalorickým součtem na konci dne. Zde přichází ke slovu ten selský rozum. Každé poloretardované dítě dnes ví, že máslo, cukr, tuk, štíhlé linii neprospívá. Rohlík s 5 centimetrovou vrstvou másla prostě nenahradíte 2 centimetrovou. To musíte vyhodit úplně. Ale tmavý rohlík s tvrdým sýrem je už velmi přijatelnou alternativou, se kterou se smíří i ten největší odpůrce diety. A brzy zjistíte, že i mezi tvrdými sýry jsou velké energetické rozdíly.

Praktikujte toto dalších 14 a opět se zvažte. Hubnete? Fajn, tak to tak klidně nechte beze změny do doby, než se to zastaví. O 10% není potřeba snižovat. Hubnete příliš rychle? Tj. 2-3 kg za těch 14 dní? Tak si někde dopřejte tím, že stačí snížit kalorický příjem pouze o 5%. Nehubnete? Budete muset zase ubrat o 10% tím, že někde něco upravíte, nebo vyměníte. Třeba svačinu za koktejl. Koktejly nejsou jen pro svalnáče. Dnes je to vítaná alternativa pro všechny, kteří se nechtějí stravovat po pumpách, motorestech, nebo v restauracích v odpolední pauze. Zaneste jednu dávku High80 místo crossaintu a uvidíte, jak součet kalorií pofrčí dolů. Anebo víte co? Zkuste si dát jako pravidelnou svačinu Protein Break. Připravíte ji kdekoliv za půl minuty a je to prostě skvělé jídlo, na kterém si pošmáknete. Kdyby to bylo takhle jednoduché ve financích, ČR je už dávno bez dluhu. A navíc vaše chuťové pohárky vcelku snadno ošálíte třeba proteinem Caffe Latte, kdykoliv vás budou tahat do cukrárny na kávičku se smetanou. Všechny vhodné proteiny do diety máte uvedené pod článkem.

Máme za sebou tři týdny, kdy sami vidíte, že úprava stravy je jednoduchá, chutná a relativně snadná. Uznávám, neustálé zapisování jídla do telefonu je celkem opruz, ale dá se to udělat dopředu a pak to tak hrozné není. Jenom to musíte dodržovat. Tímto způsobem se ovšem naučíte s potravinami pracovat. Naučíte se číst etikety, časem zjistíte, jaké množství je pro vás optimální a jak hodně zahýbá s vaším kalorickým příjmem. Osobní trenéři sice budou bez kšeftu, ale co se dá dělat. Nejste charita. Je důležité se poznávat a učit, nejenom poslouchat. Rozhodně se začnete více zajímat o to, co jíte a nebudete používat své tělo coby laboratoř toho, co snese. A o to právě jde. Začátečník neskočí hned do promakané diety. Protože prostě nezná čísla. Nemá ponětí o tom, co které jídlo obsahuje za složky. To se musí nejdřív naučit. I o tom je tento článek. Jakmile si osvojíte zcela přirozeně znalost potravin, pak už si sestavíte mnohem složitější a efektivnější diety. Uvidíte, že to není nic složitého.

No a proč závodníci nejí tu čokoládu v dietě? Protože mají limit. Vědí, že musí přijmout určité množství kalorií za den a víc ani ťuk. Pokud si dají tu pekelně energeticky nabušenou čokoládu, urvou si z denního přídělu obrovský podíl energie na potravinu, která váží nulanulaprd. A budou mít hlad. Takže si hodně rozmyslíte, zda si dát kostičku čokolády, která sice na pár minut oblaží vaše smysly, nebo porci rýže, které je energeticky stejně hodnotná, ale vy se jí do sytosti najíte.  Jinak je to pořád plus a mínus, nic jiného.