Je kulturistika pro tebe?

Autor: Petr Pohl

Hodně lidí neví, jestli je pro ně bodybuilding (nebo physique) to pravé ořechové a co vše to obnáší. Právě pro takové lidi bude dnešní článek určen. Pokud máte ve svém okolí nějakého váhavce, s radostí mu následující body proč ano a proč ne nasdílejte, uděláte mu tím do budoucna cennou službu.

Kdo by se měl kulturistice vyhnout:

1.Člověk, který nemá rád stereotypy

Náš sport je plný stereotypů, i když se to na první pohled nemusí zdát. Tréninky a strava se dá zpestřovat mnoha způsoby, ale i to má ve výsledku své meze. Pokud vás denní rutina nudí, o kulturistice raději vůbec nepřemýšlejte.

2.Člověk se slabou vůlí a slabým smyslem pro řád

V bodybuildingu uspějí jen ti nejvytrvalejší sportovci, kteří nechtějí mít výsledky takříkajíc přes noc. Budování svalstva je dlouhý a náročný proces, který vyžaduje několik let tvrdé, poctivé dřiny. Pokud budete v trénincích rozlítaní a budete cvičit „podle nálady“, moc daleko to nedotáhnete. To samé platí i o stravě – pokud ji nebudete systematicky dodržovat, vaše výsledky budou čtvrtinové. A to ani nemluvím o vzdávání se všemožných dortíčků a laskomin v období diety...

 3.   Člověk, který má tendence „balit kufry“ po prvním neúspěchu

Ne vždy jdou věci přesně podle plánu, to je zcela běžné. Jinak tomu není ani v kulturistice. Dokážete-li se z chyb poučit, jste na  dobré cestě být úspěšným sportovcem. Pakliže toto nedokážete podstoupit a víte o sobě, že jste příliš tvrdohlaví na to učit se něco nového a měnit zažité postupy, raději na kulturistiku zapomeňte, protože ta je jakožto zcela individuální sport celá  o učení se z vlastních chyb a přehodnocování dosavadních metod.

4.    Člověk, který má hluboko do kapsy

Tento poslední bod je poněkud smutný, avšak pravdivý. Jak jednou pravil jeden moudrý plzeňský dřepař: „Bez peněz do gymu nelez“. Permanentka do fitka bývá dost často předražená a ne každý si ji může dovolit. Dále potřebujete kvalitní jídlo, protože přeci „jste to, co jíte“. Za kvalitní stravu si člověk musí v dnešní době řádně připlatit, takže to jsou další výdaje pro vaši peněženku. No a pak si připočítejte protein, kreatin, bcaa a vyjde vám, že za měsíc vás tahle sranda přijde na slušnou sumu voňavých papírků.

(Samozřejmě existuje alternativa v podobě domácího posilování, ale o tom někdy příště.)

Kdo by se měl do kulturistiky vrhnout:

1.Zvíře!

Bestie, která umí zabejčit a vydat ze sebe zvířecí výkony.  Někdo, kdo se umí nasrat a nechat v posilovně všechno, protože ví, že prostě musí. Lev, který kašle na řeči ostatních a jede si svoje ať se děje cokoliv.

 2.  Osoba, která ráda pozoruje změny na své postavě

Komu by se nelíbilo, že se mu zvětšil hrudník, ruce, záda, nohy? Vždyť je to skvělý pocit pozorovat, čeho je lidské tělo schopno dosáhnout, při troše vůle a snahy. Jakmile začne změny pozorovat i vaše okolí, nakopne vás to ještě víc!

3. Milovník výzev

V životě kulturisty na tebe čeká spousta výzev, ať už jde o silové výkony či vysněné formy. Po každé úspěšně splněné výzvě budeš lepším sportovcem.

4. Člověk, který je znechucen ostatními sporty

Zkoušel jsi fotbal? Hokej? Florbal? Nic z toho tě nebavilo? Už máš po krk těch nasraných rodičů a spoluhráčů? Přidej se k nám kulturistům. Tady je každý sám sobě pánem, který zodpovídá jen a pouze sobě. Pokud se ti něco povede, stojíš za tím TY, nikdo jiný. To stejné platí i v případě neúspěchu – nemůžeš se za nikoho schovávat, ale o to upřímnější k sobě budeš. Kulturistika je od zažitých „mainstream“ sportů naprosto odlišná. Neříkám, že je lepší nebo horší, zkrátka je jiná. Zkus a uvidíš!

Jestliže jsi se našel v sekci „proč ano“, gratuluji. Pevně věřím, že z tebe bude skvělý bodybuilder. Pokud zapadáš spíše do první skupiny, nezoufej. Ničeho se neboj a jdi to zkusit! Znám spoustu lidí, kterým kulturistika obrátila život vzhůru nohama k lepšímu, díky získanému smyslu pro řád, sebekázni a důslednosti. Každý jsme individuál, takže mé rozřazení ber s nadhledem. Hodně štěstí čerstvý kulturisto, budeš ho potřebovat!