Jan Huťka- Byl jsem dva roky bez sacharidů

Autor: Pavel Vacek
Jarní mistrovská sezóna se pomalu blíží, a my vám budeme postupně představovat některé z členů Extrifit Clubu, které zasáhnou do bojů o medaile. Dnes vám přinášíme rozhovor s Janem Huťkou. A dopředu vám mohu slíbit, že vám přinese nejedno překvapení.
DSCN9764
Ahoj Honzo, mohl by ses našim čtenářům představit?
Ahoj, jmenuji se Honza Huťka, pocházím z vesnice Tatobyty, což je blízko Turnova a momentálně studuji v Liberci Vysokou školu Technickou, obor nanotechnologie. Kulturistice se věnuji čtvrtým rokem.

My spolu děláme rozhovor nejenom proto, že jsi člen Extrifit Clubu, ale také proto, že už máš nějaké soutěžní úspěchy za sebou, je to tak? Můj soutěžní debut se odehrával ve federaci ČSNK, což je federace tzv. naturální kulturistiky. Závodil jsem mezi juniory, kde jsem odsoutěžil jeden rok a zúčastnil se všech šesti soutěží, které ten rok byly. Musím říct, že se mi docela dařilo, protože na mezinárodním MČR jsem skončil druhý, potom na Slovensku na mezinárodním Mistrovství Slovenska jsem byl první a potom následovalo MS v Karlových Varech, kde jsem obsadil třetí místo. To vše v roce 2012. O rok později jsem absolvoval podobnou štaci, ale již v kat. mužů. Na Slovensku jsem byl první, v Čechách třetí a na ME v Maďarsku jsem byl pátý.

Ale to nebyla všechna ocenění, že? Po sezóně se sčítaly body z jednotlivých soutěží a mě ten bodový zisk zajistil pomyslný titul nejlepšího juniora federace Naturální kulturistiky za rok 2012. DSCN9608
Ty jsi se ale rozhodl ukončit účinkování v této federaci a přestoupit do SKFČR, potažmo IFBB. Proč?
Prostě jsem chtěl výš. Zkusit nějakou prestižnější federaci, kde by byla v budoucnu možnost třeba nalézt nějakého mecenáše, protože co si budeme povídat, závodníci SKFČR mají větší prostor pro medializaci. V naturálech jsem samozřejmě mohl usilovat ještě o nějaké vyšší příčky, ale viděl jsem, že časem bych stejně musel přestoupit někam, kde mají soutěže větší prestiž.

Nyní se tedy připravuješ na co? Můj hlavní cíl směřuje k Mistrovství Evropy juniorů, které se koná 14 května ve Španělsku. Konkrétně v Santa Suzanně.  Ale předtím bych se chtěl představit ještě na Mozolány Classic, kde si zkusím vyzkoušet formu v kategorii mužů. Pokud tedy nebude vyhlášena kategorie juniorů, jak se o tom uvažuje. No a po Evropě se uvidí, jaká zůstane forma, jak se budu cítit atd..ale pokud to bude dobré, zkusil bych ještě Mistrovství Čech, resp. MČR. Opět v juniorech.

Toto je tvá poslední sezóna mezi juniory? Ano. Příští rok jsem již mezi muži. V září mi bude 24 roků, takže už nestihnu ani MS juniorů.
Ty si mi říkal, že máš takové old-schoolové tréninky. Můžeš nám o tom něco říct?
Já hodně studuji chemii, takže jsem si to hodně upravil podle sebe, podle mého metabolismu. Takže jsem cvičil až 5 hodin denně, bez dne odpočinku. Takový split 30+0 když to řeknu takhle v kulturistické terminologii. Všechno ve stylu ala Branch Warren. Tzn., co nejtěžší váhy, co nejvíc opakování, co nejmenší pauzy s cílem co nejvíce to tělo zničit, rozsekat. Ale poslední dobou to už přestalo reagovat, takže jsem po poradě s Pavlem Kočvarou udělal nějaké změny a teď je cvičím spíš opačně. Lehčí váha s důrazem na techniku, protažení, kontrakci a plným rozsahem pohybu.

A výsledky jsou lepší? Abych byl upřímný, já nevím. Určitě mě nebolí tolik klouby, ale nedokážu napevno říct, jestli je tento styl lepší, nebo ne. Možná, že by si tělo potřebovalo trochu odpočinout, chvíli necvičit, ale to nejde, protože chci letos určitě závodit, neboť jsem posledním rokem junior. Odpočinu si pak.

Když si mluvil o těch těžkých vahách, máš nějaké silové výkony ke chlubení? To zase ne. Tohle jsem nikdy nezkoušel. Snažil jsem se jet s co největší váhou alespoň 8-10 opakování. Ale benče jsem jel s vahou kolem 150 kilo. Legpressy kolem 450-500 kilo. IMG_2779
Ale nejenom trénink v tvém podání byl zvláštní. Ty jsi jel zcela odlišnou dietu, než jsme zvyklí. Pověz nám o tom.
Zvláštní byla v tom smyslu, že já jsem de facto 1,5-2 roky fungoval zcela bez sacharidů ve stravě. Nebo alespoň s nějakým minimem. Měl jsem vlastně pořád nuly cukrů ve stravě. Naopak jsem jedl velké množství bílkovin. 500,600, někdy i víc gramů bílkovin za den. Každý den. Jedl jsem pouze hovězí, vejce, hydrolyzáty a do toho správné tuky. Největší peklo bylo období, než se to přehodilo. To trvalo zhruba 14 dní, kdy jsem chodil jak mrtvola. Ale pak se to rozjelo a dokázal jsem fungovat takto dlouhou dobu jenom na bílkovinách.

A neměl jsi nějaké zažívací problémy z nadbytku bílkovin? Ne, vůbec. Ale velkou roli v tom hrál fakt, že to jídlo bylo skutečně kvalitní. Žádný aušus z marketu, ale všechno domácí, z farmy.
Ptám se, protože se říká, že tělo nepřijme naturálně větší množství bílkoviny. Co si o tom po tvojí zkušenosti myslíš? Ano, to se říká, ale není to pravda. To záleží na každém jednotlivci. Každý metabolismus, každý tělesný organismus je jiný. Myslím, že na mě to sedí. Možná právě proto, že jsem to stáhl na nějaké 3 -3,5 gramu bílkoviny na kilo, jsou ty pokroky menší, než bych očekával. Takže zatímco spolužáci měli chleba k svačině, to jsi vytáhl nějakou flákotu masa? Jo, přesně tak. Kus masa, k tomu trochu pórku a už jsem jel. Ale taky jsem pil hodně proteinu, bcaa a glutaminy.

Takže si k tomu masu a bílkovinám z jídla zařadil i doplňky? Určitě. Především vaše Hydro, BCAA, glutamin. Na noc kasein, během dne izolát. Dá se říct, že z bílkovinových výrobků jsem měl všechno. Zkoušel jsem i nakopávače, ale to mi buď nedělalo vůbec dobře, nebo mi to prostě nezabralo. Jediný, který mi vyhovoval, byl E.NOX, ale podruhé už mi moc nezabral. Ale nejhorší zkušenost jsem měl s USA věcmi. Ty mi dělali vyloženě zle. Po nich jsem byl nafouklý a úplně rozhozený.

Já ti, Honzo, děkuji za rozhovor a doufám, že se ti bude v barvách Extrifitu na soutěži dařit alespoň tak dobře, jako doposud. IMG_2790 Aktuální forma