Jak vydržet?

Autor: Pavel Vacek

Pokud jste se právě rozhodli, že začnete se seriózním tréninkem, nebo již nějaký ten čas cvičíte, neměli byste podcenit psychologickou stránku věci. Může se stát, že ačkoliv máte vážně skvělé tělesné dispozice, dostatečně kvalitní zázemí s finančním zajištěním, vaše výsledky nebudou takové, jaké jste si původně předsevzali. Jak vám totiž potvrdí nejeden šampion napříč všemi sporty, je to hlava, kde se skrývá tajemství vašeho úspěchu.  

528919_297622043646129_135272693214399_675045_460351578_n.jpg

1. Co je vaše motivace?

 Vyjasněte si, co vlastně chcete. Ujasněte si, co vás motivuje a co naopak odrazuje od cvičení. První je jasné, to druhé je všechno to, proč po několika návštěvách posilovny mrsknete svou tréninkovou tašku do kouta a necháte ji tam za trest hnít. Určitě znáte i z našich rozhovorů lidi, kteří natvrdo řeknou, že jim byla motivací touha ukázat všem pochybovačům, zač je toho loket. Určitě existují lidé, pro něž byl hnacím motorem posměch spolužáků. A určitě se najdou lidé, kteří shodili 10 kilo jenom kvůli tomu, že jim to nikdo nevěřil. To všechno je motivace. A je úplně jedno, jestli pochází z vnějšku, nebo prýští z vás. Ale je dobré vědět, proč trénujete. To je první krok k tomu, abyste vydrželi v nastoupené cestě.

 2. Stanovte si cíl

 Stanovte si dlouhodobý cíl (například jak chcete vypadat za rok, kolik chcete vážit, kolik uzvednout), ale i dílčí krátkodobé cíle, měřitelné po měsících, týdnech nebo dokonce jednotlivých trénincích. Ty jsou ještě mnohem důležitější. Je totiž velmi ctižádostivé stanovit si cíl 250 kg na bench-press, protože jste viděli chlapíka, který to uzvedl, ale poté, co vás při první návštěvě fitka uškrtí 50 kilo, tak se z původní motivace stane spíše noční můra. Dejte si proto za cíl, že do měsíce se zlepšíte o 20 kilo. To pro začátek bude stačit.  

 

598750_332773780130955_1254003452_n

3. Zvolte si správný program

 K naplnění stanoveného cíle potřebujete správný tréninkový program. Je spousta žen, které nechaly cvičení kvůli neuspokojivým výsledkům. Mnoho žen si sice touží zpevnit svaly, ale upadá do mdlob při pomyšlení, že by jim nějaké mohly náhodou vyrůst. A tak chodí 3x týdně na běhací pás, potom udělají nekonečný počet sérií na břicho v milimetrovém rozsahu pohybu a na závěr to zakončí nějakým cvičením s jednoručkami jejichž hmotnost nepřevyšuje váhu dvou umělohmotných vařeček. Špatně! Pro začátek se zbavte mýtu, že vám vyrostou svaly. Dámy, aby vám cíleně rostlo nějaké svalstvo, tak to vyžaduje kompletní překopání životního stylu a tolik úsilí, že si to pro začátek jenom stěží dokážete představit. Váš program by měl být proto kombinací silového a aerobního tréninku se správnou výživou. Pokud tedy potřebujete pomoc trenéra při sestavení programu, nelitujte peníze!

4. Přátelé, rodina

 Obraťte se na nejdůležitější lidi ve vašem životě - ty, které žádáte o radu, které obdivujete a respektujete. Požádejte je, aby vám pomohli vydržet při tréninku. Jednoduché věci jako pár slov povzbuzení nebo společnost při tréninku dokáží zázraky. Podpora okolí je ještě efektivnější, pokud tito lidé rozumějí vaší tréninkové strategii a dietnímu režimu. A pokud se náhodou zmýlíte a setkáte se s pochyby a posměšky, tak vězte, že to je přesně ten způsob motivace, který přivedl autora tohoto článku ke třetímu místu na Mr. Universe.

5. Představivost

Vizualizace nám dává sílu využít myšlenky, představy a pocity na vytvoření naší vlastní reality. Představa vytoužené svalové partie vám může pomoci při jejím tréninku. Přivřete oči a zapojte svoji mysl při budování mohutných stehen, či bicepsů.

69592_163586907001396_100000502625092_483847_3557555_n.jpg

6. Učte se!

 Rozdíl mezi kulturistickým šampionem a návštěvníkem fitka je ten, že vrcholoví sportovci žijí sportem 24 hodin denně. Nikdo od vás samozřejmě nechce stejný stupeň odevzdanosti sportu, ale není od věci, když ve vás bude toto vědomí. Vyptávejte se, získávejte informace, ale nespoléhejte se na to, že to někdo udělá za vás. Dostávám otázky typu: Napište mi objemový trénink. Ten nejlepší. Ale já na takovou otázku odpověď neznám. Neexistuje. Jsou různé směry, různé teorie a myšlenky. Proto čtěte co nejvíce o posilování, kulturistice, aerobním tréninku a výživě. Navštěvujte fitness-semináře a přednášky specialistů. Učte se od těch nejlepších. Vždy když pořádáme Extrifit training day nestačím se divit. Ne že bychom si mohli stěžovat na nezájem, ale já nechápu, jak to, že není narváno? Cožpak v tom fitku cvičí jen 20-30 lidí? Ne. Odpověď je jiná. Pouze 20-30 lidí se chce zlepšit. Má motivaci se sebou něco dělat. Ostatní chodí jenom cvičit. Znalosti zvyšují motivaci a jsou tak předpokladem vašeho dlouhodobého setrvání při novém životním stylu.

 7. Spojte mysl a tělo

Náš nervový systém má úzký vztah ke zbytku těla. Při každém pohybu je mozek zaplaven tisíci signálů. Přijímá rozhodnutí a prostřednictvím nervového systému vysílá zpět signály, které se rozkládají na jednodušší, precizněji zprávy určené pro každé svalové vlákno. Toto zjednodušení pomáhá vysvětlit propojení mysli a těla, o kterém tak často mluví kulturistické šampióni. Naučte se rozeznávat, co vaše tělo říká mozku a naopak. Uvědomění si těchto vazeb zlepšuje trénink a urychluje pokroky.

 

394990_482117468485365_807650483_n   8. Nebojte se odměnit   Trénujete tvrdě v posilovně hned po tom, co jste strávili den v práci či ve škole. Nezasloužíte si za svou píli odměnu? Doporučuji, aby se každý začátečník sám odměnil nejméně jednou měsíčně, a to bez ohledu na výsledky. Stanovit si velký cíl (například shodit nebo přibrat 10 kg) do nejbližší odměny nemá smysl. Mnohem smysluplnější je, dát si za cíl udělat o pár opakování víc, naložit si o deset kilo větší váhu. Budete mít z těchto dílčích úspěchů mnohem větší radost, což se projeví ve vašem setrvání při tréninku. Cvičení se stane samozřejmou součástí vašeho života.      9. Definujte si úspěch   Pro někoho může být úspěchem 150 kg v benčpresu či objem paže 40 cm, vy si však definujte úspěch po svém, jakkoliv bude dosažitelný.  A buďte připraveni oslavit ho, když přijde. Lidé, kteří si umí vychutnat malé pokroky na cestě k většímu cíli, jsou obvykle lépe motivovaní než ti, kteří jsou věčně nespokojení. Na druhou stranu, ti věční nespokojenci jsou právě ti, kteří si neustále dávají nové a nové cíle a tvrdě a neúprosně jdou za jejich dosažením. Z těchto věčných nespokojenců se pak rekrutují světoví šampioni.   10. Trpělivost!     Je nesmírně důležité vědět, že bodybuilding není o změně těla ze dne na den. Je o soustavnosti a pravidelnosti. K tomu patří zdravý životní styl obsahující pravidelný trénink a rozumné stravování. Nedejte se znechutit tím, že po půl roce tréninku nevypadáte jako špičkový kulturista či fitness-modelka. Uvědomte si, že jejich těla jsou zpravidla výsledkem dlouholeté neúnavné práce v  kombinaci se železnou vůlí a odhodláním. Nicméně každý jeden z nich stál na začátku té samé cesty, na které jste právě teď vy.