Jak udělat úchvatně chutné a zdravé proteinové nápoje?

Autor: Pavel Vacek

Vyhněte se nudným stereotypním proteinovým šejkům, začněte být kreativní. Tento článek poskytuje návrhy jak vytvořit proteinový fenomén.

Proteinový koktejl nemusí být nudná, jednotvárná kombinace vody a vašeho oblíbeného proteinového prášku. Můžete si ho proměnit v mini jídla, plněná tunami nutričních hodnot, makroživinami a rozmanitostí chutí.
Předtím, než začneme mluvit o jednotlivých koktejlech, je zapotřebí abyste zamířili do obchodu s potravinami a koupili následující položky:
Plnotučné mléko, mascarpone, smetanový sýr, řecký jogurt, kokosový olej*, mandlové mléko, ovesná mouka, čokoládové mléko, pomerančový džus, jahody, borůvky, banány, citróny, limetky, tmavá čokoláda*, kokos*, arašídové máslo*, mandlové máslo*, kakaový prášek*, vanilkový extrakt*, instantní káva*, chilli papričky*, čerstvý špenát, splenda*

  protein-shake
Samozřejmě, že nepotřebuje všechny tyto potraviny, to byl pouze vtip. Jsou to jen návrhy a položky, které vám mohou pomoci udělat nějaké super koktejly. Polovina z těchto potravin se rychle kazí, zatímco druhá polovina může být ukryta ve spíži po nějaký čas. Produkty označené hvězdičkou mají delší trvanlivost.
 
Pojďme šejkovat!
 
Je čas jít si hrát. Chci, abyste byli kreativní! Myslete na chuťové kombinace, které si můžete vychutnat a zkuste je smíchat v mixéru. Nebojte se experimentovat. Moje doporučení je přidat jako první suplementy. Poté přidávejte menší množství potravin, abyste mohli během přípravy ochutnávat.
 
Hoďte je do mixéru, zapněte a ochutnávejte. Pokud vám chuť nesedne, přidávejte více složek podle chuti. Je to opravdu jednoduché.
 
Zde jsou některé nápady pro vyzkoušení: Banán s arašídovým máslem: Proteinový prášek, banán a arašídové máslo Čokoláda s chilli papričkami: Čokoládový proteinový prášek, hořká čokoláda, chilli papričky Krémová kombinace: Vanilkový proteinový prášek, mléko, pomerančový džus s trochou smetany Dobré ráno: Protein dle vaší volby, vanilkový extrakt, kakaový prášek, lžička instantní kávy, tmavá čokoláda, plnotučné mléko Lahodný protein: Protein dle vaší volby, ovoce, řecký jogurt Objemový šejk: Protein dle vaší volby, dva šálky plnotučného mléka, jeden šálek smetany, dvě lžičky mascarpone Báječný šejk: Vanilkový proteinový prášek, ananas, borůvky, vanilkový extrakt, strouhaný kokos   Je zřejmé, že existuje nespočet možných kombinací. Abych vám pomohl dělat lepší koktejly, tak máte k dispozici několik tipů.   11130_2
Tip 1: Potřebujete kalorie? Udělejte to krémvější!
Smetana, smetanový sýr, mascarpone a řecký jogurt jsou skvělým způsobem, jak přidat chuť, kalorie a krémovitost vašich proteinových koktejlů. Zkuste přidat půl šálku smetany ke každým 250 ml koktejlu, půlku tvarohu, mascarpone nebo řecký jogurt.
 
Tip 2: Vytvořte si vlastní šlehačkovou polevu
Dejte šálek smetany ke šlehání do mísy a přidávejte vanilkový extrakt s trochou Splendy aby to bylo dostatečně sladké. Pomocí mixéru šlehejte tak dlouho, dokud smetana neztuhne. Je to zdravá a přirozená šlehačková poleva, která se umisťuje na vrch proteinového nápoje. Dodá chuť, kalorie a nutriční hodnotu.
 
Tip 3: Přidejte hořkou čokoládu nebo kakaový prášek
Nebojte se přidat trochu hořké čokolády nebo kakaového prášku. Čokoláda se hodí k mnoha druhům ovoce, k jahodám, banánům nebo dokonce pomerančům.
 
Tip 4: Udějte protein lahodnější
Kombinujte proteinový prášek s ovocem, řeckým jogurtem, tvarohem nebo s mascarpone.
 
Tip 5: Přidávejte tuk
Pokud jste právě na fázi vyrýsování nebo na dietě může být obtížné najít kreativní způsoby, jak tělu dodat kvalitní tuky. Pokud nemáte každodenní příjem tuků na nule, zkuste přidat malé množství mandlového mléka nebo kokosového oleje do vašich koktejlů. 80VR - JPG.jpg
Tip 6: Přidejte arašídové máslo
Pokud máte rádi arašídové máslo, přidávejte kus arašídového másla do čokoládových šejků.
 
Tip 7: Přidejte čerstvý špenát
Asi to bude znít divně, ale špenát se skrývá ve většině zdravých receptů na proteinové koktejly. Pokud špenát nemáte rádi, věřte, že ani nepoznáte jeho obsažení v šejku.
 
Tip 8: Slaďte Splendou
Pokud vaším koktejlům chybí sladkost nebo chuť, přidejte Splendu.
 
Tip 9: Používejte kávu
Udělejte si kávový protein. Přidejte váš oblíbený proteinový prášek do kávy a kombinujte s dalšími chutěmi, jako je vanilkový extrakt, kakaový prášek, tmavá čokoláda, mandlové mléko, smetana atd. Můžete dokonce využít vlastnosti ledu a osvěžte se!
 
Závěrečné myšlenky:
Jíst zdravě a budovat svaly nebo spalovat tuky nemusí znamenat nudně jíst. Zeptejte se sami sebe, zda je daná potravina tou vhodnou do vašeho koktejlu.