Jak poznáte špatného tréninového partnera?

Autor: Pavel Vacek
 V dnešním článku se Vám budu snažit popsat, jak by neměl vypadat váš tréninkový partner. Určitě se někdo z vás dostal do situace, kdy jste cítili, že váš trénink je špatný, pomalý, procítění svalů je malé a podobně. Pokud se vám takový případ stal, je potřeba si uvědomit a zvážit možnost, jestli není chyba v tréninkovém partnerovi a jestli není potřeba vyměnit tréninkového partnera. 401050_193234750775714_173378329428023_325798_1121564236_n.jpg
Oddanost
 
     Podle mě je nejčastějším problémem, když váš partner není do cvičení tak velký zapálenec a fanda jako vy. Trénovat s někým, kdo necvičí tak tvrdě jako vy, je horší, než trénovat sám. Takový člověk bude snižovat úroveň vašeho tréninku a tím sníží i váš celkový standard. V žádném případě se od nesvědomitého tréninkého partnera nenechte přemluvit, že jeden trénink týdně stačí. Je jasný, že nestačí. Jestliže jste původně cvičili třikrát týdně, začnete najednou snižovat na dva tréninky týdne a pomalu se dostanete na pouhý jeden trénink.
 
Nevyrovnaná síla
 
     Je naopak skvělé, když je váš partner do tréninku blázen. Potíž je, pokud je ve skutečnosti blázen větší než vy. Přichází dříve, odchází později, vždy odcvičí něco navíc. A je zde ještě jeden problém. Taková maličkost. On váží 130 kg a vy jen 80 kg, nebo naopak. Taky ovšem můžete oba vážit stejně, ale on cvičí se 150 kg a vy se 100 kg. Na rozdílu váhy však není pochopitelně nic špatného, ale nesmíte však ztrácet mnoho času výměnou zátěže. Takový proces může negativně působit na psychiku slabšího tréninkového partnera. Perfektní partner by měl cvičit se zátěží jen mírně se lišící od vaší.
 
Tvrdohlavost
 
     Už se nemůžete dočkat první schůzky v posilovně. Přijdete, rozcvičíte se, on také. Přejdete k bench-pressu, lehnete si pod lavici a čekáte, že vám bude dělat dopomoc. Jenže parťákovi se nechce cvičit bench-press díky bolavému rameni. Jistě si řeknete, že jde pouze o bench-press, tak přejdete k druhému cviku, ale vše se opakuje. Nakonec zjistíte, že jediné cviky, které ho zajímají, jsou sedy-lehy, klopení předloktí nebo speciální cvik, který mu doporučil ošetřující lékař. Kompromisy jsou samozřejmě nutné, ale pokud je nebude dělat i váš partner, ztrácíte s ním čas. 534911_500462493335452_772475125_n
Plýtvání časem
 

     Váš partner cvičí rád, shodnete se na zátěži, máte podobnou postavu, stejný typ tréninku. Odcvičíte první sérii bench-pressu. Poskytne vám skvělou dopomoc, výborně motivuje. Vše je jak má být. Ale v tom přichází problém v tom, že když má na řadu přijít právě on, máte pocit, že něco nehraje. Místo toho, aby okamžitě ulehnul pod lavičku, vezme si opasek a pásky na zápěstí, popráší si dlaně magnéziem a o 5 minut později ulehá pod lavičku. Snad už konečně začne cvičit, ale on si znovu sedne, aby vám vyprávěl, jaké je to v práci. Člověk, který často plýtvá časem, je největším nebezpečím vašeho tréninku.
 
Expert
 
     Tzv. expert všechno zná a všechno ví. Ničím ho nemůžete překvapit, nepřijme žádnou kritiku a o nové metodě s vámi nebude diskutovat. Ovšem pravdou je, že expert má jenom základní znalosti a není opravdovým expertem, je to jen autoritativně znějící hlupák.
 
Měnič plánů
 
     Také se vám může stát, že narazíte na výborného tréninkového partnera, kterému říkám tzv. měnič plánů. Zpočátku jste nadšení, trénink je perfektní a všechno klape. Pak ale začne váš tréninkový partner měnit tréninkové dny a tréninkovou dobu. A protože máte svoje povinnosti je možné, že se stanem že trénink zmeškáte. Pak ale přestanete chodit pravidelně a včas jako on. Podle mě by si měl každý kulturista stanovit pevný tréninkový plán a toho se držet. Pokud jsou tréninkové dny a doba nepravidelné, nikdy nedosáhnete kvalitních výsledků.
  11
Pesimista
 
     Pokus je váš partner nenapravitelný pesimista, zpočátku to nezaznamenáte. Pak ale začnete mít zvláštní pocit. Budete z posilovny odcházet s pocitem beznaděje, ztrácíte chuť a nadšení. Vaše původní cíle se vám budou zdát neuskutečnitelné. Pesimista vám ubírá energii, odradí vás od cílů a předsevzetí, vše se vám po jeho boku bude zdát těžší, delší, méně praktické.
 
Odvážlivec
 
     Se svým novým parnerem jste nadšení, zdá se, že váš trénink získá na kvalitě. Pak ale nový tréninkový partner přijde k bench-pressu naloží rovnou velkou váhu a řekne, že takovou zátěž se mu podařilo zvednout na střední a že jí chce zkusit zvednout znovu. Odvážlivci a ti, kteří se rádi předvádějí, jsou nejnebezpečnější ze všech druhů tréninkových partnerů. Vždy vás dostanou do rizikové situace.
 
Úzkostlivý partner
    
    Už se těšíte na první sérii bench-pressu s novým tréninkovým partnerem. Máte dostatek sil a máte provést 12 opakování. Náhle jde na řadu partner, který by měl také zvednout bez problému 12 opakování, ale skončí u 10 opakování. Měl prý strach, aby toho na něho nebylo příliš moc. Problém je ten, že se úzkostlivost přenese za chvíli i na vás. Takový partner se vás bude často ptát na otázky, jestli jste si jistí, že takovouhle váhu zvládnete zvednout a podobně. Vy ovšem potřebujete partnera, který bude vědět kdy a jak pomoci.
 
 
Závěrem je nutno říci, že je velmi těžké sehnat správného tréninkového partnera, který by vám ve všech ohledech vyhovoval. Zbývá vám buď se s jeho chybami smířit a přijmout je, anebo se na sparing partnera vykašlat a cvičit sám. A12_4381. ex