I svaly mají paměť!

Autor: Pavel Vacek


Dlouho jste necvičili a nemáte náladu začít zase od začátku a čekat na výsledky několik měsíců? Žádný strach, svaly si vše pamatují a vy budete rychle ve formě. 528919_297622043646129_135272693214399_675045_460351578_n.jpg
Tréninkové pauzy
 
Jistě se mezi vámi najdou tací, kteří si dávají delší tréninkovou pauzu, několik měsíců, nebo dokonce několik let. Důvody jsou různé, buď jste byli nemocní, nebo odcestovali, nebo prostě neměli chuť do cvičení. Po určitém čase, u každého to bude asi trochu jiné, začala vaše nabytá svalová hmota postupně ztrácet na objemu. Svaly byly pořád menší a menší, až se zdá, jako byste nikdy do posilovny nechodili.
 
Někteří z vás s cvičením už znovu nezačali, ale určitě je spousta těch, kteří se na to vrhli znovu a možná byli překvapeni, jak rychle si jim původní forma a objem svalů vrátily. Nejspíš to bude tím, že si vaše úsilí v posilovně prostě svaly pamatují. Rozpomenou se na svou původní formu a snaží se do ní, co nejrychleji dostat. Leckterý začátečník, který vás pozoruje v posilovně, musí žasnout, jak rychle jste ve formě, když jemu to trvá tak dlouho. Začátečník prostě nemá na čem stavět a k čemu se vrátit, vy ano. 425125_379918432022090_110711512276118_1647730_1787837341_n.jpg
Jak vlastně regenerujeme?
 
Jak svaly fungují, již mnozí s vás vědí. Aby došlo ke kontrakci, stažení svalů, musí se aktinová vlákna zasunout mezi vlákna myosinová. Tato dvě vlákna tvoří struktury tzv. myofibrily, které jsou součástí všech svalových buněk. A právě toto stažení je základem veškerého pohybu svalu. Při natažení svalu je toto spojení, mezi aktinem a myosinem přerušeno. A při vysoké námaze, kterou znáte z posilovny, je toto spojení mnohdy přerušeno velkým násilím, čímž může dojít k poškození svalových buněk. Tělo začne buňky spravovat a spraví je natolik dobře, aby při vašem příštím tréninku tuto námahu zvládly. Jsou tedy o poznání silnější a pevnější.
Klíč k úspěchu silových sportovců
 
Pokud vaše svalové buňky hypertrofují, prostě jim naroste průměr, půjčí jim svá jádra přilehlé satelitní buňky. A v tom právě spočívá princip dobrých výsledků silových sportovců. Svalové buňky nabudou na objemu a navíc dostanou další buněčné jádro. A pokud delší dobu necvičíte a vaše svaly „splasknou“, nemusíte mít strach. Půjčená buněčná jádra ve vašich buňkách zůstanou. Proto, když delší dobu necvičíte, vaše svaly zase rychle narostou. Máte totiž v buňkách jádra navíc, která začátečníci nemají. A s trochou píle je dobře využijete.
A na čem ještě záleží?
 
Biologické podmínky už známe. A co ještě vrátí naše svaly do původní formy? Zkušenosti!  Kdo už jednou do posilovny chodil, může se tam zase klidně vrátit. Nejenom že potká staré známé, ale opráší svoje staré zaběhnuté tréninky. Začátečník takové štěstí nemá. Nejistě chodí od stroje ke stroji, rozhlíží se, jak cvičí ostatní, a než si sestaví svůj ideální tréninkový plán, uplyne delší doba. Vy máte podstatně větší náskok.
 
Znáte techniku provedení jednotlivých cviků, znáte stroje, znáte svoje schopnosti a reakci svého těla na určité typy tréninků. Víte, jak rychle regenerujete a které suplementy vám zabírají. Ale nikdy nezapomeňte na to, že po delší pauze nemůžete provést trénink stejné intenzity a délky jako kdysi, jinak skončíte se svalovou horečkou a několik dní se nehnete. Prostě musíte začít pozvolna, jako ten začátečník, ale s tím pocitem, že budete ve výsledcích postupovat mílovými kroky. Kroťte svoje ego a začněte s rozumem.
 
Výsledky jdou ruku v ruce s vaší pílí. Pokud jste dříve přistupovali k tréninkům s určitou dávkou disciplíny, udělejte to tak i nyní. Pravidelné „neodfláknuté“ tréninky jsou základem úspěchu. Když chci vypadat jako kdysi, musím i cvičit jako kdysi. Chuť do cvičení a dostatek energie by vám určitě neměly chybět. Pokud se vám po pauze do cvičení vůbec nechce, asi nemá cenu znovu začínat a přemáhat se. Tréninky pak odbudete, jen abyste už to měli vše za sebou, a budete netrpělivě čekat na výsledky, které se stejně v mnoha případech ani nedostaví. 375275_325434884137112_110711512276118_1479140_888133939_n.jpg
Dostatečně se namotivujte!
 
Bez pořádné motivace výsledků jen těžko docílíte. Ať už bojujete s nabranými kily, nebo chcete lepší postavu a zdravotní stav, výdrž, fyzičku apod., stanovte si vždy nějaký cíl. Samozřejmě byste neměli zapomenout ani na stravovací návyky a suplementy. Posilování a kulturistika je životní styl, a tak by se k tomuto sportu mělo také přistupovat. Vytáhněte svůj starý jídelníček a pusťte se do vaření. A možná se výsledky dostaví mnohem dříve.
 
Každý z nás se řadí, jak už bylo mnohokrát zmíněno, k určitému svalovému typu, a podle toho bude vypadat i návrat k původní formě. Pokud máte atletickou sportovní postavu už od dětství, s tréninky a jídelníčkem se asi trápit moc nebudete. Ektomorfové a endomorfové jsou na tom trochu hůř. Ale s trochou vůle a návratem k původnímu „zdravému“ režimu se výsledků také dočkají, i když je to bude stát víc sil a odříkání.
 
Slovo závěrem
 
Univerzální pravidla pro návrat k posilování neexistují. Každý jsme jiný a každý cvičíme jinak. V podstatě můžete vyzkoušet různé typy tréninků, na které jste byli zvyklí, nebo zařadit i něco, co neznáte, aby vás posilování neodradilo, ale začalo zase bavit. Můžete vyzkoušet třeba střídání silového a objemového tréninku po jednom měsíci, abyste rychle nabrali ztracenou sílu. Je to na jen vás.