FITNESS BURGER

Autor: Extrifit

Říkáte si, že asi čtete špatně? Burger na stránkách o posilování, zdravém životním stylu a správné výživě? Nebojte se, neklame vás zrak. I takový burger, pokud se dobře připraví, se může stát kvalitním, výživově hodnotným a chutným pokrmem, který zapadne do zdravého jídelníčku. Stále nevěříte? Pak čtěte dál.

Jistě se vám stalo, že jste byli (a možná ne jedenkrát) v časové tísni a sáhli jste po jídle, které nebylo tak úplně vzorové. Možná, že se vám tato „nepříjemnost“ stává častěji, než jste si doposud byli ochotni připustit. Scénář je většinou podobný – sáhnete po kusu masa, které pořádně osolíte a ledabyle ho hodíte na pánev, kde už je „kaluž“ oleje (hlavně, aby bylo jídlo co nejdřív) a výsledkem je steak plný tuku a soli. Tohle asi nebude to pravé pro vaše svaly, že?  

V dnešním článku se proto podíváme na to, jak připravit maso nejen v krátké době, ale hlavně tak, že bude odpovídat zásadám správné výživy. A domníváme se, že si vybere opravdu každý – ten, kdo chce budovat svalovou hmotu, ale i ti z vás, kteří se chcete zbavit nadbytečného tuku. Dokonce pro vás máme i recept na burger, který pomůže v boji proti volným radikálům – tzv. antioxidační burger.  

Jestli už máte chutě na pořádný kus masa, tak rychle čtěte dál. Čeká na vás 5 skvělých receptů na fitness burgery. Osobně mohu každý z nich doporučit.   

BURGER NA SVALY
Tento burger se skládá z dvojité dávky hovězího masa, sýru čedar, vajíčka, hlávkového salátu, krůtí šunky, papriky a grilované cibulky.
Pokud nemáte rádi sýr čedar, tak samozřejmě volte jiný druh – například eidam.
A proč vybíráme krůtí šunku? Obsahuje totiž o polovinu méně nasycených tuků než šunka vepřová.

 
Na 1 porci budete potřebovat
300 gramů hovězího masa, 60 gramů sýru čedar, 2 plátky krůtí šunky (min. 90%), 1 vejce, 2 plátky cibule, 2 plátky papriky, list salátu, lžička light majonézy, lžička dijonské hořčice, mořskou sůl a koření dle chuti, celozrnné pečivo
 
Jak na něj
Z mletého hovězího masa vyformujte malé placky, posolte a okořeňte. Maso ogrilujte z obou stran a posypte strouhaným sýrem.
Dál ogrilujte krůtí šunku a cibuli, na pánvi osmažte vajíčko z obou stran, osolte a okořeňte ho.
V malé misce si smíchejte majonézu a hořčici.
Překrojte si pečivo a také ho na malou chvilku dejte ogrilovat a následně rozdělte směs majonézy a hořčice na obě půlky pečiva.
Přidejte hovězí maso, vejce, krůtí šunku, cibuli, papriky a salát.
A nechte si chutnat! 

BURGER PLNÝ ZDRAVÝCH TUKŮ

Můžete se těšit na hovězí burger s rukolou, avokádem, olivovo-mandlovou směsí, paprikou a sýrem.


Na jednu porci budete potřebovat
BURGER
150 gramů hovězího masa, 30 gramů sýru (čedar, eidam – záleží na vás), pečivo, hrst rukoly, ¼ avokáda, 2 plátky papriky

OLIVOVO-MANDLOVÁ SMĚS
180 gramů zelených a černých oliv bez pecky, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 40 gramů pražených mandlí, 75 gramů grilované červené papriky, čtvrt lžičky mořské soli, čtvrt polévkové lžíce vinného octu
 - všechny tyto ingredience rozmíchejte, aby vznikla hladká hmota
 
Jak na něj
Mleté hovězí maso vyformujete do placky a buď maso ogrilujete nebo opečete a posypete ho strouhaným sýrem.
Následně opečte překrojené pečivo a obě půlky potřete olivovo-mandlovou směsí.
Na pečivo dejte maso, rukolu, avokádo a papriku.
A máte hotovo!
 
NÍZKOSACHARIDOVÝ BURGER
Něco pro ty z vás, kteří musí držet sacharidy zkrátka.
Namísto pečiva použijete hlávkový salát, místo majonézy balsamikový ocet, tymián, který má velmi pozitivní účinky na lidské zdraví – obsahuje (podobně jako červené víno) flavonoidy, dále přidáte nízkotučný tvrdý sýr, papriku a cibulku.
 
Na jednu porci budete potřebovat
BURGER:
150 gramů libového hovězího masa, 30 gramů méně tučného tvrdého sýra, 2 velké listy hlávkového salátu, 2 plátky papriky, mořskou sůl a koření
KARAMELIZOVANÁ CIBULKA S TYMIÁNEM
2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 cibule – pokrájená na kolečka, tymián
Jak připravit karamelizovanou cibulku
Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pokrájenou cibulku a tymián a restujte asi 10 minut – cibule musí mít zlatohnědou barvu.
 
Jak na burger
Hovězí maso opět vytvarujte na placku, okořeňte, posolte a ogrilujte. Na vrch položte plátek sýra a nechejte ho roztéct na mase. Následně ogrilované maso položte na salátový list, přidejte papriku a dvě polévkové lžíce karamelizované cibulky. Vše ještě pokapejte balsamicovým octem. Pokud chcete z balsamica vytvořit „tužší“ směs, tak si nejprve do malého hrnce nalijte šálek balsamicového octa, nechte ho zahřát, poté teplotu redukujte a pomalu vařte do té doby, než se odpaří tekutina a ocet získá sirupovou konzistenci.
Pak už jen přiklopte dalším listem salátu a můžete si vychutnat zdravou pochoutku.

NÍZKOTUČNÝ BURGER
Ano, i takový burger se dá připravit. A chuťově vůbec neutrpí. Jen vyměníme hovězí maso za drůbeží.

Na jednu porci budete potřebovat
BURGER
120 gramů krůtího masa, čtvrt cibule, mořskou sůl a koření, čajovou lžičku olivového oleje, 1 celozrnné pečivo, 2 plátky papriky
PAPRIKOVÁ SALSA
3 nakládané okurky, 2 pečené červené papriky, hrst koriandru (nejlépe listy)

Jak na salsu?
Okurku pokrájejte na kousky, pečené papriky oloupejte a očistěte od jadérek a pokrájejte. Následně smíchejte všechny ingredience.

Jak připravíte burger
Ogrilujete cibuli a smícháte ji s mletým krůtím masem. Vyformujete placku, kterou okořeníte a posolíte. Maso můžete ogrilovat nebo opéct.
Pečivo také opečte, ale ještě před tím, než ho dáte na pánev, ho pokapejte trochou olivového oleje. Dovnitř poté vložte masovou placku, 2-3 polévkové lžíce salsy a papriku.

Dobrou chuť!

ANTIOXIDANT BURGER
To nejlepší nakonec. Můj favorit.
Nejen pro milovníky masa, ale také pro ty z vás, kteří holdují zelenině a zároveň chtějí udělat i něco pro očistu těla.
Například kapusta, která je součástí receptu, obsahuje nejvíc látek s antioxidačním účinkem.
Opět se vrátíme k hovězímu masu, doplníme jej zeleninou a sezamovým pečivem.
 
Na jednu porci budete potřebovat
BURGER
150 gramů mletého hovězího masa, sůl + koření, sezamové pečivo (případně celozrnné), 2 čajové lžičky sojanézy (nebo majonézy light), 2 polévkové lžíce pokrájené červené papriky, hrst semínek alfaalfa (sežene v prodejně se zdravou výživou, pokud je nebudete mít k dispozici, můžete je nahradit hrstí brokolice, kterou „rozdrolíte“ na kousíčky), velkou hrst baby špenátu (nejlépe čerstvé listy)
NAKLÁDANÁ ČERVENÁ CIBULE
1 červenou cibuli pokrájejte na hrubší kolečka a vložte do 250 ml citronové šťávy. Nechte takto marinovat 24 hodin.

KAPUSTOVÉ CHIPSY
Na ně budete potřebovat 4 listy zelené kapusty, které pokrájíte na menší kousky, položíte na plech, pokapete olivovým olejem a vložíte do předehřáté trouby (180 stupňů). Pečte je 5-10 minut nebo do té doby, až budou okraje listů křupavé. Ale pozor – listy vám nesmí zhnědnout!
Upečené chipsy posypte lehce mořskou solí.
 
Jak na burger
Masovou placku okořeňte, posolte a ogrilujte (případně opečte). Následně také opečte sezamové pečivo, překrojte ho a na každou stranu rozetřete sojanézu nebo majonézu. Potom na pečivo položte maso, pečenou papriku, semínka alfaalfa (nebo brokolici), kapustové chipsy, cibuli a špenátové listy. Přikryjte druhou žemlí a můžete se pustit do jídla.
 
 
V dnešním, trošku netradičním, článku jsme vám chtěli ukázat, že někdy i „zatracované“ jídlo, které na první pohled rozhodně nevypadá, že by se hodilo do jídelníčku sportovce, se může díky správné přípravě stát výživově hodnotným a zdravým jídlem.
 

Doufám, že vám některý z burgerů zachutná.