Filip Grznár: Teprve na tréninku nohou se pozná, jakej kdo je chlap.

Autor: Extrifit


 Pokud jste četli report z Mistrovství Čech IFBB, tak jistě víte, že mezi aktuální mistry Čech se zařadil od této neděle také Filip Grznár. Jeho boj se Zdeňkem Razákem o vítězství v kategorii patřil možná k tomu nejlepšímu, co jsme mohli na tomto šampionátu vidět. Využil jsem tedy krátké přestávky mezi semifinálovou a finálovou částí soutěže k tomu, abych krátce vyzpovídal Filipa Grznára, který ještě v době našeho rozhovoru netušil, jak jeho souboj dopadne.
normal-15292.jpg
Jak to Filipe dneska vidíš?

FG: No vůbec netuším. Je to těžké. Zdeněk (Razák) je strašně obrovskej, navíc pěkně vyrýsovanej. Je to fakt těžký odhadnout.

Tak obrovský není, ty jsi právě větší. Ale je ostřejší než ty.

FG: Fakt? No tak vidíš. Já to z pódia nepoznám. Nechám to na rozhodčích.

Snažíš se nějak v tom souboji využít tvé přednosti, kterými jsou ty tvoje nohy?

FG: Tak vím, že to je moje přednost, ale nějak se na to nesoustředím. Já vím, že u Zdeňka jsou ty nohy trošičku slabinou, ale nějak extra si na něj rozhodně nevěřím, Spíš doufám, že to snad nějak dobře dopadne.

Každopádně musím říct, že to je pěkný souboj. Vnímáš to taky tak?

FG: To jo, to určitě. Mám obrovskou radost, že je tam konečně nějaký pořádný soupeř, se kterým se musím o to vítězství poprat. Jinak to nemá cenu.
normal-15288.jpg
Vaše kategorie do 82 kg je tady na tomto mistrovství nejlepší a nejkvalitnější ze všech.

FG: Já vím. To bylo znát už ze startovní listiny. Právě proto jsem se snažil, abych to stáhnul do téhle kategorie, aby měl případný úspěch nějakou váhu. Včera jsem totiž měl ještě 86 kilo, takže jsem to musel extrémně stáhnout a vejít se do 82 kg kategorie.

A dneska jsi navážil kolik?

FG: 81,6. Takže jsem dal dolu 4 kila.

A to se ti podařilo jak?

FG: Já jsem udělal úplně opačnou superkompenzaci, než je obvyklé. Rozpil jsem to až na 8 litrů destilované vody denně. Tohle množství jsem měl ještě včera, tzn. den před závodem. A dneska jsem to úplně utnul a ono to odteklo. Původně jsem chtěl jít devadesátku, abych nemusel shazovat svaly a abych to nemusel hnát do takovýchto extrémů, ale nakonec jsem moc rád, že jsem skončil v té 82, protože jak si sám řekl, zdá se mi nejkvalitnější.

Loni jsi závodit nebyl, viď?

FG: Ne. Naposledy jsem byl předloni, kdy jsem vyhrál Čechy.

Tak dneska se uvidí, jestli k tomu titulu přidáš i druhý. Chystáš nějakou změnu na příští týden, kdy se koná Mistrovství České republiky.

FG: Ne. Já tam totiž asi ani nepojedu. Já dělal formu pouze kvůli focení u Pepy Adlta a ty závody jsou jenom takovou třešničkou na dortu a prostředkem motivace k dietě.

A není to škoda?

FG: Hele, uvidíme. Možná to dneska dobře dopadne a já změním názor. Taky záleží na sponzorech, jestli ještě pustí nějaké peníze, protože mě už se z vlastního nechce moc dávat. Ta věc je určitě otevřená, ale v tuto chvíli říkám, že spíš ne. I když je pravda, že jsem tu republiku nikdy nešel. Vždycky jsem absolvoval jenom Čechy a pak jsem to už ukončil. Takže samotná účast by to byla pro mě svým způsobem změnou.

Já jsem se chtěl zeptat i na možnou účast ne Evropě, ale slyším, že to asi tedy padá, co?

FG: Tak to určitě jo. Jednak nemám monitoring a jednak se mi vůbec do toho nechce.

Tvoje příprava probíhala klasicky, nebo tam byly nějaké odlišnosti?

FG: Moje příprava byla hlavně extrémně krátká. Trvala, dá se říct, pouze zhruba 4 týdny, během kterých jsem nabral 7 kilo, protože než jsem začal, tak se moje váha pohybovala někde kolem 80 kil. Spíše pod nimi. Bylo to dáno tím, že jsem ani nijak necvičil, protože dělám jako osobní trenér a toho času nebylo nazbyt. Takže jsem víceméně jenom odpočíval. Ale aspoň to šlo rychle zpátky nahoru. Přesto je tam ta krátká doba na těch svalech přeci jen znát. Ale díky Robertu Archmanovi, se kterým dlouhodobě spolupracuju, není ten nedostatek času na formě znát až tolik.
grznar_filip.jpg
Vraťme se trochu k těm tvým nohám, jakožto absolutní přednosti při závodech. Jak je děláš?

FG: Ano, ty nohy jsou taková moje specialita. Já je trénuji strašně rád, protože teprve na tréninku nohou se pozná, jakej kdo je chlap. Snažím se o extrémní tréninky založený hlavně na dřepech, dřepech a dřepech. Pak ještě používám výpady. Ale co se týče dřepů, tak jsem dal minulý týden při těch cca 86 kilech tělesné váhy sám, bez bandáží, s prdelí až dolů na paty 250 kg na dřep. Takže si myslím, že nohy mi docela jdou. Dřepy a mrtvé tahy. To jsou moje cviky.

Nebojíš se nějakého zranění?

FG: Ne, Jelikož dělám ještě i silový trojboj, tak techniku cviků mám docela zmáknutou.

A který sport tě baví víc?

FG: Kulturistika samozřejmě. Trojboj je pro tlusťochy, co si chtěj dokázat, že něco taky i uzvednou. Mě strašně baví objíždět závody v trojboji s relativně malou tělesnou váhou, a zatápět tam mnohem těžším soupeřům. A aniž bych se na to nějak speciálně připravoval, tak se mi je daří porážet. V celém svém tréninku se snažím jet hlavně silově.

A co do budoucna?

FG: Jé, tak to vůbec nevím, co bude. Uvidíme, podle momentální situace. Prostě až mi zase hrábne, tak mě uvidíte zase na závodech. Ale jak říkám, musí to být zase hezky pěkně do pohody.
normal-15291.jpg