Extrifit® uvádí novou BEEF řadu produktů z hovězího masa.

Autor: Pavel Vacek


Jak je to s aminospektrem hovězího masa?
 
Za typické aminospektrum hovězího masa lze určit pouze a jedině aminospektrum veškerého masa z celé krávy nebo býka. Výrobně to znamená: oddělení hlavy, vnitřností, kůže a dlouhých kostí. Po oddělení těchto částí hovězího dobytka pak zůstává jen kvalitní hovězí maso ze všech svalových částí krávy / býka. Tato masová směs s rozdílnými aminospektry pak tvoří typické masové hovězí aminospektrum. Toto aminospektrum vznikne zprůměrováním obsažených aminokyselin ve všech masových bílkovinách hovězího masa: v myozinu, tropomyozinu, aktinu, kolagenu, myoglobinu, elastinu a hemoglobinu.
 
Z jakých bílkovin je tvořeno hovězí maso?
 
Zastoupení jednotlivých svalových bílkovin je velmi různé a závisí na tom, o jaký „kus“ hovězího masa se jedná. Liší se složení bílkovin v zadním hovězím od předního hovězího, liší se zastoupení uvedených bílkovin v hovězí svíčkové a rovněž jiné poměry bílkovin jsou např. v oháňce, srdci nebo hřbetu. Nelze vyjmout aminospektrum pouze jediné části hovězího masa např. z roštěnky a považovat tento aminogram za typický. To je zcela mylné, zavádějící a chybné. Stejně tak je chybné považovat aminospektrum hovězího masa např. z oblasti v blízkosti kloubu za typické.
  Isobeef
Jaké je průměrné aminospektrum jednotlivých svalových bílkovin?
 
Pro zajímavost uvádíme orientační obsah aminokyselin v bílkovinách hovězího masa: v myozinu 13,3%, v tropomyozinu 13,9%, v aktinu 13,7%, v kolagenu 14,2%, v myoglobinu 15,5%, v elastinu 13,1%, v hemoglobinu 15,1%. Z těchto bílkovin je tvořen každý kus hovězího masa a součet hodnot vyjadřuje průměrné zastoupení aminokyselin v komplexním hovězí bílkovině (proteinu).
 
Existuje maso bez pojiva?
 
Ne. Neexistuje maso bez aktinu, stejně tak neexistuje maso bez kolagenu nebo bez hemoglobinu. Často se však s tímto mylným názorem setkáváme. Např. pojivová bílkovina kolagen, obsahující aminokyselinu hydroxyprolin, drží jednotlivá svalová vlákna pohromadě a je obsažena jak ve svíčkové, tak v zadním hovězím, tak v kterékoli jiné části svaloviny hovězího dobytka. Bez pojiva by se sval rozpadl.
 
Jak poznám hovězí suplement, tvořený pouze ze svaloviny?
 
Uvádí-li výrobce, že suplement obsahuje pouze hovězí bílkovinu a na etiketě jsou v aminospektru uvedeny aminokyseliny cystein, tryptofan, glutaminu  a vyšší dávka BCAA, pak obsah těchto aminokyselin jednoznačně určuje, že se jedná o libové maso ze svaloviny. Pokud výrobce aminospektrum vůbec neuvádí, jedná se o zcela pochybný výrobek, kterému se rozhodně vyhněte. Neuvedení obsahu aminokyselin má jediný důvod a tím je zakrýt nejasný nebo pochybný původ hovězí bílkoviny. Tolik k bílkovinám hovězího masa.
Používá Extrifit® v nové BEEF řadě svalovinu z hovězího masa?
 
Ano. Sprejově sušený hovězí vývar, který používá společnost Extrifit v nových produktech Isobeef®, Beefmass®, Beef Amino 24000 a v dalších produktech, je komplexním vývarem z masa hovězího dobytka a je tak tou nejkvalitnější možnou surovinou, kterou lze z masa krávy / býka pro výrobu proteinu získat. Sprejově sušený vývar z komplexního hovězího masa (a tedy s komplexním aminospektrem hovězího masa) je svým 100% masným původem ve sportovní výživě unikátním.
   
Jak se vyrábí izolovaný protein z hovězího masa?
 
Proces výroby masového hovězího izolátu probíhá tak, že veškeré komplexní maso ze svaloviny krávy / býka je rozvařeno a vznikne tak extrémně koncentrovaný bílkovinový masový vývar. Z této husté masové směsi je odseparován tuk a tím vzniká pouze čistě proteinový masový roztok s prakticky nulovým obsahem tuku. Tato předpřipravená proteinová hmota z hovězího masa je následně zpracována technologickým procesem, který se nazývá sprejové sušení.
 
Jak probíhá technologický proces sprejového sušení koncentrovaného vývaru z hovězího masa?
 
Tento proces probíhá za přesně stanovené stabilní teploty a vlhkosti, která je udržována vysoce výkonným a speciálním odvlhčovačem vzduchu. Po průchodu tryskami, které vytváří sprejový efekt ve fluidní a rozprachové sušárně za pomocí silné odstředivé síly, je pak proteinový vývar z masa zbaven vody. Vzniká tak zcela suchý, nelepivý prášek, který se nazývá sprejově sušený vývar z hovězího masa.
Beefmass
Jaké jsou hodnoty sprejově sušeného izolátu z hovězího masa v řadě BEEF Extrifit®?
 
Tento čistě přírodní proteinový izolát má zachovány veškeré hodnotné látky hovězího masa. Kvalitu masové bílkoviny, vitamíny i minerální látky. Finální surovina v suplementu obsahuje 99% bílkovin ze svaloviny býka / krávy a pouze 1,9% tuku a 0% cukrů. Tento 99% proteinový izolát z hovězího masa je tak ideálním doplňkem výživy v kulturistice, kdy jeho suplementací získáváte izolované bílkoviny pro růst svalové hmoty stejně, jako při konzumaci hovězího masa, avšak v mnohonásobné bílkovinové koncentraci a přitom nekonzumujete vůbec žádný tuk.
 
Jak správně připravit proteinový izolát ISOBEEF®?
 
Při šejkrování produktu Isobeef® vzniká typická šejkovitá konzistence s hustou pěnou a je nutno si s přípravou pohrát. Masový izolát se chová jinak, než instantní syrovátkový protein a pro přípravu nápoje doporučujeme více šejkrovat, až se proteinový prášek z masa rozpustí a vytvoří krém s velmi hustou konzistencí. Chuť masového izolátu je velmi lahodná. Při pití udržujte šejkovitou konzistenci dalším protřepáváním. Tento návod se týká pouze výrobku Isobeef®. Další produkty Extrifit® s obsahem hovězího masa mají vynikající rozpustnost, obdobnou, jako instantní proteiny a gainery Extrifit.
Shrnutí:
 
Extrifit® přichází na trh se zcela novou řadou produktů z čistě přírodního hovězího masa!
 
Novinky Isobeef®, Beefmass® (již jsou na trhu), Beef Amino 24000, Long® 80 Multiprotein a Go Pro 30 (připravují se) obsahují: 
-       Vývar z pravého hovězího masa – 99% proteinový izolát
-       Hovězí masový izolát je cela bez tuku a bez cukrů
-       Uvádíme přesné komplexní masové aminospektrum!
-       Uvádíme přesné složení
-       Uvádíme technologii výroby (vývar a následné sprejové sušení)
-       Slazeno z největší části přírodním sladidlem z rostliny Stévie
-       Zcela bez přidaných barviv
-       Hnědá barva je tvořena přirozenou barvou masa
-       Obsahuje masové aminokyseliny tryptophan, cystein, BCAA, glutamin
-       Vynikající příchutě