EXTRIFIT odměňuje: Lukáš Veselý- dorostenecký Mistr ČR

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu \"Odměna za výsledek\". V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i dorostenecký Mistr ČR Lukáš Veselý. 

Lukáši, mohl by ses našim čtenářům krátce představit?
Ahoj, zdravím všechny čtenáře. Jmenuji se Lukáš Veselý, je mi 18 let a pocházím z Brna. Co se týče studia, tak jsem na střední škole na Čichnové, kde studuji obor informační a komunikační technologie, zkrátka ve zkratce práce s PC atd...Jinak co se týče cvičení, tak chodím do „staršího“ fitka v Brně v Bystrci s názvem Factory Fitness. Je to posilovna, kde je spíše více činek, než strojů.  

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?
Ano, jsem jeden z nich (smích). Předána mě byla, protože jsem zvítězil na Mistrovství Moravy a Slezska v kategorii starší dorost do 65kg a o týden později jsem si splnil sen a vyhrál jsem Mistrovství České republiky ve starším dorostu do 65kg :). Byl to nejlepší okamžik mého života, tolik radosti jsem už dlouho neměl:)).

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?
Určitě. Strašně hodně mě to nakoplo, že jsem získal 2x zlato, takže s kulturistikou určitě nekončím. Budu v tom dále pokračovat a těším se za 2 roky, až se opět ukážu na Mistrovství Moravy a Slezska.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit? 
Moje silná stránka je pevná vůle a sebevědomí. Mojí slabší stránkou je, že občas neudržím svoje nervy a jsem protivný na lidi kolem a to je tím, že občas v dietě mám nižší sacharidy a jsem prostě nervóznější . Však to někteří znáte (smích).. Jak je hodlám zlepšit? Budu se snažit ovládat se (smích).

 

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?
Co se týče mé přípravy, tak jsem asi 2 měsíce do závodů spolupracoval s Pavlem Vackem, takže bych mu zato chtěl hrozně poděkovat.:).  Ale jinak na své přípravě spolupracuji hlavně s ním a s Janem Křenkem, což je můj kvalitní sparing.  

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?
V předsoutěžní přípravě mě nejvíc dělala potíže škola, vstávání na kardio a občas i to jídlo. Bylo toho hrozně málo, měl jsem občas hlad (smích)...  

A naopak, co si myslíš, že je na soutěži, nebo v přístupu k závodění tvojí silnou stránkou?
Budu se zase opakovat, je to moje pevná vůle. Co se týče závodění tak asi 11 týdnů do závodů se mi stalo takové hloupé zranění, že jsem si přiskřípl ukazováček ve stroji na předkopávání, měl jsem asi 7 stehů a nemohl jsem 3 týdny cvičit. Bylo to hrozný, ale řekl jsem si, že když už jsem do toho tolik financoval, co si se mnou prožili rodiče, tak zatnu zuby a půjdu dál. Co se týče přístupu, myslím si, že co se týče závodníků, tak by měli jít připraveni, tak, že mají natrénované pózování a vůbec prezentaci na podiu. Člověk který půjde na podium, nějak to tam odpózuje a jde pryč, tak to moc nezaujme diváky. Závodník se musí prodat, ať už je jakýkoliv, ukázat co v něm je..  

Co plánuješ v nejbližším období?
Co se týká závodění, tak bych chtěl asi za 2 roky zkusit Mistrovství Moravy a Slezka juniory, nejspíš do 77kg to ještě nevím.    

Co bys poradil svým vrstevníkům v tréninku? Co se ti nejvíce osvědčilo? Co bych chtěl poradit?
Abych pravdu řekl, tak asi strečink, ať ho zařazují před tréninkem i po tréninku. Mnoho lidí ho strašně podceňuje. I já jsem ho podceňoval, ale má to něco do sebe. A dále asi jezdit těžký váhy, ať už je to v objemu (v nabírání), nebo v dietě (v rýsovacím období).  

Ty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny i NO stimulanty. Proč zrovna toto?
Ano, vybral jsem si předtréninkové stimulanty NO, neboť to jediné nemám a vůbec chci ten trénink opravdu tvrdě odjet. Dále jsem si vzal bcca instant, protože teď v létě je to absolutní bomba, nemám po tom chuť na sladký, takže za mě nejlepší BCAA co vůbec existují:).

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl
Určitě je to protein. To je absolutní základ v jídelníčku.  

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?
Mojí nejlepší partii je triceps. Cvičím ho tak, že jezdím tlak s jednoručkou v sedě. Jezdím ty nejtěžší váhy, co to jde. V rozmezí 4-8 opakování. Za mě nejlepší cvik na triceps co vůbec existuje.  

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?
Teďka to nějak přesně nastavené nemám, ale jezdím to tak, abych měl všechny partie odjeté do jednoho týdne.

Máš nějaký vzor, někoho, kdo tě motivuje více než jiní?
Jsem spíše příznivec staré školy. Můj vzor je  Arnold Schwarzenegger, né jen co se svalů týká, ale hlavně to jeho myšlení a vůbec…Že se dostal tak daleko. Je to velká osobnost.  

Chceš na závěr něco dodat?
Určitě. Chtěl bych strašně poděkovat lidem, jako je Pavel Vacek, který mě hodně pomáhal poslední 2 měsíce se stravou. Dále bych chtěl poděkovat mému kamarádovi, sparingovi Janovi Křenkovi, se kterým jsem ty tréninky tvrdě odtrénoval. Taky chci poděkovat Petrovi Šircovi, který mě vůbec dokopal k závodění.  A jako naposled bych chtěl asi nejvíc ze všech poděkovat mé skvělé rodině, která mě v tom hodně podporovala a přispívala mě na suplementy a kupovala suroviny.