EXTRIFIT odměňuje: Jiří Kočvara- juniorský medailista M ČR

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu \"Odměna za výsledek\". V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i juniorský medailista M ČR Jiří Kočvara.

Ahoj Jirko, mohl by ses našim čtenářům krátce představit?
Zdravím všechny čtenáře a fanoušky kulturistiky. Jmenuji se Jiří Kočvara, je mi 22 let, pocházím z Plzně, ale bydlím v Loděnicích kousek od Berouna. V Berouně cvičím ve fitness centru Tyran. Momentálně mám za sebou 2 roky studia na Českém vysokém učení technickém v Praze v oboru Strojírenství. 

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?​
Letos to byl opravdu boj. Kategorie juniorů do 77 kg byla, stejně jako spousta dalších, hodně našlapaná. Podařilo se mi získat titul vicemistra Čech a o týden později na Mistrovství České republiky jsem obsadil 3. místo v té samé kategorii.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?
Rozhodně ano. Je dobře známo, že jde o sport finančně náročný, obzvláště pro studenta. Jsem za tuto akci rád, protože i s brigádou a nesmírnou pomocí rodiny (za což jim moc děkuji), mi doplňky takto získané pomohou v prvních měsících objemové přípravy.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?
Dovolím si říci, že mojí silnou stránkou je velká soutěživost a schopnost se pro něco opravdu hodně nadchnout a makat na 110% (smích).  Jinak co se týče svalových partií, tak se snažím, aby žádná nezaostávala ani příliš nevyčnívala, jde mi o komplexní rozvoj. Určitě potřebuji přibrat a také ještě zapracuji na pódiové prezentaci, se kterou nejsem spokojený.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?
V podstatě celou přípravu jsem si, až do posledních týdnů před závody, plánoval sám. Ke konci jsem se radil s Pavlem Vackem. Za jeho rady mu děkuji. A superkompenzaci na oba závody jsem konzultoval s Milanem Obořilem. Díky jeho radám se podařilo formu krásně dotáhnout. Moc si té pomoci vážím. Děkuju  Milane.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?
Největším problémem byla únava. Stěží jsem zvládal školu i běžné každodenní úkoly a činnosti a s blížícím se závěrem samozřejmě chutě na jídlo.

Co plánuješ v nejbližším období?
Určitě přibrat.

Co bys poradil svým vrstevníkům v tréninku? Co se ti nejvíce osvědčilo?
Nejvíce se mi osvědčilo, že v jednoduchosti je síla. Těžké základní cviky, opakování od 3 do 8, správná technika a nějaká ta agresivita v tréninku je taky potřeba.

Ty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny Hydro 77, Actinox,BCAA 1800mg, VITA C . Proč zrovna toto?
Hydro 77 jsem si vybral ze zvědavosti, jelikož hydrolyzát jsem dlouhodobě ještě neměl. Actinox jsem chtěl také vyzkoušet a BCáčka beru pořád, hlavně ráno nalačno před snídaní.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?
Pokud bych bral kvalitní multivitamin jako samozřejmost, která prostě nesmí chybět, tak protein.

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?
Nejlépe jsou na tom asi nohy. Základem mého tréninku jsou dřepy, výpady a mrtvé tahy v rozsahu 4-10 serií po 3-8opakováních. V dietě se k tomuto ještě přidají nějaké ty izolované cviky o větším počtu opakování.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?
Trénuji teď 3x týdně fullbody. Jen základní více kloubové cviky s těžkými váhami.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?
Pokud vše půjde dobře, chtěl bych příští rok zkusit nějakou mezinárodní soutěž. Nejspíše Mistrovství Evropy juniorů.

Máš nějaký vzor, někoho, kdo tě motivuje více než jiní?
Mým největším vzorem je Milan Obořil. Líbí se mi jeho přístup k tréninku i celkově ke kulturistice.

Chceš na závěr něco dodat?
Ano, chci poděkovat všem, kteří mi fandí a jakýmkoli způsobem podporují v mém snažení, hlavně rodině. Kulturistika je sice individuální sport, ale bez této podpory by to šlo jen těžko.