Extrifit je tu pro nás, kulturisty.

Autor: Pavel Vacek

Tento týden jsme zveřejnili informace o novém nabírání členů Extrifit Teamu, někteří zájemci se již zaregistrovali na facebooku, jiní nám poslali mail s doplňujícími informacemi a otázkami. Mezi takovými byl i mail od jednoho mladíka, který se mi moc líbil a potěšil mě. Zároveň obsahoval cenné informace k tréninku cíleného na skupinu podobného věku. Autora mailu jsem tedy požádal o svolení k publikování jeho příběhu. A tady je… 61786_333327630100986_1971445494_n
Ještě před tím než se pořádně rozepíšu, bych se rád krátce představil. Jmenuji se Jaroslav Šťastný, je mi 17 let (14.7.1996) a studuji na VOŠ A SOŠ Nový Bydžov, obor obchodní akademie.   Teď tedy to hlavní, příběh je podobný asi jako u většiny, od malinka sem obdivoval kulturisty a obecně velká těla. Jednou sem jako malý kluk od pána ve vesnici dostal balík kulturistických časopisů a táhl jsem se s nimi přes celou vesnici až domu, bylo to strašně těžký, ale byl jsem rád, když sem si plakáty z nich pak mohl vyvěsit všude možně. Vůbec jsem je neznal, ale co si tak vzpomínám, byl tam všude Arnold, Kevin Levrone, Flex Wheeler a podobný jména, který musí každý kulturista jistě znát. V 15 letech jsem se rozhodl, že začnu posilovat. Měl jsem doma nějaké jednoručky, na internetu jsem si našel několik cviků a jel sem. Nevím kolik sem dělal opakování, nevěděl jsem, co to znamená série, supersérie nebo podobný pojmy, prostě sem cvičil a bylo neuvěřitelný, jak se mi po pulloveru, který mě strašně bavil, neskutečně roztáhl hrudník a po extenzích mi vylezl triceps. Takhle vzpomínám na své první pocity transformace své postavy, ty nepopsatelné, úžasné, důvod proč to všichni děláme. Ten neskutečný vagón endorfinů v těle, motivace od druhých ,,hele, nezačal si cvičit?\" apod., vše mě hřálo u srdce.
Jistě jsem si musel pořídit nějaký suplement, jinak by to přeci nebylo ono. A to sem dříve ani nevěděl pořádně, co to jsou živiny, co jsou sacharidy, bílkoviny nebo tuky. To mě nezajímalo, ale něco jsem si objednat musel. Četl jsem nějaké články na internetu a uznal jsem za vhodné, že bude nejlepší koupit gainer. Koupil jsem si 3kg mutantu a pil ho po každým tréninku. I přesto, že sem nedával žádný důraz na kvalitu svého jídelníčku, nepočítal žádné živiny a cvičil lehký trénink doma s jednoručkama, zaznamenal jsem na sobě z mého pohledu a pohledu kamarádů z okolí celkem kvalitní změnu. Poté jsem na nějakou dobu přestal cvičit, dopil sem svého mutanta, byl sem na nějakou chvíli spokojený, tak jsem to zakončil. Jenže se objevil převrat, nastoupil jsem na střední školu a z puberťáka se stal adolescent. Střední škola, kterou jsem zmínil výše v Novém Bydžově, kde je rovněž posilovna, o které jsem nějakou dobu věděl. Nastalo mé zásadní rozhodnutí, že začnu cvičit a to naplno, vícekrát týdně, se vším úsilím. Nic jsem tedy neodkládal a hned od začátku 1. ročníku sem si šel koupit permanentku na celý měsíc.  Jako kluk na střední škole jsem měl samozřejmě o trochu jiný rozum, než dříve v 9. třídě. Věděl jsem, že když o kulturistice nebudu nic vědět, nebude to mít žádný smysl. Takže sem po večerech začal číst kvalitní články do začátku. Dozvěděl jsem se základní informace o živinách a tréninku. Můj jídelníček měl úplně jinou kvalitu, už jsem nejedl jídlo s rodiči. Musel jsem si začít dělat maso na vodě. Rodiče jsem musel poprosit o to, aby mi přestali dávat na svačiny pořád rohlíky, místo nich například jogurty, kefírové mléka, tvarohy a ovoce. Také samozřejmě trénink, už jsem věděl nějaké techniky základnějších izolovaných cviků a chtěl sem přejít na něco pokročilejšího a právě tady sem rád, za to co jsem zvolil. Nebyl to žádný trénink od Jay Cutlera z musclefitness nebo něco podobného. Byl to objemový trénink 3x týdně, který obsahoval všechny základní cviky a právě díky tomuto tréninku sem ve svých začátcích, kde to samozřejmě roste nejrychleji, dosáhl co největšího potenciálu. Trénink byl objemový, takže schéma 5x5 a jel sem dřepy, čelní dřepy, mrtvý tahy, shyby, tlaky ve stoje, bench press, kliky na bradlech atd., když vzpomínám na své začátky, jsem rád, že sem nezvolil něco na partii 1x týdně, co bych určitě nebyl schopný zregenerovat a nedosáhl bych při tom ze začátku takového nárůstu hmoty.
Za ty 2 roky cvičení sem prošel několik tréninku, zkoušel sem např. lehko-těžký split, split 4x týdně (tlaky, tahy, nohy, fullbody). Nabíral jsem, takže sem jedl objemově. Chtěl jsem také samozřejmě před létem trochu vyrýsovat, takže sem se dozvěděl i něco o dietě. Vyzkoušel jsem si tvrďácký sacharidový vlny, těžké dny na 100g sacharidech a podobně.   Teď, současně je kulturistika součástí mého života. Je to můj životní styl. Nedokážu si bez toho představit život. Zjistil jsem, že potřebuji nějaký režim, musím vědět, že 3-5x týdně musím dojít do posilovny a odcvičit trénink, že musím ráno vstát a nasnídat se a podobné věci. Prostě by to bez toho nešlo. Tenhle životní styl mě baví a chci s ním nadále pokračovat.

S tímhle souvisí samozřejmě ta nejpodstatnější věc, závody. Konečně jsem se pevně rozhodl! Chci závodit! Dokázat si sám sobě, že to zvládnu, postavit se na pódium a zapózovat si. Tohle je teď můj cíl! Startovat budu na jaře na Mistrovství Moravy a Slezska dorostu + juniorů. Samozřejmě v kategorii dorostu, mám štěstí, že 18 mi bude až v červenci. Můj současný stav je takový - v létě sem dost \"prasil\" na dovolené, na koupalištích a podobně. Skončilo to tak, že sem přibral docela dost tuku a chtěl sem něco zhubnout, abych mohl v klidu začít objemovou přípravu a nestahoval pak v před-soutěžní přípravě 20-30kg. Takže jsem od půlky září do konce října držel dietu, sacharidový vlny. Akorát ke konci jsem asi na 10 dní zkoušel intermittent fasting. Zhubl sem 7kg, převážně tuku a teď jsem oficiálně v objemové přípravě s čistým svědomím, že nemám na sobě takové haldy tuku. 246981_390710741046235_37704389_n
Objemovou přípravu bych chtěl jet až do konce ledna. A od začátku února až do závodů před-soutěžní přípravu, dietu. Takže se teď snažím kvalitně nabírat. Na serveru ronnie jsem často viděl reklamu na knihu od Lukáše Roubíka - příprava na soutěž v kulturistice od A do Z. Všichni ji pozitivně hodnotili, tak jsem si jí koupil. Abych věděl všechny potřebné informace, které se na internetu těžko shání a jsou nejdůležitější, tím myslím superkompenzaci, odvodnění apod.
Teď cvičím trénink Korte 3x týdně. Pondělí - středa - pátek a snažím se dávat 1x týdně HIIT, abych udržoval srdce v pořádku, zabránil přílišnému nabírání tuku a díky jeho funkci, dokáže rozšířit krevní řečiště a tím zlepšit zásobení svalů živinami. Takhle bych chtěl cvičit do konce listopadu, prosinec bych chtěl věnovat těžko-lehkému splitu a závěrečný leden tréninku 3+1. Což je fázování podlé již výše zmiňované knihy. Pak bude následovat ta nejdůležitější před-soutěžní příprava a s tímhle vším souvisí důvod + otázka, proč tenhle email vůbec píšu. Rád bych chtěl a ptám se, zda bych se mohl stát členem vašeho oddílu - Clubu Extrifit? Strašně moc by to pro mě znamenalo, jelikož by mi to hodně ulehčilo, naše posilovna nemá oddíl a Extrifit je pro mě a myslím si, že i pro většinu ostatních kulturistů vůbec tady v Česko - Slovensku nejlepší značka pro nás, kulturisty. Suplementy už nějakou dobu kupuji pouze od vás, i když ne moc. Jako student mám problém s financema, takže většinou jen gainer + vitamíny a minerály nebo bcaa. Právě teď od vás mám gainer, který je prostě super. Né jen chutí a rozpustností, ale hlavně svojí kvalitou a to i vaše ostatní výrobky, né jen gainery. To je důvod, proč vám píši, proč bych se chtěl stát členem vašeho clubu a né nějakého jiného. Dám příklad třeba jiné značky, nekoupil bych si suplementy od ………..(jméno značky vymazáno redakcí), jelikož bych jim nevěřil tolik jako vám. N…….  dělá výrobky pro cyklisty a různé sportovce, ale vy? Vy to děláte jen pro nás, pro kulturisty! Pro nás co tenhle sport milujem a chceme kvalitní výrobky, pro nás tu je Extrifit. Nepíšu nic, čím bych chtěl lízt jak se říká \"někomu do hýždě\", ale píšu to proto, protože to tak cítím a vím to, vidím to. Vždyť u vás jsou téměř všechny nejlepší čeští kulturisti. Vojta Koritenský, Tomáš Kašpar, Petr Března apod., sleduji události kolem nich každou chvíli. Jak by se dostali k takovému úspěchu? Proč by jinak byli sponzorovaní právě Extrifitem? Je to kvalita! A proto bych chtěl závodit pod vámi i já.