Exhibiční sobota v REAL GYM

Autor: Pavel Vacek
Zacatek.JPG   Tuto sobotu jsme se s Extrifit týmem na pozvání Davida Vomočila, majitele posilovny REAL GYM, vypravili do Nedošína u Litomyšle. Konala se zde exhibice strongmanů a kulturistů a bylo se opravdu na co dívat.

Před budovou REAL GYMU se nejprve sešel dav zvědavých fandů, aby se podíval na exhibici strongmanů, ke kterým se přidal i hostitel a pořadatel celé akce, David Vomočil. První disciplína na rozehřátí bylo zvedání 130 kg nápravy nad hlavu. Strongman Svatopluk Vobejda si obtěžkal tuto váhu poprvé, ale za podpory a hecu fanoušků a kolegů strongmanů ji bez problémů dostal nad hlavu. Radek Paták, který se věnuje tomuto sportu profesionálně, to dokonce zvládl ve stoje na jedné noze a vypadalo to v jeho podání jako hračka. Přihlížející fandové měli také možnost si tuto disciplínu vyzkoušet na vlastní kůži. I pár takových jedinců se našlo, ale zůstalo to jen u odlepení činky od země.

Jako další bylo na řadě atraktivní roztahování hasičského vozu o váze 6 tun. Strongmani se zapřáhli do popruh a pustili se do toho. Vidět na vlastní oči ,jak člověk pohne takovým kolosem, byl opravdu zážitek. Jakmile se strongmani doslova proběhli s tímto hasičským vozem, byl opět prostor pro veřejnost. Jako první se odvážil od pohledu subtilní mladík, který strhnul pozornost přihlížejících, plných očekávání. Jakmile se oblékl do popruh, zabral a povedlo se mu s autem pohnout, vysloužil si pochvalný potlesk a obdiv. To zřejmě dodalo odvahy i neznámému druhému dobrovolníkovi, který už tak subtilně nepůsobil a komentátor si neodpustil poznámku, že se zřejmě jedná o bývalého strongmana. Je nutno říct, že odvážlivec nebyl nejmladší a že jeho výkon by mu mohli závidět i o mno mladší. Šestitunovým autem samozřejmě pohnul a vypadalo to, že se při tom ani nezadýchal.

Atmosféra byla perfektní a na řadu přišel další hasičský vůz a to 15. tunová Tatra. To už byla pořádná váha, a tak si strongmani museli vzít na pomoc žebřík, který měli položený na zemi a zajištěný provazem. Jako první nastoupil Sváťa a v jeho premiéře s takovou váhou obstál výborně a odtáhl vůz přes celou délku žebříku za bojového bručení a pozbuzování davu přihlížejících. Samozřejmě Radek Paták a Josef Mazač to zvládli bez větších problémů. Premiéra to byla i pro našeho hostitele, kterému to dalo pěkně zabrat, ale po předchozích disciplínách se není čemu divit. No ale pak se zase objevil náš neznámý, o kterém jsme se dozvěděli jen to, že je z Pardubic. Bez rozcvičení se nedočkavě chopil opratí a  za velkého povzbuzování pohnul 15-ti tunovým kolosem přes celou délku žebříku. A to jsem se ještě dozvěděl, že ho trápilo bolavé koleno.. Klobouk dolů.

Exhibice strongmanů se nám trošku protáhla, ale přihlížející se bavili a tak se pokračovalo další připravenou disciplínou, která byla nazvaná autotrakař. Jak název napovídá, tak strongmani měli na autě za tažné zařízení přidělaný držák a měli za úkol zvednout zadní nápravu a odjet s autem jako s trakařem. Při této disciplíně si přišly na své i přítomné děti. Naskládaly se na zadní sedačku felicie kombi, kde za volantem seděli další dva strongmani. To byla výzva pro přítomného profíka - Radka Patáka. Vypadalo to neskutečně, ale Radek s autem opravdu hnul o několik metrů. Slyšel jsem, jak se z davu ozývalo, jestli je to vůbec člověk.. Neskutečná síla.

Jako poslední byla na řadě 130 kg vážící koule, kterou strongmani zvedali na palety do výše ramen. Není třeba zmiňovat, že i přes vysílení z předcházejících disciplín to nebyla sranda. I tak to tito borci zvládli na jedničku. No a zase zde zaperlil Radek Paták, který si kouli hodil na rameno, jako by to byla hračka.

Tímto strongmanská exhibice skončila a dění se přesunulo do prostor posilovny. Prostredek.JPG    V prostorách REAL GYMU jsme se po chvíli cítili jako doma. Posilovna je výborně vybavená jak činkami, tak stroji a v patře nechybí ani kardio zóna. Jakmile dorazil extrifit tým ve složení Vojta Koritenský, Slavoj Bednář a Karolína Holubcová, začal takový malý seminář. Borci se představili a řekli něco o svých začátcích, tréninku, suplementaci, stravě a také o kulturistice. Ještě než se pustili do tréninku, dali prostor přítomným fanouškům, ať se ptají na cokoliv v souvislosti s tímto sportem. Bylo to príjemné popovídání a bylo vidět, jak někteří přítomní rady profíků přímo hltají. Hodně pozornosti věnovali přítomní také Karolíně Holubcové, aby se dozvěděli, jaký má na tento sport náhled jako žena a kulturistka. Je fakt, že žen, které se tomuto sportu věnují, není tolik a tak to bylo velice zajímavé.

No a pak už se mohli naši kulturisti vrhnout na trénink ramen. Názorně předvedli, že trénink jedou opravdu naplno s maximálním nasazením. Jakmile napumpovali svaly, ukázali nám jejich mimosoutěžní formy a předvedli soutěžní pózy.
Konec.JPG